Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 10

ПРОВАДЖЕННЯ ЗА ЗВЕРНЕННЯМ ГРОМАДЯН

вини яких було допущено порушення; особисто організовувати та перевіряти стан розгляджу заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, тощо.

До допоміжних суб'єктів належать особи, які сприяють роз­гляду звернення; запобігають прийняттю необгрунтованих рі­шень. До них належать: адвокати; представники трудового ко­лективу; організації, які здійснюють правозахисну функцію. При цьому користуватися послугами зазначених осіб можливо лише за умови оформлення цих уповноважень у встановленому законом порядку (довіреність, угода, ордер, рішення трудового колективу та інші документи, що засвідчують уповноваження).

До патронатних суб'єктів належать також особи, які пода­ють звернення в інтересах громадянина: законні представники неповнолітніх та недієздатних осіб (батьки, особи, що їх замі­нюють, органи опіки); за уповноваженням громадянина, офор­мленим у встановленому законом порядку, звернення може бути подане іншою особою, трудовим колективом або органі­зацією, яка здійснює правозахисну діяльність.

10.5. Стадії та структура провадження за зверненням громадян

Вирішення адміністративних справ за зверненням грома­дян, а саме розгляд звернень громадян, здійснюється в певній послідовності, яку б літературі, що висвітлює процесуальні від­носини, прийнято називати стадіями провадження. Такими стадіями провадження за зверненнями громадян, у загальному вигляді є:

  1. подання громадянином звернення та прийняття його до розгляду органом владних повноважень або його посадовою особою;

  1. розгляд справи;

  2. ухвалення рішення;

  1. перегляд рішення у зв'язку з його оскарженням або оп- ротестуванням;

  1. виконання рішення.

На стадії подання громадянином звернення та прийняття його до розгляду органом владних повноважень або його посадовою особою, яка веде діловодство за пропозиціями, заявами і скар­гами, здійснюється ціла низка певних дій — процесуальних процедур, а саме:

232

  • орган, посадові особи, які ведуть діловодство за звернен­ нями громадян, перевіряють, чи дотримані усі вимоги до звер­ нення, передбачені статтями 4, 5, 17 Закону України «Про звер­ нення громадян». Звернення, оформлене без дотримання цих іїимог, повертається заявникові з відповідними роз'ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження;

  • для забезпечення громадянином безперешкодної можли- пості звертатися до органів владних повноважень із пропози­ ціями, заявами і скаргами встановлюється і на законодавчому ріпні закріплюється1 "особистий прийом громадян. Такий при­ йом обов'язково здійснюють керівники та інші посадові особи. І Ірийом проводиться у зручний для громадян час за місцем їх роботи і проживання, регулярно у встановлені дні та години. Графіки прийому доводяться до відома громадян. У разі не­ можливості вирішення на особистому прийомі порушеного у иіерненні питання, воно розглядається у тому самому порядку, що й письмове звернення;

  • забороняється відмова в прийнятті та розгляді звернення і посиланням на політичні погляди, стать, вік, віросповідання, ііііціональність, незнання мови тощо.

На стадії розгляду справи за зверненням громадян з метою прийняття обґрунтованих рішень активно діють як особи, що надіслали пропозицію, заяву, скаргу, так і особи, що їх розгля­дають (органи владних повноважень, їх посадові особи).

Особи (громадяни), що надіслали пропозицію, заяву, скаргу, миють право:

  • особисто викладати аргументи, давати пояснення, здійс­ нювати усні й письмові обгрунтування особі, що перевіряла пропозицію, заяву чи скаргу;

  • брати участь у перевірці заяви чи скарги, знайомитися з матеріалами перевірки та бути присутніми при їх розгляді;

  • вимагати винесення рішення про відшкодування збитків V іп'язку з порушенням вимог встановленого порядку розгляду шернень;

1 Див.: ст. 22 Закону «Про звернення громадян»; пункт 2.3 Указу Пре-шдспта України «Про невідкладні заходи з удосконалення організації при­йому громадян органами державної влади, органами місцевого самовряду-пііііми та посадовими і службовими особами цих органів» від 14 квітня 2004 р.; м }. Інструкції з діловодства за зверненням громадян в органах державної іишди і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємс-іинх, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах мнеоної інформації.

233