Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 14

ПЕРЕГЛЯД СУДОВИХ РІШЕНЬ

Відкриття касаційного провадження починається з подання касаційної скарги з дотриманням порядку, строків та вимог до касаційної скарги.

Порядок подання касаційної скарги. На відміну від апеляцій­ного оскарження, касаційна скарга подається безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції — Вищого ад­міністративного суду України (ч. 1 ст. 212 КАСУ). Деякі автори вважають, що закріплення цієї норми у Кодексі адміністратив­ного судочинства України є позитивним, оскільки виключає можливість за будь-яких підстав залишити судом першої чи апеляційної інстанції касаційну скаргу без руху з причин її не­відповідності вимогам процесуального законодавства. В даному випадку Вищий адміністративний суд України вирішує питан­ня щодо відповідності або невідповідності касаційної скарги встановленим законом вимогам1. Цю слушну думку слід під­тримати, оскільки касаційне оскарження — це ще одна гаран­тія прав, свобод та інтересів людини і громадянина.

Строк подання касаційної скарги на судові рішення вста­новлено в один місяць після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції. За загальним правилом, рішення суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту його оголошення. Отож, касаційна скарга повинна бути подана протягом одного місяця з моменту оголошення рішення суду апеляційної інстанції.

Однак залежно від складності справи, складання постанови у повному обсязі може бути відкладено на строк не більше ніж | п'ять днів з дня закінчення справи (ч. З ст. 160 КАСУ). Вихо­дячи зі змісту зазначеної статті, якщо суд апеляційної інстанції прийняв відповідне рішення з урахуванням ч. З ст. 160 КАС України, касаційна скарга подається протягом місяця з дня складання постанови у повному обсязі.

Касаційна скарга, подана після закінчення строку, за за­гальним правилом, залишається без розгляду та підлягає повер­ненню, про що суддею-доповідачем постановляється ухвала. Частиною 9 ст. 103 КАС України встановлено, що строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна за­ява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти

1 Кодекс адміністративного судочинства України: Науково-практич­ний коментар; За ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитонової / С. В. Ківалов, О. І. Харитонова, О. М. Пасенюк, М. Р. Аракелян та ін. — Харків: Одіссей, 2005. — С. 413.

368

здано на пошту чи передано іншими відповідними засобами (в'язку. Однак і в суді касаційної інстанції мають місце помил­ки. Так, постановою Судової палати в адміністративних спра-пах Верховного Суду України від 11 квітня 2006 р. відмінено ухвалу Вищого адміністративного суду України про залишення без розгляду касаційної скарги п. Ю. С. О. На підставі того, що Г>уло виявлено неоднакове застосування судом касаційної інс­танції ч. 9 ст. 103 КАС, в результаті чого суд касаційної інстан­ції дійшов помилкового висновку щодо пропуску скаржником строку подання касаційної скарги1.

Якщо строк пропущено за наявності об'єктивних причин, особа, яка подала касаційну скаргу, має звернутися до касацій­ного суду з письмовою заявою про відновлення пропущеного строку подання касаційної скарги. Заява розглядається коле­гією суддів, якщо вона надійшла до винесення ухвали про по-исрнення касаційної скарги (ч. З ст. 214 КАСУ). В цьому зв'язку вбачається, що питання про поновлення пропущеного строку має бути розглянуто одночасно з відкриттям касаційного про-иадження.

За наявності поважної причини може бути постановлена ухвала суду про поновлення пропущеного строку. Зазначена імява, підкреслюється в юридичній літературі, розглядається колегією суддів без повідомлення осіб, які беруть участь у справі2, що, на нашу думку, суперечить правилам ст. 102 КАС України, якою встановлено, що поновлення чи продовження строку суд вирішує з повідомленням осіб, які беруть участь у справі, хоча на рівні касаційної інстанції можливо й без пові­домлення цих осіб.

Вимоги до касаційної скарги. Касаційна скарга подається в письмовій формі, в якій відповідно до ст. 213 КАС України тзначається:

  • найменування адміністративного суду касаційної інстанції;

  • ім'я (найменування), поштова адреса особи, яка подає ка­ саційну скаргу, та осіб, які беруть участь у справі, а також їх но­ мери засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо також є;

1 Постанова Судової палати в адміністративних справах Верховного < уду України від 11 квітня 2006 р. // Вісник Верховного Суду України. — .'006. — № 9. — С. 14—15.

2 Кодекс адміністративного судочинства України: Науково-практич- ііий коментар; За ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитонової / С. В. Ківалов, О. І. Харитонова, О. М. Пасенюк, М. Р. Аракелян та ін. — Харків: Одіссей, .'005. — С. 415.

369