Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

Інженерно-інфраструктурні фактори

Фактор

Значення коефіцієнта

Земельна ділянка, що прилягає до вулиці без твердого покриття

0,90 – 0,95

Земельна ділянка не забезпечена:

централізованим водопостачанням

0,90 – 0,95

каналізацією

0,90 – 0,95

централізованим теплопостачанням

0,90 – 0,95

централізованим газопостачанням

0,90 – 0,95

При грошовій оцінці земельної ділянки в кожному конкретному випадку слід враховувати наявність розвідної мережі, можливості підключення до неї та принципову необхідність використання на земельній ділянці даного елементу інфраструктури. Наприклад, для земельної ділянки садибної забудови фактор забезпечення її централізованою тепломережею не має суттєвого значення через відсутність необхідності використання цієї мережі.

Основним джерелом інформації при встановленні дії кожного з даної групи факторів є черговий план інженерних мереж разом із крупномасштабною топографічною зйомкою (масштаб 1:1000, 1:500). В разі відсутності таких матеріалів використовуються дані генеральних планів населених пунктів, детальні плани та інші види містобудівної документації, а також натурні обстеження.

Таблиця 7.9

Інженерно-геологічні фактори

Місцезнаходження земельної ділянки

Значення коефіцієнта

У межах території, що має схил поверхні понад 20%

0,80 – 0,90

На грунтах з несучою спроможністю менше ніж 1,0 кг/см2 при потужності понад 2 м

0,85 – 0,95

У зоні залягання грунтових вод на глибині менше 3 м

0,90 – 0,95

У зоні затоплення паводком понад 4% забезпеченості (глибина затоплення понад 2 м)

0,90 – 0,95

У зоні значної заболоченості з грунтовим живленням, що важко осушуюься

0,90 – 0,95

У зоні небезпечних геологічних процесів (зсуви, карст, яружна ерозія  яри глибиною понад 10 м, штучні підземні виробки – катакомби, підроблені території, провали та значні тріщини в земній корі, в тому числі із виходом метану на поверхню)

0,75 – 0,90

На намивних (насипних) територіях

1,02 – 1,07

Місцезнаходження земельної ділянки в зоні прояву того, чи іншого інженерно-геологічного фактору визначається лише на підставі залучення відповідного картографічного матеріалу. Вибір значення локального коефіцієнту залежить від важливості прояву фактору в даному населеному пункті і здійснюється експертним шляхом. В деяких випадках перелік інженерно-геологічних факторів може бути розширено за рахунок включення до них інших факторів, характерних для даного регіону і даного населеного пункту.

Таблиця 7.10

Історико-культурні фактори

Місцезнаходження земельної ділянки:

Значення коефіцієнта

У межах заповідної території

1,08 – 1,20

У зоні регулювання забудови

1,07 – 1,11

У зоні історичного ландшафту, що охороняється

1,06 – 1,12

У зоні охорони поодиноких пам”яток

1,06 – 1,12

Згідно Закону УРСР “Про охорону пам'яток історії та культури” до пам'яток історії та культури відносяться:

пам'ятки історії (будинки, споруди, визначні місця і предмети, пов'язані з найважливішими історичними подіями в житті народу, суспільства і держави;

пам'ятки археології (городища, кургани, залишки стародавніх поселень тощо);

пам'ятки містобудування і архітектури (архітектурні ансамблі і комплекси, історичні центри, квартали, площі, вулиці тощо).

З метою забезпечення охорони пам'яток історії і культури встановлюються охоронні зони, зони регулювання забудови і зони природного ландшафту згідно чинного законодавства.

Підставою для визначення та делімітації історико-культурних факторів є віднесення пам'яток до Переліку пам'яток загальнодержавного, обласного та місцевого рівня та затверджена проектно-планувальна документація (історико-архітектурний план).

Слід пам'ятати, що при наявності на території населеного пункту двох і більше історико-культурних факторів зони їх впливу показуються за принципом “послідовного виключення”. Виключається можливість накладання кількох історико-культурних зон та застосування декількох коефіцієнтів по відношенню до однієї ділянки.

Таблиця 7.11