Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

Контрольні запитання.

  1. Що таке земельна рента? Які види ренти ви знаєте?

  2. Який економічний механізм формування диференціальної ренти в сільському господарстві?

  3. Що таке абсолютна рента? Яка величина абсолютного рентного доходу?

6.7 Економічна оцінка земель.

Згідно із Земельним кодексом України економічна оцінка земель − це оцінка землі як природного ресурсу і засобу виробництва у сільському і лісовому господарстві та як просторового базису в суспільному виробництві за показниками, що характеризують продуктивність земель, ефективність їх використання та дохідність з одиниці площі.

Економічна оцінка земель різного призначення проводиться для порівняльного аналізу ефективності їх використання. Дані економічної оцінки земель є основою грошової оцінки земель різного цільового призначення.

Економічна оцінка земель визначається в умовних кадастрових гектарах або у грошовому виразі.

Економічна оцінка земель є складовою земле-оціночних робіт. Входячи разом із бонітуванням до цих робіт і маючи з ним багато спільного, економічна оцінка земель досліджує земельні території у ширшому й комплексному господарсько-економічному аспекті. Якщо об’єктом бонітування є тільки ґрунтовий покрив земель, то економічна оцінка пов'язує між собою і ґрунти, й земельні площі складнішими багатоаспектними залежностями, які утворилися у результаті господарської діяльності людини. І бонітувальні роботи, й економічна оцінка земель мають одну спільну мету − визначення виробничої придатності земель, але у першому випадку до мети наближуються, досліджуючи властивості верхнього шару земель, у другому − через урахування технологічних умов виробництва на цих землях.

Показниками економічної оцінки земель є:

продуктивність угідь (урожайність сільськогосподарських культур або вартість валової продукції рослинництва в кадастрових цінах);

окупність витрат (відношення продукції в натуральному чи вартісному виразі до виробничих витрат);

диференціальний рентний дохід.

Оскільки основним показником родючості ґрунту є врожайність сільськогосподарських культур, у процесі економічної оцінки земель розглядають усю сукупність причетних до цього факторів як при вирощуванні врожаю на конкретній земельній ділянці, так і розташуванні її стосовно центрів технічного забезпечення, а також пунктів переробки та реалізації товарної продукції. Наближене до таких об'єктів розміщення земель значно зменшує матеріальні витрати по їх обслуговуванню під час вирощування, збирання та реалізації врожаю.

Помітно підвищує показники економічної оцінки земель наближеність до великих міст, промислових зон і розвинутих транспортних комунікацій, що сприяє зростанню попиту на сільськогосподарську продукцію та загальному поліпшенню умов господарювання.

Матеріали економічної оцінки земель мають багатоцільове призначення:

вони є основою науково обґрунтованого планування розподілу земельного фонду між окремими галузями господарства на державному рівні для забезпечення збалансованого й оптимального розвитку всього господарства країни;

на їхній основі аналізують існуючий рівень ефективності використання земель і розробляють альтернативні варіанти з урахуванням екологічних та соціальних аспектів;

є основою проведення нормативної оцінки земель різних категорій цільового призначення, насамперед земель сільськогосподарського призначення.

У роботах з економічної оцінки, проведених в Україні у 1986-1988 роках, була виконана загальна економічна оцінка ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей і пасовищ на площі майже в 40 млн га. Зокремлену оцінку орних земель здійснювали за ефективністю вирощування зернових і зернобобових культур (без кукурудзи і рису), кукурудзи на зерно, цукрових буряків, соняшнику, льону, картоплі та кормових культур. Оцінці підлягали рілля, багаторічні плодові насадження, сіножаті й пасовища, а також сільськогосподарські угіддя по підприємствах, агрокомбінатах, агрофірмах та інших формуваннях, адміністративних районах, областях і по Україні в цілому.

Економічну оцінку земель в Україні у 1986-1988 роках проводили відповідно до Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів.