Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

Литва, латвія, естонія

Із розпадом СРСР та проголошенням у 1991 році незалежності країни Балтії почали швидко рухатися до ринкової економіки. Була поставлена мета якнайшвидше інтегруватися в соціально-економічну структуру Європейського Союзу, що передбачало проведення докорінних змін в усіх суспільних сферах. Важлива роль у цих реформах відводилася оцінці землі та нерухомості.

Правові механізми регулювання ринку землі в Литві, Латвії та Естонії мають багато подібних рис, тому доцільно розглянути їх разом.

Головним завданням реформи власності, ініційованої у країнах Балтії, було досягнення вільної торгівлі об'єктами нерухомості. З метою забезпечення ефективного управління реформою нерухомості та охорони прав власників майна (включаючи земельні ділянки) запроваджувалася система кадастру нерухомості, яка тісно інтегрована з системою реєстрації власників нерухомого майна. Реєстрацію нерухомості та прав на неї здійснюють реєстраційні офіси, підпорядковані Міністерству юстиції. Записи про факт реєстрації того чи іншого права заносяться в поземельну книгу. Саме кадастрова інформація є базою для здійснення оцінки землі у республіках.

У країнах Балтії існують два види грошової оцінки земельних ділянок: кадастрова (нормативна) та експертна (ринкова). Кадастрову оцінку використовують виключно для цілей оподаткування, а ринкову – для підтримки ринку землі.

У Латвії кадастрову оцінку здійснюють регіональні управління Державної земельної служби, експертну  сертифіковані експерти, які працюють у фірмах, що мають угоду з Державною земельною службою країни. Наприклад, на початок 2001 року в Латвії працювало близько 60 сертифікованих експертів.

Кадастрову вартість об'єктів нерухомості у Латвії встановлюють фахівці Державної земельної служби у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів на основі цін на нерухомість у період, що передує року оцінки (за середньою ринковою вартістю для певного цільового використання нерухомого майна на конкретній території). Не рідше одного разу на п'ять років проводять масову переоцінку нерухомості.

Кадастрову оцінку здійснюють окремо по забудованих землях, сільськогосподарських угіддях та лісах. Загальна кількість одиниць землі у Латвії згідно з кадастровою оцінкою становить 788,2 тис., крім того, кількість будівель сягає 1,24 млн одиниць. Слід зазначити, що відповідно до Латвійського законодавства ставка податку на нерухомість в 2004 році була 1% кадастрової оцінки нерухомого майна.

У Литві за кадастрову оцінку відповідає Державна служба земельного кадастру та нерухомості. Загальна кількість одиниць землі тут згідно із кадастровою оцінкою становить 1,05 млн, крім того, кількість будівель сягає 3,6 млн одиниць. Ставки податку диференційовані: 1,5% кадастрової оцінки для забудованих земель та 1% для об'єктів нерухомості (без землі).

Ринкову оцінку нерухомості у країнах Балтії здійснюють за методичними підходами, подібними до запроваджених в експертній оцінці земель в Україні. У структурі операцій із землею переважають сільськогосподарські угіддя (до 50 %) та житлова забудова (30%); за видами операцій на частку купівлі припадає 7075, оренди – 2530%.

Із загальної площі земель більшу частку становлять землі приватної власності ( у Литві  50,5% всієї площі земель країни).

Ринкова вартість земельних ділянок під житловою забудовою, комерційного призначення, а також сільськогосподарських угідь та залісених земель істотно різниться залежно від географічного розміщення (табл.1.2.).

Таблиця 1.2.