Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 13

ПРОВАДЖЕННЯ В СУДІ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ

Апеляційні та касаційний суди за наслідками розгляду апе­ляційної чи касаційної скарги також можуть своєю постановою змінити постанову суду попередньої інстанції або прийняти нову постанову, якими суд апеляційної чи касаційної інстанції задовольняє або не задовольняє позовні вимоги (ч 2 ст 205 ч. 2 ст. 230 КАСУ).

Отже, незалежно від рівня судової ланки при вирішенні справи по суті суди (судді) ухвалюють процесуальний документ, який називається постановою.

Постанова приймається, складається і підписується в на-радчій кімнаті складом суду, який розглянув справу. У винят­кових випадках залежно від складності справи складення пос­танови у повному обсязі може бути відкладене. Проте суд по­винен виконати кілька вимог:

  1. складення постанови в повному обсязі може бути відкла­ дене на строк не більше п'яти днів із дня закінчення розгляду справи. Перебіг цього строку починається з наступного дня (ч. 1 ст. 103 КАСУ);

  2. вступна і резолютивна частини підписуються всім скла­ дом суду, проголошуються у тому самому засіданні, в якому закінчився розгляд справи, і приєднуються до справи.

Під час прийняття постанови суд вирішує:

  1. чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимо­ ги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються;

  2. чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирі­ шення справи, та докази на їх підтвердження;

  3. яку правову норму належить застосувати до цих пра­ вовідносин;

  4. чи належить задовольнити позовні вимоги або відмовити в їх задоволенні;

  1. як розподілити між сторонами судові витрати;

  2. чи є підстави допустити негайне виконання постанови;

  1. чи є підстави для скасування заходів забезпечення ад­ міністративного позову.

Частиною 2 ст. 158 КАС України закріплено, що судове рі­шення, яким суд зупиняє чи закриває провадження у справі, за­лишає позовну заяву без розгляду або приймає рішення щодо ін­ших процесуальних дій, клопотань, викладається у формі ухвали.

Ухвали — це теж процесуальні документи, які ухвалюються адміністративним судом лише при вирішенні поточних питань, які виникають під час процесуального руху справи від позовної

330

заяви до вирішення справи по суті адміністративними судами першої інстанції. Ухвали фіксують, відображають послідовність розгляду адміністративної справи, порядок застосування норм процесуального права і у разі недодержання цих вимог, пору­шення норм процесуального права може бути підставою для скасування постанови в справі по суті. В ухвалах оформляють­ся в процесуальному плані всі дії, а також остаточні висновки адміністративного суду.

Ухвали апеляційних та касаційного судів відрізняються від ухвал адміністративних судів першої інстанції як за колом, змістом і значенням поставлених на вирішення питань, так і за їх обсягом (кількістю).

Законодавець наводить перелік випадків, коли адміністратив­ним судом виносяться процесуальні документи у формі ухвали щодо залишення позовної заяви без розгляду, зупинення та по­новлення провадження у справі, закриття провадження у справі (статті 155—157 КАСУ). Однак цей перелік не є вичерпним. До­статньо зазначити, що лише ч. 4 ст. 160 КАС України передбаче­но 17 випадків, у яких окремими документом викладаються ухва­ли. Окремим документом можуть викладатися також ухвали з інших питань, які вирішуються під час судового розгляду.

Ухвали, які викладаються окремим документом, постанов­ляються в нарадчій кімнаті, а ухвали, постановлені без виходу до нарадчої кімнати, заносяться секретарем судового засідання до протоколу судового засідання. Усі ухвали, які постановлені в судовому засіданні, проголошуються негайно після їх поста-повлення.

Всі виправлення в судових рішеннях (постановах, ухвалах) мають бути застережені складом суду (суддею), який його ухва­лив, тобто щодо кожного виправлення має бути відповідний

припис на зразок: «Виправленому з на вірити», підпис

судців (судді), печатка, дата.

Всі судові рішення — постанови, ухвали, викладені у пись­мовому вигляді окремими процесуальними документами скла­даються відповідно до змісту, встановленого законом (див., наприклад, ст. 163 КАСУ).

Зміст судового рішення — це його структура у взаємозв'язку, нзаємообумовленості й послідовності визначених частин та їх складових елементів1. Структура змісту судових рішень однако-

1 Чорнооченко С. І. Цивільний процес України: Навч. посібник. — К.: Центр навч. літератури, 2004. — С. 171.

331