Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

Порівняння проектів, що виконувализь з та без використання гіс

Розділи проекту

Проект виконувався

Без застосування ГІС-технологій

Із застосуванням ГІС-технологій

Час виконання, місяці

8

3

Вартість (без застосування ГІС за 100%)

100,0

65,0

Кількість виконавців, чол.

14

5

Час на збір, обробку та аналіз вихідних даних, місяців

3

1

Форма подання вихідного матеріалу

Паперові носії, фотографії, фотокальки

Електронні носії (цифрова карта)

Засоби аналізу

Людські можливості, калькулятор

Можливості просторового аналізу ГІС

Як бачимо, переваги використання ГІС-технологій тут очевидні.

Виконання грошової оцінки земель із застосуванням методів просторового аналізу гіс.

Застосування методів просторового аналізу дає широкі можливості розробнику оцінки. Окрім загальновідомих операцій, таких, як обрахунок площ об'єктів, їх довжин і периметру, важливим є використання оверлейного та буферного аналізу для визначення щільності розповсюдження окремих факторів оцінки; побудова картограм та картодіаграм при визначенні інтегральних індексів якості території; застосування методу ізоліній при інтерполяції результатів оцінки окремих земельних ділянок.

Визначення грошової оцінки окремої земельної ділянки. Пошук, сортування та вибірка результатів грошової оцінки окремих земельних ділянок.

Одним з найважливіших завдань використання геоінформаційних технологій в оцінці земель є можливість комп'ютеризованого обрахунку грошової оцінки заданої земельної ділянки. У випадку використання автоматизованої системи державного земельного кадастру визначення грошової оцінки земельної ділянки значно полегшується, оскільки ми маємо можливість використовувати кадастрову інформацію.

Результатом використання ГІС грошової оцінки земель населеного пункту є:

одержання інформації про грошову оцінку всієї території населеного пункту;

визначення грошової оцінки в будь-якій точці (тобто оцінка 1м2) із переліком локальних факторів, що формують оцінку земельної ділянки;

визначення грошової оцінки довільного полігону з урахуванням взаємного розташування полігону і локальних факторів;

визначення грошової оцінки земельних ділянок із зберіганням інформації в базі даних і можливістю одержання звіту про грошову оцінку.

Важливе значення набуває можливість використання ГІС при аналізі даних щодо експертної грошової оцінки земельних ділянок у режимі «клієнт-сервер». При цьому пошук може вестися як через графічну базу даних (що це за ділянка?), так і через семантичну базу даних (де знаходиться ділянка певного власника, або за певною адресою).

Іншим шляхом використання ГІС в експертній оцінці є можливість створення поля ринкової вартості земельних ділянок для населеного пункту та визначення орієнтовної ціни земельної ділянки у будь-якій точці поля методом екстраполяції.

Підготовка та роздрукування результатів грошової оцінки через застосування периферійного обладнання (принтери та плотери).

ГІС-технології дозволяють готувати не тільки текстові звіти про грошову оцінку окремої земельної ділянки, а й тематичні картографічні матеріали та тиражувати їх у тверді копії. Форма довідки щодо нормативної грошової оцінки земельної ділянки представлена у додатках.

Для виведення картографічного зображення з ГІС і отримання паперової копії застосовуються різні пристрої. Найбільш поширеними серед них є принтери та плотери. Вони розрізняються між собою форматом вихідного зображення (А4, А3, А2, А1, А0), а також засобом створення відображення (матричні, струйні, лазерні) та кольором зображення (чорно-білі, кольорові). Найбільш зручним засобом отримання якісної копії є кольоровий широкоформатний плотер формату А0, або А1 (рис. 3.9.).

Рис.3.9. Широкоформатний плотер формату А0 фірми Hewlett-Packard.