Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 14

Глава 15

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чи­ном повідомлені, не перешкоджає розгляду заяви і перегляду судового рішення.

З метою забезпечення перегляду судового рішення та забез­печення процесуальної економії суд може:

  1. своєю ухвалою зупинити виконання судового рішення, яке переглядається за нововиявленими обставинами, до закін­ чення перегляду;

  2. одночасно переглянути судове рішення по суті й ухвали­ ти нове судове рішення;

  3. не досліджувати докази, і належним чином були дослід­ жені й оцінені при минулому вирішенні справи, якщо вони не оспорюються.

За наслідками провадження за нововивленими обставина­ми, користуючись повноваженнями суду відповідної інстанції, суд може:

  1. скасувати постанову чи ухвалу у справі і прийняти нову постанову чи ухвалу;

  2. залишити заяву про перегляд судового рішення за ново- виявленими обставинами без задоволення.

При скасуванні постанови чи ухвали у справі за результата­ми перегляду за нововиявленими обставинами судом апеляцій­ної або касаційної інстанції може бути здійснено поворот ви­конання судового рішення за правилами ст. 265 КАС України.

Судове рішення за наслідками провадження за нововиявле­ними обставинами може бути оскаржене в порядку, встановле­ному КАС України за правилами оскарження судових рішень суду відповідної інстанції.

З набранням законної сили новим судовим рішенням в ад­міністративній справі втрачають законну силу рішення інших адміністративних судів у цій справі.

Виконання судових рішень у справах адміністративного судочинства

15.1. Види судових рішень та набрання ними законної сили

Судові рішення це імперативні процесуальні акти, в яких під ображається державна воля про процедуру захисту прав, свобод, інтересів та установлення обов'язків учасників проце­су, виконання яких є обов'язковим на всій території України.

Залежно від змісту питань, що вирішуються, на якій стадії провадження вирішуються ці питання та у якій формі, судові рішення поділяються на:

  1. постанови і ухвали;

  2. попередні (поточні), кінцеві та остаточні;

  3. письмові та усні.

Найбільш суттєве практичне значення у класифікації судо-мих рішень мають постанови і ухвали. Постанови приймаються мри вирішенні справи по суті. Ухвали постановляються при мирішенні процесуальних питань. В юридичній літературі за­лежно від вирішення змісту та обсягів вимог постанови і ухвали поділяються на відповідні різновиди1. Такий підхід до класифі­кації судових рішень має велике пізнавальне, теоретичне і при­кладне значення, не навести якого неможливо.

Отже, постанови бувають:

  1. постанова суду першої інстанції (ст. 162 КАСУ) — нею пирішуються вимоги адміністративного позову;

  2. постанова суду апеляційної інстанції (ст. 205 КАСУ) — нею одночасно вирішуються вимоги апеляційної скарги і ви­ моги адміністративного позову;

1 Основи адміністративного судочинства в Україні: Навч. посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік / За заг. ред. Н. В. Александ-іювої, Р. О. Куйбіди. - К.: Конус-Ю, 2006. - С. 131-132.

395