Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

Глава 25 повністю присвячена вирішенню земельних спорів. У ній визначено органи, які вирішують земельні спори, та процедури їх розгляду.

Розділ VI Охорона земель. Містить визначення терміна “охорона земель”, її зміст і методи здійснення, а також порядок консервації земель.

Охорона земель − це система правових, організаційних, економічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, запобігання необґрунтованому вилученню земель сільськогосподарського призначення, захист від шкідливого антропогенного впливу, відтворення і підвищення родючості ґрунтів, підвищення продуктивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

Розділ VII Управління в галузі використання і охорони земель є одним із найважливіших для грошової оцінки земель. У ньому наведено такі ключові поняття, як встановлення та зміна меж адміністративно-територіальних утворень, органи, які приймають такі рішення, проведення природно-сільськогосподарського районування земель і бонітування грунтів.

Глава 31 присвячена організації та проведенню землеустрою в Україні, а глави 32 і 33 встановлюють порядок контролю і моніторингу земель.

Найважливішою є глава 34, в якій дано визначення державного земельного кадастру, його структури та складових. У цій же главі міститься і стаття 201, яку доцільно навести повністю.

Грошова оцінка земельних ділянок.

1. Грошова оцінка земельних ділянок визначається на рентній основі.

2. Залежно від призначення та порядку проведення грошова оцінка земельних ділянок може бути нормативною і експертною.

3. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель тощо.

4. Експертна грошова оцінка використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок.

5. Грошова оцінка земельних ділянок проводиться за методикою, яка затверджується Кабінетом Міністрів України.

Наступна стаття присвячена державній реєстрації земельних ділянок.

Розділ VIII Відповідальність за порушення земельного законодавства. Визначає види відповідальності й правопорушення, за які фізичні та юридичні особи можуть понести відповідальність у сфері земельного законодавства.

Розділ IX Прикінцеві положення. Встановлює порядок введення в дію Земельного кодексу і містить перелік необхідних заходів для забезпечення реалізації його положень.

Розділ X Перехідні положення. Визначає умови введення у дію окремих положень та етапи реалізації Земельного кодексу України.

Земельний кодекс України приймався в складній політичній ситуації і, звичайно, з точки зору техніки законотворення він далекий від досконалості. До Верховної Ради України надходять пропозиції щодо внесення змін в деякі розділи й статті. Проте поспішність із прийняттям змін не завжди корисна, особливо з врахуванням потреб конкретизації ряду положень Кодексу іншими законами (про кадастр, про землеустрій, про охорону земель, про державну реєстрацію та ряд ін.).

З часом земельне законодавство удосконалюватиметься, в тому числі й Земельний кодекс України.

Контрольні запитання.

  1. Які є категорії земель?

  2. Які основні права та обовязки землевласників?

  3. У якій формі власності може перебувати земельна ділянка та хто є субєктом власності?

  4. Яка структура Земельного кодексу України?

  5. Які частини Земельного кодексу найважливіші для грошової оцінки земель?

  6. Чи є Земельний кодекс України вичерпним у розв’язанні проблем земельного законодавства?