Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 4

У разі відсутності представника у сторони чи третьої особи, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, суд (уповноважений суб'єкт) зупиняє провадження у справі та ініціює перед органами опіки і піклування чи іншими органа­ми, визначеними законом, питання про призначення чи заміну законного представника, якщо він не має права вести справу з підстав, встановлених законом.

Відповідно до законодавства представництво створює певні правові наслідки (ст. 239 ЦК України). Дії представника від імені особи, яку він представляє, породжують у цієї особи від­повідні права і обов'язки. Однак для того, щоб дії представника створили юридичні права і обов'язки для особи, яку він пред­ставляє, необхідно, щоб представник мав відповідні повнова­ження. За змістом ці повноваження мають включати в себе, принаймні, (щонайменше) три умови: а) право представника вчинити власні позитивні дії на користь особи, яку він представ­ляє, від її мені; б) право представника вимагати від особи, яку він представляє, прийняття на себе юридичних наслідків дій, вчинених представником у межах повноважень; в) установлення змісту і мети дій представника, що може вчиняти він від імені особи, яку представляє. Таким чином, здійснення представни­ком відповідних функцій можливе за наявності відповідних пов­новажень, які надають юридичну силу діям представника.

Повноваження представника мають бути підтверджені, ви­значеними законодавством, належно оформленими документа­ми. Найчастіше ці повноваження засвідчуються довіреністю. Основні вимоги щодо оформлення довіреності та правила її видачі закріплені у Цивільному кодексі України (статті 244— 250) та у Законі України «Про нотаріат» від 2 вересня 1993 р.

Довіреність має бути не лише у письмовій формі, вона по­винна містити необхідні реквізити:

а) вказівку на суб'єкти — ким і кому видана довіреність;

б) зміст і обсяг повноважень, наданих представникові;

в) дату видачі довіреності. Довіреність, у якій не вказана дата її вчинення, є нікчемною;

г) строк дії довіреності. Якщо строк довіреності не встанов­ лений, вона зберігає чинність до припинення її дії (статті 247, 248 ЦК України). Проте повноваження представника чинні протягом часу провадження у справі (ст. 59 КАСУ);

ґ) підпис особи, яку представляють (довірителя), в установ­леному законом порядку, має бути засвідчена. ,

98

СУБ'ЄКТИ І УЧАСНИКИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА

Довіреності, які видаються:

а) від імені органу, підприємства, установи, організації, підписуються керівником або іншою уповноваженою на те за­ коном, положенням, статутом особою і засвідчуються печат­ кою цього органу, підприємства, установи, організації;

б) фізичною особою на ведення адміністративної справи, підписуються особисто і посвідчуються нотаріально або поса­ довою особою підприємства, установи, організації, в якій дові­ ритель працює, навчається, перебуває на службі, стаціонарно­ му лікуванні, чи за рішенням суду за місцем його проживання (перебування).

Законодавством передбачені особливі випадки, коли довіреність може посвідчуватися органами, які поряд із вико­нанням власних функцій, здійснюють функції нотаріального характеру. Це ч. З ст. 245 ЦК України та ст. 40 Закону України «Про нотаріат» установлюють перелік осіб, які мають засвідчу-пати довіреність, що прирівнюється до нотаріального посвід­чення. До них належать командири військових частин, з'єднань, установ і закладів, начальники госпіталів, санаторіїв та інших кійськово-лікувальних установ, начальники місць позбавлення полі, посадові особи виконкомів сільських, селищних, міських рад тощо.

Повноваження представників можуть посвідчуватися, в ок­ремих випадках, крім довіреності, ще й іншими документами:

  1. повноваження законних представників підтверджуються: а) документами, що посвідчують факт родинних стосунків, — паспортом батьків (усиновлювачів), свідоцтвом про народжен­ им дитини, актом (документом) про усиновлення дитини, по­ свідченням опікуна чи піклувальника; б) документами, які під­ тверджують займану представником посаду в органі, підпри­ ємстві, установі, організації щодо відносин з особою, інтереси якої вони представляють;

  2. повноваження адвоката, а у адміністративно-деліктних провадженнях захисника як представників посвідчується орде­ ром, який видано відповідним адвокатським об'єднанням або договором на надання правової допомоги чи на ведення ад­ міністративної справи;

  3. повноваження членів колегіальних органів (громадських організацій, їх об'єднань, кооперативних організацій тощо) підтверджуються випискою з протоколу засідання колегіально­ го органу управління; . ■■- :

99