Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

6.2. Розроблення планів здійснення схем і проектів землеустрою

Для реалізації намічених в схемі або проекті землеустрою захо­дів розробляють план їх здійснення з установленням термінів реа­лізації заходів по періодах і джерелах фінансування.

Основою здійснення проекту вважають план, розроблення якого є завершальною частиною проекту. Його розробляють автори проек­ту разом з керівництвом і спеціалістами сільськогосподарських під­приємств. План є складовою частиною проекту землеустрою і роз­глядається під час його затвердження.

Планом визначаються терміни і черговість освоєння сівозмін, які вводяться, проведення заходів із освоєння малопродуктивних зе­мель, докорінного і поверхневого поліпшення сіножатей і пасовищ, культуртехнічних робіт, осушення і зрошення земель, захисту ґрун­тів від ерозії, закладання багаторічних насаджень, створення вироб­ничих комплексів, ферм, польових станів, літніх таборів, шляхів, скотопрогонів, вододжерел тощо.

Під час складання плану виокремлюють першочергові заходи, які виконують до розрахункового терміну, і роботи, які плануються на більш далеку перспективу.

До першочергових заходів належать такі, які можуть мати най­більший господарський ефект без великих затрат (освоєння сіво­змін, малопродуктивних земель, впровадження протиерозійної аг­ротехніки, поліпшення сіножатей і пасовищ та ін.).

Обсяг і вартість першочергових заходів розраховують за роками, визначають за укрупненими показниками чи аналогами в цілому по господарству за видами робіт. За повної господарської самостій­ності підрозділів господарства план здійснення проекту складають і

за ними.

Терміни і черговість здійснення заходів установлюють, урахову­ючи загальні обсяги робіт, їх господарську значущість і тривалість здійснення, економічні можливості господарства, виробничі потуж­ності проектних, будівельних, лісогосподарських та інших організа­цій.

Терміни виконання запланованих заходів пов'язують із темпами й обсягами зростання сільськогосподарського виробництва.

Проект внутрішньогосподарського землеустрою здійснює сільсь­когосподарське підприємство, враховуючи конкретні економічні, соціальні, екологічні, природні та інші умови.

Схеми землеустрою району в натуру (на місцевість) не перено­сяться, а реалізуються через:

  • перспективні й поточні плани економічного і соціального роз­витку району, бізнес-плани підприємств тощо;

  • проекти територіального і внутрішньогосподарського землеус­трою;

  • проекти меліорації земель і рекультивації порушених територій;

  • робочі проекти протиерозійних заходів, поліпшення земель та ін.;

  • проекти будівництва різних об'єктів.

Проекти територіального і внутрішньогосподарського земле­устрою переносяться в натуру (на місцевість) і реалізуються як безпосередньо через запроектовані заходи, так і через робочі про­екти.

Черговість здійснення заходів, які передбачені схемами або про­ектами землеустрою, за термінами їх реалізації визначають із ура­хуванням їх соціальної, економічної і екологічної значущості, доці­льності використання.

По конкретних проектах розробляють план менеджменту здійс­нення проекту.