Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 9

ПРОВАДЖЕННЯ У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ

кільки за деякими послугами прихована господарська діяльність органів владних повноважень, яка не може стосуватися ані ад­міністративного процессу, ані надання адміністративних послуг, разом з тим дає ефектне уявлення про той значний обсяг та спе­цифічний зміст проваджень із надання адміністративних послуг, що здійснюються не інакше, як за заявою суб'єкта звернення.

За змістом, орієнтуючись на кінцевий результат, якого очі­кує суб'єкт звернення, провадження за заявою поділяються на: реєстраційні та дозвільні.

Реєстраційні провадження спрямовані на встановлення фактів, що мають юридичне значення та офіційне визнання в адміністративному (інстанційному) порядку прав і обов'язків фізичних чи юридичних осіб. До них належать:

а) провадження в справах про встановлення фактів, що ма­ ють юридичне значення — реєстрація: народження чи смерті особи; укладання та розірвання шлюбу; місця проживання та перебування особи; усиновлення; зміни прізвища, імені та по батькові; визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; каліцтва, якщо це потрібне для при­ значення пенсії або одержання допомоги за загальнообов'яз­ ковим соціальним страхуванням, тощо;

б) провадження в справах щодо забезпечення реалізації кон­ кретних суб'єктивних прав — реєстрація: підприємницької та господарської діяльності; у випадках, встановлених законом, правочинів та договорів; нерухомості, земельних ділянок, спо­ руд та цінних паперів; транспортних засобів та механізмів; зброї, боєприпасів та спеціальних засобів самооборони; полігра­ фічних об'єктів; відкриттів та винаходів; товарних знаків та промислових зразків; заповітів; доручень; проведення мітингів, зборів, маніфестацій і демонстрацій та інших видовищних за­ ходів; громадських організацій, релігійних конфесій та політич­ них партій тощо. До них належать провадження про надання політичного притулку, надання громадянства України тощо;

в) провадження в справах щодо захисту прав і законних інте­ ресів фізичних чи юридичних осіб — визнання: правового статусу фізичних чи юридичних осіб; особистих майнових і немайно- вих прав, їх обмеження, зміна та припинення; достовірності сертифікатів про походження товарів з України (верифікація); документів у державі пред'явлення (нострифікація); покладен­ ня юридичних обов'язків та ін.

Дозвільні провадження спрямовані на вирішення питання про забезпечення реалізації прав і обов'язків фізичними чи

194 і

юридичними особами шляхом надання їм відповідного права чи дозволу. До них належать:

а) провадження про надання права особі, яке вона згідно із законом може мати — право керування транспортними засоба­ ми; право полювання; право на отримання пільг і субсидій; право приватизації тощо;

б) провадження про надання дозволу фізичним чи юридичним особам щодо реалізації права: на придбання, носіння і зберіган­ ня вогнепальної зброї,,.визначених законом засобів самооборо­ ни; на початок роботи підприємств та оренду приміщень (Держ- пожнагляд); виготовлення й одержання печаток і штампів; на виробництво й використання вибухових речовин; виробництво та ремонт вогнепальної зброї невійськового призначення, боєприпасів до неї та ін.1;

в) провадження про надання ліцензії (дозволу) на право здій­ снення зазначеного в ній виду господарської діяльності протя­ гом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Це провадження з надання ліцензії на: пошук (розвідку) ко­ рисних копалин; виробництво особливо небезпечних хімічних речовин; виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, виготовлення з них виробів; виготовлення цінних па­ перів; освітянську діяльність та інші види господарської діяль- і юсті, що визначені у ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»2.

Адміністративне провадження за заявою починається з по­дання заяви суб'єктом звернення до органу владних повнова­жень, до компетенції якого належить вирішення питання щодо реалізації та захисту прав, свобод, обов'язків та інтересів, у тому числі з надання адміністративних послуг. Заява повинна бути оформлена відповідно до чинного законодавства.

За загальним правилом, заява подається у письмовій формі. Як виняток, заява може бути зроблена в усній формі й лише

1 Про затвердження Положення про дозвільну систему: Постанова Ка­ бінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. № 576 (станом на 20 квітня 2007 р.); Про пожежну безпеку: Закон України від 17 грудня 1993 р. // Ві­ домості Верховної Ради України. — 1994. — № 5. — Ст. 21; Порядок вида- 'іі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2006 р. № 150.

2 Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон Ук- ііііїни від 1 червня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. — 2000.

№ 36. — Ст. 299 (зі змінами станом на 27 квітня 2007 р.).

195