Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

4.5. Методи комплексного економічного оцінювання розвитку системи землекористування

4.5.1. Метод визначення рівнів економічного і соціального розвитку землекористування

Ефективність землекористування залежить від багатьох катего­рій розвитку територій. Найхарактернішою ознакою є її зв'язки з рівнями економічного і соціального розвитку територій. Оцінка цих рівнів важлива для аналізу результатів регіонального дослідження.

Зближення рівнів економічного і соціального розвитку регіонів, районів, територій сільських рад — об'єктивна закономірність, яка ще більше виявляється внаслідок проведення політики регіональної

інтенсифікації землекористування, підвищення його ефективності за рахунок удосконалення територіальної організації використання земель та раціонального природокористування. Процес зближення рівнів економічного і соціального розвитку конкретних територій, які зазнають землевпорядкування, розглядають як тенденцію, як процес їх відносного зближення, а не нівелювання.

Між адміністративно-територіальними утвореннями завжди бу­ли і будуть певні відмінності у рівнях економічного розвитку вна­слідок дії об'єктивних чинників (відмінності у природних умовах і земельних ресурсах, чисельності населення, трудових ресурсів, роз­селенні, історичному розвитку економіки та ін.).

Рівні економічного розвитку можуть зближуватися внаслідок по­глиблення ефективної спеціалізації при раціональному викорис­танні місцевих умов і землі, розвитку інтенсивних технологій вико­ристання земель. Тому слід ураховувати специфіку кожної території на основі поглибленого економічного аналізу її можливостей і особ­ливостей.

Визначення рівнів економічного розвитку конкретних територій розглядають як складну соціально-економічну категорію, що відо­бражує якісно новий етап розвитку продуктивних сил і виробничих відносин. Цей показник вимірюють кількістю сукупного суспільного продукту або національного доходу в середньому на душу населен­ня або одиницю земельних ресурсів.

Загальний показник рівня економічного розвитку регіонів ви­значають за формулою

де Ре р — загальний показник рівня економічного розвитку; а — ва­лова продукція промисловості регіону, району або території ради з розрахунку на душу населення або одиницю земельних ресурсів; б— вартість основних промислово-виробничих фондів регіону, ра­йону або території ради на душу населення або одиницю земельних ресурсів; в — виробничий персонал сільськогосподарської галузі з розрахунку на 1000 жителів регіону; г — валова продукція сільсько­го господарства регіону, району або території ради (в середньому за кілька років) у розрахунку на одного жителя чи одиницю земельних ресурсів; д — вартість основних виробничих фондів сільського гос­подарства регіону, району або території ради на душу населення або на одиницю земельних ресурсів; А, Б, В, Г, Д — аналогічні показ­ники по регіону, району вищого рангу або країні; К — кількість по­казників.

Узагальнений показник рівня економічного розвитку розрахову­ють іншими методами, проте застосування багатьох із них дає на­ближені результати.

У літературі наводиться кілька методів оцінювання рівня роз­витку інфраструктури. Один із них — метод Беннеті — забезпечує порівнянну оцінку інфраструктури групи регіонів.

Рівень розвитку інфраструктури визначають зведенням різних часткових відносних показників в один віднесенням кожного з них до максимального (із сукупності порівнюваних територій) і обчис­ленням його середнього значення. Інтегральний показник при цьо­му обчислюють за формулою

де п — кількість показників для території і; Аij — значення j-го по­казника на і-й території; т — кількість територій.

Величини Аij безрозмірні, тому їх можна підсумовувати. інтегральний показник виражений в умовних одиницях. Наприклад, для загальної порівнянної оцінки рівня розвитку територіальної і соціальної інфраструктури адміністративних областей України про водять синтезування відносних показників, за 100 одиниць можна взяти середній по країні показник розвитку соціальної інфраструктури замість максимального по області. Показник по кожній області відносили до його середнього значення по країні. З одержаних систем показників обчислюють середній показник для кожної області, який характеризує рівень розвитку її територіальної і соціальної інфраструктури за певний період. Картографічна інтерпретація ілюструє рівень розвитку територіальної і соціальної інфраструктури в кожній області відносно середнього показника по країні. Таке о інформаційне забезпечення дає змогу розробити рекомендації щодо необхідного перерозподілу цільового використання земель і розподілу капітальних вкладень для розвитку територіальної і соціальної інфраструктури.

|Для посилення соціальної спрямованості комплексного і пропорційного розвитку галузей соціальної інфраструктури застосовують систему оціночних критеріїв, які характеризують розвиток матеріально-технічної бази соціальної інфраструктури.