Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 9

ПРОВАДЖЕННЯ У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ

повідомляється порядок ознайомлення з матеріалами ад­міністративної справи, час і місце розгляду справи, порядок подання ними документів, пояснень, заперечень чи повідом­лення інших обставин, що мають значення для розгляду і вирі­шення справи.

Таким чином, провадження за ініціативою органу владних повноважень можна визначити як регламентовані адміністра­тивними процесуальними нормами дії органу владних повноважень щодо здійснення контролю, нагляду та перевірки виконання за­конів, інших нормативних актів у сфері господарювання, забезпе­чення громадського порядку і громадської безпеки, порядку управ­ління та застосування заходів примусу.

Універсальність сфери публічних відносин та динаміка їх розвитку як спричинює постійне розширення нормативної бази, так і створює передумови для здійснення різноманітних проваджень за ініціативою органу владних повноважень, межі яких окреслюють у рамках здійснення контрольно-наглядових та правозастосовчих функцій. Провадження за ініціативою ор­гану владних повноважень умовно можна поділити на дві гру­пи: контрольно-наглядові провадження та провадження із за­стосування заходів адміністративного примусу, крім накладен­ня адміністративних стягнень.

Контрольно-наглядові провадження здійснюються з метою виявлення порушень норм права, що регулюють суспільні від­носини. Контроль є одним із найважливіших каналів отриман­ня об'єктивної інформації політичного, економічного, соціаль­ного та правового характеру.

Контроль реалізується шляхом вчинення планових, по­запланових, зустрічних та оперативних перевірок, підставами для яких є:

  • витрати істотно перевищують доходи;

  • провадження зовнішньоекономічної діяльності; ' — користування податковими пільгами;

  • операції з підакцизними товарами;

— інформація про господарські зв'язки з шахрайськими фірмами, провадження забороненої діяльності, масштабні фі­ нансові операції, великі готівкові обороти тощо;

  • виявлення недостовірних даних у документах обов'язкової звітності;

  • надходження скарги від конкретної особи про порушен­ ня законодавства;

202

— звернення правоохоронних органів щодо правомірності никористання бюджетних коштів, державного і комунального майна та ін.1.

Разом із тим, контроль здійснюється й у формі нагляду уповноважених на те державних інспекцій та державних ор­ганів нагляду (державна автомобільна інспекція, державний орган нагляду з охорони праці, органи державної пожежної безпеки, державні інспекції з карантину рослин, державні інс­пекції з насінництва та розсадництва та ін.).

Контрольно-наглядбві провадження як провадження в сфері управління виконують кілька функцій, а саме:

а) функцію регулювання суспільних відносин, яка характе­ ризується тим, що у разі виявлення порушення законодавства дії підконтрольного органа (об'єкта) спрямовуються у потріб­ ному напрямі;

б) функцію соціальної превенції (профілактичну), яка спря­ мована на попередження вчинення порушення законодавства, прав та інтересів фізичних чи юридичних осіб;

в) правоохоронну функцію, тобто забезпечення поновлен­ ня порушених прав учасників відносин;

г) інформаційну функцію, зміст якої полягає в отриманні контрольним органом інформації про стан справ у сфері його інтересів, відповідності діяльності підконтрольного органу нор­ мативним актам, виконанню завдань управлінського впливу.

Зміст норм чинного законодавства дає підстави визначити, що контрольно-наглядові провадження — це сукупність ор­ті іізаційних, економічних, соціальних та правових заходів, спрямованих на систематичну перевірку виконання Конститу­ції і законів України, інших нормативних актів та втручання контролюючих органів у оперативну діяльність підконтрольних органів, установ і закладів з метою усунення виявлених не­доліків, попередження вчинення правопорушень та поновлен­ня порушеного права фізичних чи юридичних осіб. До контрольно-наглядових проваджень належать: 1) провадження з контролю у сфері фінансово-госпо­дарської та іншої діяльності, що здійснюється Головним конт­рольно-ревізійним управлінням України, державною службою

1 Стандарт державного фінансового контролю за використанням бю­джетних коштів, державного і комунального майна. Взаємодія з правоохо­ронними органами: Затверджений наказом ГоловКРУ України від 13 липня ЛЮ4 р. № 185 // Офіційний вісник України. — 2004. — № 31. — Ст. 2094.

203