Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

Глава 7. Грошова оцінка земель населених пунктів

Серед напрямів нормативної грошової оцінки оцінка земель населених пунктів займає особливе місце. Незважаючи на порівняно невелику частку, яку становлять землі населених пунктів, саме тут зосереджені основний виробничий і соціальний потенціали нашої держави. Більшість земельно-майнових операцій відбувається на земельних ділянках, розташованих у населених пунктах. Тому вивчення закономірностей здійснення грошової оцінки земель населених пунктів має велике теоретичне й практичне значення.

Для яких цілей проводять нормативну оцінку земель населених пунктів? Вони визначені, насамперед, Земельним кодексом України та Законом України “Про оцінку земель”. Так само, як і інші напрями нормативної грошової оцінки, оцінку земель населених пунктів застосовують для визначення розміру земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, справляння державного мита і в інших випадках, встановлених законодавством.

Процедуру виконання оцінки земель населених пунктів визначають відповідні Методика та Порядок. Перший із цих документів затверджується постановою Кабінету Міністрів України, а другий – відповідним наказом Держкомзему України.

7.1. Населений пункт як категорія та об’єкт оцінки земель

Нині в Україні налічується 29955 населених пунктів. Загальна кількість населення, яке проживало тут, за даними Всеукраїнського перепису населення станом на грудень 2001 року, становила 48 млн. 457 тис. чоловік. На жаль, за останні роки чисельність населення нашої держави щорічно зменшується (з 1989 по 2001 рік – майже на 3,2 млн. чоловік, з 2001 по 2005-й – ще на 1,18 млн. чоловік). Це зумовлено економічними, демографічними та соціальними причинами.

Що ж таке населений пункт? Населений пункт визначений суспільною необхідністю компактний ареал концентрації населення з усіма умовами для його існування  праці, побуту і відпочинку; елемент системи розселення.

Населені пункти розміщені по території України нерівномірно. В деяких регіонах (Донбас, Крим, приміські зони великих міст) спостерігається надвисока концентрація населення. В інших регіонах (Карпати, Полісся), навпаки, населені пункти розміщені розріджено, інколи – на великій відстані один від одного. Це пояснюється як географічними, так і історичними причинами.

Відомо, що вартість 1 м2 земель у населених пунктах може значно розрізнятися. Це залежить не тільки від місцерозташування населеного пункту, але й від чисельності населення, адміністративного статусу, господарських функцій. Якщо порівняти вартість 1 м2 земельної ділянки у місті Ялта та Краматорську Донецької області, то в Ялті вона буде у кілька разів вищою, незважаючи на те, що чисельність населення цих двох міст приблизно однакова. Адже Ялта – всесвітньо відомий курорт, надзвичайно сприятливе місце для розвитку ринку земель.

Саме тому класифікація населених пунктів має важливе значення при здійсненні грошової оцінки їхньої території. Існує кілька класифікацій населених пунктів: за категорією; чисельністю населення; адміністративним статусом; місцем у системі розселення та за господарськими функціями.

Розглянемо класифікацію населених пунктів за категорією. Виділяються три категорії населених пунктів: міста (їхня кількість становить 453 одиниці); селища (887) і села (28 615). Переважна кількість населення України проживає у містах та селищах (67,9 %). Сільське населення становить лише 32,1 %.

Усі населені пункти за чисельністю населення поділяються на п'ять груп (табл.7.1).

Таблиця 7.1