Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

6.8.4 Грошова оцінка окремих земельних ділянок.

Грошову оцінку окремих земельних ділянок, що перебувають у власності або користуванні юридичних і фізичних осіб, визначають на основі шкал грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів, які розраховують за формулою:

(6.18)

де: – грошова оцінка 1 га агровиробничої групи ґрунтів, грн;

–грошова оцінка 1 га відповідних угідь по сільськогосподарському підприємству, грн;

–бал бонітету агровиробничої групи ґрунтів;

–бал бонітету 1 га відповідних угідь по сільськогосподарському підприємству.

Бал бонітету 1 га орних земель по сільськогосподарському підприємству обчислюють на основі експлікації агровиробничих груп ґрунтів за допомогою шкал бонітетів ґрунтів за формулою:

(6.19)

де: – бал бонітету 1 га орних земель по сільськогосподарському підприємству;

–бал бонітету агровиробничої групи ґрунтів;

–площа агровиробничої групи, га.

Грошову оцінку окремої земельної ділянки сільськогосподарських угідь розраховують як суму добутків вартості 1 га відповідних агровиробничих груп ґрунтів на їхній площі за формулою:

(6.20)

де: - грошова оцінка окремої земельної ділянки сільськогоспо-дарських угідь, грн;

- грошова оцінка 1 га j-ї агровиробничої групи ґрунтів, грн;

- площа ґрунтів j-ї агровиробничої групи в межах земельної ділянки, га;

Nкількість контурів агровиробничих груп ґрунтів у межах земельної ділянки.

При цьому повинна дотримуватися така умова

(6.21)

де - площа окремої земельної ділянки, га..

6.8.5 Визначення грошової оцінки земельних ділянок при розпаюванні земель.

Розглянемо умовний приклад розрахунку нормативної грошової оцінки земельних ділянок при розпаюванні земель сільськогосподарського призначення на стадії заміни сертифікатів на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельні ділянки. Як відомо, сертифікат на право на земельну частку (пай) посвідчує право на так звану віртуальну земельну ділянку, межі якої й місце розташування не встановлені. Тобто власник сертифіката має право на земельну ділянку в межах земель сільськогосподарського підприємства, але не знає, де саме знаходиться його ділянка і які її конкретні розміри та характеристики.

Наприклад, орні землі сільгосппідприємства, що підлягають розпаюванню, мають площу Fп. Нормативна грошова оцінка 1 га цих земель, визначена за формулою (6.11), становить Гп. Кількість громадян, які мають право на одержання сертифіката в цьому підприємстві, сягає N. Тоді грошова оцінка одного сертифіката Гс і його площа Fс відповідно будуть:

Гс = Гп / N; Fс = Fп / N.

При цьому площа сертифіката Fс є усередненою величиною по господарству, її ще називають кадастровою площею. Передбачається, що в процесі виготовлення проекту землеустрою із розподілу земель підприємства на N ділянок її уточнюватимуть. А от нормативна грошова оцінка є основним критерієм поділу земель на окремі ділянки і її можна сформулювати так: ”Усі земельні ділянки, виділені замість сертифікатів, повинні мати однакову нормативну грошову оцінку”. Враховуючи те, що орні землі сільгосппідприємства неоднакові за якістю ґрунтів, при забезпеченні вищенаведеного критерію конкретна площа земельних ділянок відрізнятиметься від кадастрової площі. Там, де кращі ґрунти, – площа буде менша і навпаки.

На рисунку 6.8 у вигляді прямокутника показано орні землі сільгосппідприємства, які необхідно поділити на N земельних ділянок з однаковою грошовою оцінкою.

Рис. 6.8

Для розв'язання цього завдання накладемо на орні землі карту ґрунтів підприємства з виділеними контурами трьох агрогруп (із площами П1, П2 і П3 та балами бонітету відповідно Б1, Б2 і Б3), як це показано на рисунку 6.5. Бал бонітету 1 га орних земель по сільськогосподарському підприємству обчислюють за формулою 6.19

Б = (Б1П1 + Б2П2 + Б3П3) / Fп

Тоді грошова оцінка 1 га орних земель для кожної агрогрупи згідно з формулою (4.20) буде:

Гагр(1) = (Гп Б1) / Б, Гагр(2) = (Гп Б2) / Б, Гагр(3) = (Гп Б3) / Б (6.23)

Після цього застосовують ітераційний процес для встановлення меж земельних ділянок. На стадії першої ітерації орієнтовно встановлюють розмір першої земельної ділянки вха1. Тоді грошова оцінка такої ділянки становитиме:

Гзд(1) = ( Гагр(1) П11) + ( Гагр(2) П12),

де П11 , П12 - відповідно площа першої та другої агрогруп у межах першої ділянки.

Якщо одержане значення грошової оцінки першої земельної ділянки Гзд(1) буде меншим від Гс , то на другій ітерації необхідно збільшити її розміри до вха2, як показано на рисунку 6.9.

Рис. 6.9

Тоді

Гзд(1) = ( Гагр(1) П11) + ( Гагр(2) П12) + ( Гагр(3) П13 П3) (6.24)

де: П11, П12, П13 - площа першої, другої та третьої агрогрупи в межах збільшеної першої ділянки відповідно.

Якщо одержане у результаті другої ітерації значення Гзд(1) несуттєво відрізняється від величини Гс , то ітераційний процес закінчується, в іншому разі продовжується. У практиці це завдання розв'язують засобами ГІС приведенням її до однокритеріального завдання оптимізації з одним обмеженням.

Звичайно, наведений вище приклад значною мірою ідеалізований і переслідує тільки одну мету – ознайомити студентів з механізмом складання проектів землеустрою при заміні сертифікатів на державні акти та визначенням грошової оцінки окремих земельних ділянок. У практиці це завдання є більш складніше, оскільки розпаюванню підлягають різні види угідь (рілля, сіножаті, пасовища, землі під багаторічними насадженнями, перелоги). При цьому враховують різні фактори: конкретні розміри полів; необхідність проектування під’їзних шляхів до виділених земельних ділянок; наявність на полях чагарників, водойм та пагорбів; відповідність розмірів земельних ділянок технологічним напрямам їхнього опрацювання.