Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Оц_зем[1].doc
Скачиваний:
1317
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

1. Загальні положення

1.1. Рекомендації щодо визначення розмірів оплати робіт з експертної грошової оцінки земельних ділянок, які знаходяться в межах населених пунктів України (далі Розцінки), розроблені відповідно до Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг (розділ 4.4) з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 р. № 1531 "Про експертну грошову оцінку земельних ділянок", порядку проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженого наказом Держкомзему України від 9 січня 2003 р. Національного стандарту №1 "Загальні засади оцінки майна і майнових прав", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 р. № 1440 та Національного стандарту № 2 "Оцінка нерухомого майна", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 р. № 1442.

1.2. Розцінки визначають механізм виконання експертної грошової оцінки земельних ділянок з урахуванням усіх етапів та складових повного комплексу робіт і є основою для здійснення розрахунків вартості робіт з надання консультативних послуг, рецензування звітів з експертної грошової оцінки земельних ділянок.

1.3. Розцінки використовуються для уніфікації виконання експертної грошової оцінки земельних ділянок при укладанні договорів на виконання робіт, визначення вартості робіт при виконанні експертної грошової оцінки земельних ділянок на стадії укладання договорів на виконання робіт.

1.4. Розцінки визначено шляхом комплексного застосування методу прямої калькуляції орієнтовних затрат часу і врахування системи коефіцієнтів та уточнені на підставі експертного методу шляхом опитування оцінювачів з різних регіонів України.

Розцінки враховують усі види витрат, необхідних для проведення землеоціночних робіт:

обстеження земельної ділянки;

дослідження ринку та аналіз ринкових даних про ціни купівлі-продажу та оренди земельних ділянок, рівні дохідності нерухомості, ринкових витрат на земельні поліпшення тощо;

визначення виду вартості земельної ділянки відповідно до умов угоди;

аналіз та обґрунтування найефективнішого використання земельної ділянки як основної підстави для вибору й обґрунтування методичних підходів визначення ринкової вартості;

складання завдання на оцінку та укладання договору на оцінку;

збирання, опрацювання й аналіз необхідних для виконання оцінки вихідних даних щодо об'єкта оцінки з різних інформаційних джерел;

вибір та обґрунтування методичних підходів;

безпосереднє проведення землеоціночних робіт або надання послуг;

перевірку виконаних розрахунків та наведених обґрунтувань, додаткових матеріалів;

складання звіту та його розмноження;

формування витягу із звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки згідно із наказом Держкомзему України від 22 березня 2004 р. № 80;

підготовку матеріалів для проходження рецензування або державної експертизи згідно із Законом України "Про державну експертизу землевпорядної документації" та Методики проведення державної експертизи землевпорядної документації, затвердженої наказом Держкомзему № 391 від 3 грудня 2004 p.;

участь працівників, які виконують вишукувальні роботи, обстеження, дослідження й аналіз інформації;

оплату праці водіїв транспортних засобів при виконанні землеоціночних робіт;

безпосереднє керівництво роботами; і забезпечення виконання робіт.

1.5. Розцінки не враховують витрат, необхідних для здійснення землеоціночних робіт, які визначаються в конкретних умовах додатково згідно з угодою на проведення робіт, а саме:

внесення у звіт доповнень, пов'язаних із зміною виданих замовником завдань або вихідних даних;

проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки із застосуванням двох та більше методів (методичних підходів);

участь експерта у розробці завдання на проведення грошової оцінки або в одержанні вихідної інформації;

рецензування або експертизу звіту з експертної грошової оцінки земельної ділянки та експертизу вихідних даних;

інші роботи, які можна виконувати за угодою між сторонами.

1.6. Використання Розцінок не виключає застосування підприємствами та організаціями, за домовленістю сторін, договірних цін на виконання експертної грошової оцінки земельних ділянок.

1.7. При проведенні експертної грошової оцінки земельної ділянки у терміновому порядку та в несприятливий період використовують дані пунктів 7 і 8 Загального положення Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг.

1.8. Індексацію Розцінок здійснює щорічно Держкомзем України згідно з індексом інфляції, який встановлює Державний комітет статистики України.

1.9. Консультації щодо експертної грошової оцінки (надання консалтингових послуг) не можуть включати види робіт, визначені у пункті 1.4 цих Розцінок. Консультації можна здійснювати з документальним оформленням висновків щодо змісту консультацій або без такого оформлення за домовленістю сторін. Вартість консультацій визначають за домовленістю сторін, але вона не може бути меншою від оплати однієї години роботи експерта, який дає консультацію незалежно від часу, витраченого ним на її проведення.

1.10. Визначення розміру оплати робіт за рецензування звіту з експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюють відповідно до вимог статті 22 Закону України "Про оцінку земель", Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації" та Методики проведення державної експертизи землевпорядної документації, затвердженої наказом Держкомзему № 391 від 3 грудня 2004 р. за домовленістю сторін і не може перевищувати 3% загальної вартості робіт з експертної грошової оцінки відповідної земельної ділянки. Вартість робіт за рецензування звіту вноситься в зведений кошторис, який є невід'ємною частиною договору.