Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

8.2.2. Структура використання земельного фонду

Еколого-економічні функції, які виконує земля в різних сферах діяльності людини, процесах виробництва, зумовлюють множин­ність показників, які характеризують землекористування. Аналіз рипання земельних ресурсів ґрунтується на системі загально-і" них і галузевих показників землекористування, які відображають характер і ефективність використання земель. V цьому підрозділі характеризується земельний фонд за цільовим використанням, землевласниками і землекористувачами за фор­инт табл. 8.1.

Таблиця 8.1. Характеристика земельного фонду за цільовим використанням, землевласниками і землекористувачами

ІІнтенсивність використання земельного фонду залежить від скла­ду угідь. Структуру угідь та їх якісний склад наведено в табл. 8.2.

Таблиця 8.2. Структура угідь та їх якісний склад

8,2.3. Оцінювання використання земель лісового фонду

ураховуючи, що в складі національних природних парків переважають ліси, в яких до створення парку велося лісове господарс­тво, з одного боку, пов'язане з лісовою промисловістю та іншими галузями, які використовують деревину для обробки або переробки із сільськими господарством, що є споживачем деревини і побічного

користування (сінокосіння, збирання грибів, випасання худоби тощо), в з другого, — захисні, естетичні, рекреаційні властивості лісів,

зміна їх цільового призначення є досить важливою частиною техніки економічного обґрунтування.

Підрозділ «Лісове господарство» охоплює:

  • аналіз існуючого стану лісового фонду і лісового господарства, виявлення наявних недоліків і диспропорцій (умови росту лісів, розподіл лісів по території, напрями ведення лісового господарства);

  • визначення потреби в лісових ресурсах природоохоронних і рекреаційних галузей;

розроблення пропозицій щодо розміщення лісового господарства в складі природного парку.

Ліси природоохоронного і рекреаційного призначення задоволь­няють, потреби народного господарства в лісах, які не пов'язані із заготівлею деревини. Суцільні рубки всіх видів у цих лісах заборо­нено і дозволяються тільки рубки перестиглого лісу, вибіркові і са­нітарні. Головне завдання лісового господарства в складі природного парку — це санітарна охорона і проведення заходів, спрямованих ми збільшення корисних властивостей лісів — екологічних, рекреа­ційних тощо.

Дані про ліси державного лісового фонду містяться у формах звітності лісового фонду в обласних управліннях лісового господарства або в проектах лісовпорядкування. Дані про ліси колективних сільськогосподарських підприємств також є в проектах лісовпорядкування.

Лісовий фонд характеризується за переважаючими породами, віковими групами, середніми запасами на 1 га, розподілом насаджень за повнотою, бонітетом та іншими таксаційними показниками. На основі загальних характеристик лісового фонду оцінюють санітарний стан (рубки догляду і санітарні, санітарні і протипожежний захист лісів тощо), умови лісовідновлення (обсяги лісовідновних робіт, наявність розсадників та ін.) і умови побічного користування лісом (збирання грибів, ягід тощо).

проектні пропозиції мають передбачати кількісні, якісні і струк­турні зміни в лісовому господарстві, а також можливі зміни за ре жимами ведення лісового господарства.