Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

Коефіцієнти, які враховують категорію земель (к1)

Категорії земель 

Значення коефіцієнта, К1 

Землі промисловості, транспорту, зв'язку, оборони та іншого призначення 

20,0 

Землі лісового фонду 

0,25 

Землі водного фонду 

0,20 

Землі природоохоронного, рекреаційного, оздоровчого та історико-культурного призначення 

0,50 

Землі запасу 

0,25 

Таблиця 4.11

Коефіцієнти, які враховують складність земельно-оцінних робіт (к2)

Умови 

Значення коефіцієнта, К3 

Щільно забудована територія (під забудовою понад 40 % території) 

1,10 

Відсутність проектної документації 

1,10 

Складність конфігурації ділянки 

1,05 

Примітка. Вартість виконання грошової оцінки земельної ділянки земель запасу, що зайнята сільськогосподарськими угіддями, або частини земельної ділянки земель запасу, що зайнята сільськогосподарськими угіддями, установлюється у відповідності до вказівок, викладених у розділі 4.2.

4.4 Експертна грошова оцінка земельних ділянок несільськогосподарського призначення

Склад робіт з експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення встановлюється Методикою експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 1999 р. N 1050, та Порядком проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення, затвердженим наказом Держкомзему України від 8 липня 1999 року N 72 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 вересня 1999 року за N 651/3944.

Кінцевою продукцією є звіт про оцінку земельної ділянки в 2 примірниках (з них один - архівний).

Вартість виконання експертної грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення встановлюється за договірними цінами з урахуванням витрат праці на збір вихідних даних, виконання робіт, оформлення та тиражування звіту. Вартість повинна враховувати мету оцінки, місцерозташування об'єкта оцінки, особливості та характер забудови ділянки, розміри земельної ділянки, навколишнє середовище та правовий режим ділянки.

Методичні рекомендації щодо визначення вартості робіт з експертної грошової оцінки земельних ділянок населених пунктів вступ

В умовах формування та розвитку ринку земель особливого значення набуває необхідність створення сучасного інституту оцінки земельної власності і прав, пов'язаних із земельними ділянками. Як зазначено в Указі Президента України "Про заходи щодо розвитку та регулювання ринку земель населених пунктів, інших земель несільськогосподарського призначення" від 04.02.2000 р. № 168/2000, одним із напрямів розвитку ринку землі є "забезпечення оцінки земельних ділянок в ринкових умовах". Останнє передбачає запровадження незалежної системи оцінки земельних ділянок, створення механізмів забезпечення прозорості на ринку землі, надання державної допомоги щодо підготовки та діяльності спеціалістів з експертної грошової оцінки земельних ділянок, організації державного регулювання діяльності фізичних і юридичних осіб, які проводять експертну оцінку.

Одним із складних та недостатньо врегульованих питань у системі виконання робіт з експертної грошової оцінки земельних ділянок є встановлення обґрунтованої оплати за виконувані роботи. Положення, що вартість робіт з експертної грошової оцінки земельних ділянок є договірною ціною, як правило, потребує складання кошторису на проведення робіт. Нині питання ціноутворення на виконання робіт з експертної оцінки не має однакового тлумачення як серед оцінювачів, так і замовників таких робіт.

Якщо роботи з проведення грошової нормативної оцінки на державному рівні відрегульовані у спільному наказі Державного комітету України по земельних ресурсах, Міністерства фінансів України і Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 15 червня 2001 р. № 97/298/124 "Про затвердження Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг", то питання щодо визначення вартості робіт з експертної грошової оцінки земельних ділянок потребує нагального вирішення. Особливого значення це питання набуває при приватизації земельних ділянок, оскільки оплата робіт з експертної грошової оцінки здійснюється, як правило, за рахунок бюджетних коштів місцевих органів влади.

Саме забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, за рахунок яких оплачуються роботи з експертної грошової оцінки земельних ділянок, зумовлює актуальність та практичну значимість методичних рекомендацій.

Метою методичних рекомендацій є визначення розмірів оплати робіт з експертної грошової оцінки земельних ділянок, що знаходяться в межах населених пунктів, з урахуванням всіх етапів і складових повного комплексу робіт.

Для досягнення головної мети необхідно розв'язати такі завдання:

вивчити та узагальнити попередні дослідження, нормативні документи України, національні стандарти і стандарти інших країн, літературні джерела з проблеми дослідження;

обґрунтувати методичні підходи до розв'язання поставленої проблеми;

структурувати види витрат, необхідних для проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок;

розробити алгоритм визначення вартості робіт з експертної оцінки;

провести експериментальні розрахунки;

розробити рекомендації та забезпечити їх оприлюднення і погодження в установленому порядку.

Методичні рекомендації подані у вигляді, який у подальшому можна оформити як нормативний документ, що підлягає узгодженню в установленому чинним законодавством України порядком.