Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 11

Зауваження повинні бути розглянуті не пізніше п'яти днів із дня їх надходження до суду.

Зауваження приєднуються до справи, в тому числі, якщо їх не було розглянуто у зв'язку з вибуттям головуючого.

Особи, які беруть участь у справі, мають право ознайоми­тися із технічним записом і журналом судового засідання та протягом семи днів із дня проголошення рішення у справі по­дати до суду письмові зауваження щодо їх повноти або непра­вильності. У разі пропущення цього строку подання зауважень головуючий залишає їх без розгляду.

На вимогу особи, яка бере участь у справі, або за ініціати­вою суду може бути здійснене повне або часткове відтворення технічного запису судового засідання, метою якого є, на нашу думку, пересвідчитися у вірності, повноті та черговості фіксу­вання процесуальних дій у судовому засіданні технічними засо­бами. На клопотання особи, яка бере участь у справі, за розпо­рядженням головуючого може бути здійснене на платній основі повне або часткове роздрукування технічного запису судового засідання, а також отримання копії інформації з носія, на яко­му здійснено технічний запис судового засідання.

У разі вчинення окремої процесуальної дії поза залою судо­вого засідання або під час виконання судового доручення скла­дається протокол, зміст якого наводиться у ст. 46 КАС Украї­ни. Протокол після його складання та ознайомлення з ним усіх присутніх осіб, які беруть участь у справі, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів підписується секретарем судового за­сідання і суддею. Під час вчинення зазначених дій також мо­жуть застосовуватися технічні засоби.

11.7. Судові витрати . >

Судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов'язаних із розглядом справи.

За звернення до адміністративного суду фізична або юри­дична особа сплачує судовий збір. Відповідно до перехідних положень КАСУ до набрання чинності законом, який регулює порядок сплати і розміри судового збору, судовий збір при зверненні до адміністративного суду сплачується у порядку, встановленому законодавством для державного мита.

За подання адміністративного позову сплачується судовий збір у розмірі 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів грома-

264

ОРГАНІЗАЦІЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА В УКРАЇНІ

дян, що на даний час становить 3 грн 40 коп. (відповідно до підпункту «б» п. 1 ст. З Декрету КМУ «Про державне мито» від Л січня 1993 р.). Проте, якщо в адміністративному позові од­ночасно заявлено й майнові вимоги про стягнення грошових коштів, то сума судового збору становить один відсоток від рочміру таких вимог, але не більше ніж на 1700 грн (п. З Розді-ііу «Прикінцеві та перехідні положення» КАСУ).

За обгрунтованим клопотанням (воно може бути викладене м самій позовній заяві), вирішуючи питання про відкриття про-ісідження в адміністративній справі, суд може звільнити пози-іімча від сплати судового збору або розстрочити його сплату на підставі ст. 88 КАСУ.

Аналіз норм щодо сплати і повернення судового збору дає можливість зробити наступні висновки.

  1. Встановлення судового збору за здійснення адміністра- і іншого судочинства певним чином примушує сторони більш шіпажено вирішувати спірні питання і утримуватися від не­ пі) ґрунтованих позовів.

  2. Сплата судового збору покладена законом на осіб, що млють зацікавленість у справі — позивача, відповідача та третіх ініГ), що заявляють самостійні вимоги на предмет спору.

  3. У разі повернення позовної заяви, заяви за нововиявле- іпіми обставинами або скарги, а також у разі відмови у відкрит- іі провадження у справі чи залишення позовної заяви, заяви за ноповиявленими обставинами або скарги без розгляду (крім іиіпадків, якщо такі заяви залишено без розгляду внаслідок поііторного неприбуття позивача або за його клопотанням), су­ довий збір за клопотанням особи, яка його сплатила, їй повер- гпється. До витрат, пов'язаних із розглядом справи, належать:

  1. витрати на правову допомогу — витрати, пов'язані з оп- /іптою допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, икий надає правову допомогу за договором. Ці витрати несуть сторони, крім випадків надання безоплатної правової допомо­ ги, передбаченої законом;

  2. витрати сторін та їх представників, що пов'язані із при- Оуттям до суду (витрати, пов'язані з переїздом до іншого насе- исііого пункту, найманням житла). Ці витрати також поклада­ ються на сторони. Стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, і яка не є суб'єктом владних повноважень, та її пред­ ставнику сплачуються іншою стороною добові, компенсація за трачений заробіток;

265