Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

4.4. Методи оцінювання економіко-географічного і природно-господарського використання території

4.4.1. Метод оцінювання економіко-географічного положення

Економіко-географічне положення (ЕГП) є вирішальним ренто-утворювальним не лише у галузі земельних відносин, а й розмі­щення сільськогосподарського та промислового виробництв і неви­робничих елементів. Воно входить до переліку класичних чинників розміщення будь-якого виробництва. Якщо інші чинники (джерела енергії, робоча сила) можуть втрачати своє значення (наприклад, у разі надмірної їх кількості), то економіко-географічне положення земельної ділянки є стійким, перехідним.

При територіальному плануванні і землевпорядному проекту­ванні важливо враховувати координатне положення, структуру транспортної мережі (яка відображає територіальну зв'язаність ра­йону), магістральність шляхів, просторову віддаленість від розвине­них центрів сусідніх районів, ринків збуту продукції.

Економіко-географічне положення слід аналізувати комплексно, об'єктивно, з урахуванням усіх його елементів: положення населен­ня і території в координатній системі; положення з урахуванням висоти над рівнем моря; природної здатності землі (ґрунтового по­криву) до вирощування культур; положення відносно чітко вираже­них господарських утворень; положення відносно міст з важливим функціональним значенням і ринків збуту продукції; положення відносно державних кордонів; транспортне положення в минулому і нинішнє з визначенням того, наскільки воно використане тощо.

Перехід від якісних до кількісних оцінок ЕГП є важливим для практики становлення регіональної самостійності, особливо пер­винних господарських об'єктів — підприємств. Держава повинна стягувати рентні земельні платежі з підприємств, які перебувають у кращих природних умовах і мають вигідніше ЕГП, ніж інші підпри­ємства цієї галузі. Рентні земельні платежі мають бути установлені і для підприємств деяких галузей обробної індустрії. Установлення диференційованих платежів земельної ренти — один із шляхів кі­лькісного оцінювання економіко-географічного положення.

Економіко-географічне положення можна розглядати за трьома основними ознаками:

1) Відносно елементів суспільного відтворення:

  • виробничо-географічне, тобто положення відносно центрів тя­жіння господарського життя або економічних ресурсів;

  • ринкове відносно ринків збуту продукції;

  • демографічне відносно зосередження населення, трудових ре­сурсів;

  • транспортно-географічне відносно транспортної мережі з ура­хуванням її перевізної здатності, швидкості та вартості транспорту­вання;

2) Відносно центру району, області, країни: центральне, перифе­рійне, ексцентричне тощо;

3) Залежно від масштабів (або дистанційності) об'єктів. Сукупність егп областей України характеризується унікальним

поєднанням природних умов і ресурсів, їх природно-ресурсний по­тенціал визначається запасами земельних, водних, рекреаційних, а також паливно-енергетичних, мінерально-сировинних ресурсів. Унаслідок територіальної диференціації природних умов і ресурсів формуються складні й різноманітні структурні параметри функціо­нально-господарських інтересів щодо земель, які впливають на структуру земельної власності.

У деяких адміністративних областях сконцентрований потужний науково-технічний потенціал, що визначає особливості ЕГП. Широ­ку мережу науково-дослідних установ мають Київський, Львівсь­кий, Донецький, Дніпропетровський, Харківський і Одеський нау­кові центри України.

Показник кількісної оцінки ЕГП має одночасно відображати па­раметри земельного об'єкта, відносно якого визначається ЕГП, су­марну потужність діючих чинників, сумарну відстань між об'єктом і чинниками, що впливають на нього, та наявність транспортної ме­режі.

Усім зазначеним вимогам відповідає формула

Опис ЕГП земельного об'єкта (А) має вигляд

де Рj(A) — параметр j-го земельного об'єкта; Р(хi) — параметр i-го чинника, що позначається на розвитку земельного об'єкта; Iij — від­стань між і-м чинником та jземельним об'єктом; аij — кількість транспортних шляхів з і-м чинником та j-м об'єктом.

Розрахований за наведеною формулою показник ще не розкриває вигідності чи невигідності ЕГП земельного об'єкта. її можна визна­чити лише порівнянням розрахованого за формулою показника ЕГП з показником іншого аналогічного об'єкта або нормативним. За інших однакових умов ЕГП географічного земельного об'єкта буде вигіднішим, якщо: на нього впливає більша кількість чинників; він близько розташований до чинників, що впливають на нього; сумар­на потужність цих чинників вища за потужність цього земельного об'єкта; земельний об'єкт і чинник з'єднуються більшою кількістю транспортних шляхів.

Оцінку ЕГП (в балах) конкретного землекористування можна визначити за формулою

де Бbi — зведений бал віддаленості і-го землекористування; БTi — зведений бал забезпеченості транспортними шляхами (з урахуван­ням якості) і-го землекористування;

Де -Вmin — мінімальна середня віддаленість, км; Всрі — середня від­даленість і-го землекористування, км.

Середню віддаленість і-го землекористування, км, визначають за формулою

де Вi1 — віддаленість сільськогосподарського землекористування від пунктів приймання і переробки молока, км; Вi2 — віддаленість сільськогосподарського землекористування від пунктів приймання і переробки м'яса, км; Вi3 — віддаленість сільськогосподарського зе­млекористування від пунктів приймання і переробки зерна, км; Bi4— віддаленість сільськогосподарського землекористування від найближчої залізничної станції, км; Ві5 — віддаленість сільськогос­подарського землекористування від районного центру, км. Зведений бал віддаленості

де Зtі — забезпеченість транспортними шляхами з урахуванням якості їх покриття, км/тис.км2; Зтmin— мінімальна забезпеченість транспортними шляхами з урахуванням якості їх покриття, км/тис.км2;

де Dі — загальна довжина транспортних шляхів з урахуванням їх якості; Рi — площа і-го сільськогосподарського землекористування;

де Dт1 — довжина транспортних шляхів з покриттям удосконалено­го типу, км; DТ2 — довжина транспортних шляхів з покриттям пере­хідного типу, км; Dт3 — довжина ґрунтових шляхів, км; 1,6; 1,2; 1,0 — коефіцієнти якості покриття доріг відповідно удосконаленого типу, перехідного типу, ґрунтових.