Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 9

ПРОВАДЖЕННЯ У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ

звернення за захистом прав, свобод та інтересів вже закріпле­ний на законодавчому рівні — ст. 99 Кодексу адміністративно­го судочинства України, ст. 17 Закону України «Про звернення громадян».

Щодо перегляду адміністративних актів, прийнятих орга­ном владних повноважень за результатами розгляду адміністра­тивної справи за заявою та за ініціативою органа владних пов­новажень строк подання скарги, за загальним правилом, може бути встановлено в тридцять днів із дня проголошення ад­міністративного акта, а оскарження процедурних рішень — в межах строку, встановленого на здійснення адміністративного провадження. Подання скарги тимчасово зупиняє дію ад­міністративного акта або процедурного рішення.

За загальним правилом, адміністративне провадження за скаргою здійснюється суб'єктом розгляду скарги протягом трид­цяти днів з дня реєстрації скарги. В окремих випадках цей строк може бути продовжений, але не більш ніж на п 'ятнадцять днів.

Скарга подається у письмовій формі особисто особою, яка вважає, що її права та інтереси порушено, або її представни­ком, може бути надіслана поштою, іншими засобами зв'язку.

У скарзі зазначається:

  1. назва суб'єкта розгляду скарги;

  1. прізвище, ім'я та по батькові суб'єкта звернення за скар­ гою, його місце проживання — для фізичних осіб чи наймену­ вання, адреса, номер розрахункового рахунка — для юридич­ них осіб;

  2. викладається суть порушеного питання, прохання, вимо­ ги, обставини і докази, на яких ґрунтується скарга;

  3. скарга має бути підписана суб'єктом звернення із зазна­ ченням дати.

До скарги юридичної особи, а також фізичної особи—під­приємця додається копія свідоцтва про державну реєстрацію, посвідчена в установленому порядку.

У скарзі можуть бути викладені інші відомості, необхідні для правильного вирішення порушеного у скарзі питання, про­хання чи вимоги.

Якщо скарга подається представником суб'єкта звернення за скаргою, до неї додаються документи, які підтверджують його повноваження.

Скарга підлягає реєстрації відповідно до правил діловодства в день її отримання суб'єктом розгляду скарги, про що суб'єкту

218

іпернення за скаргою видається довідка із зазначенням дати і номера реєстрації.

Адміністративне провадження за скаргою не може бути розпочате, а розпочате підлягає закриттю, у разі якщо:

  1. розгляд і вирішення питань, викладених у скарзі, не на- исжить до повноважень даного суб'єкта розгляду скарги. У та­ кому разі скарга повертається суб'єкту звернення з відповідни­ ми роз'ясненнями;

  2. стосовно цієї адміністративної справи є рішення суду, що набрало законної сили;

  3. настала смерть фізичної особи, яка подала скаргу, або піквідована юридична особа—суб'єкт звернення за скаргою.

Суб'єкт звернення за скаргою під час здійснення адміністра­тивного провадження має право:

  1. вимагати у суб'єкта розгляду скарги роз'яснення щодо порядку здійснення адміністративного провадження, прав і обов'язків учасників провадження, інформації про процедурні дії та процедурні рішення, прийняті під час розгляду скарги.

  2. брати участь особисто або через свого представника в адміністративному провадженні та перевірці поданої скарги;

  3. знайомитися з матеріалами адміністративного прова­ дження, робити виписки та копії з матеріалів справи;

  4. бути присутнім та вислуханим при розгляді скарги, нада- пати пояснення та докази з питань, що є предметом адміністра­ тивного провадження;

  5. подавати клопотання про: залучення до адміністративно­ го провадження інших учасників; витребування додаткових до­ кументів; призначення експертизи; тимчасове зупинення ад­ міністративного провадження або його поновлення чи продов­ ження строків розгляду справи;

  6. користування послугами адвоката (захисника), перекла­ дача, представника трудового колективу чи громадських ор­ ганізацій;

  7. висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотри­ мання таємниці розгляду скарги;

  1. вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали ре- іультатом порушень встановленого порядку розгляду скарги;

  2. отримувати примірники адміністративного акта, прийня­ того за результатом розгляду адміністративної справи;

10) оскаржувати адміністративний акт, процедурні рішен­ ня, дії чи бездіяльність суб'єкта розгляду скарги.

219

'■•"-.■• ГЛАВА 9 '

Суб'єкт звернення за скаргою зобов'язаний подавати від­повідні документи, докази та матеріали, необхідні для здійс­нення адміністративного провадження; своєчасно повідомляти про зміну своєї адреси та про причини неприбуття на запро­шення суб'єкта розгляду справи; виконувати вимоги, встанов­лені законодавством щодо розгляду і вирішення адміністратив­них справ.

Розгляд справи за скаргою здійснюється в загальному по­рядку. З метою забезпечення всебічного, повного та об'єктивного з'ясування обставин адміністративної справи суб'єкт розгляду скарги призначає слухання, під час якого учасникам адміністра­тивного провадження роз'яснює їх права і обов'язки, можливі наслідки прийняття адміністративного акта за результатами розгляду справи, заслуховує доводи, міркування, заперечення та пояснення учасників провадження, розглядає отримані до­кументи, перевіряє та оцінює зібрані докази.

Під час слухання в адміністративній справі за скаргою скла­дається протокол, в якому зазначаються: дата, час і місце про­ведення слухання в адміністративній справі; найменування та адреса суб'єкта розгляду скарги; перелік учасників адміністра­тивного провадження, які беруть участь у слуханні справи; суть скарги, що розглядається; зміст доводів, міркувань, заперечень та інших пояснень учасників адміністративного провадження; оцінка доказів, відомості про заявлені клопотання, процедурні дії та прийняті процедурні рішення тощо.

Суб'єкт розгляду скарги під час здійснення адміністратив­ного провадження за скаргою зобов'язаний:

  1. невідкладно вжити заходів до припинення неправомір­ них дій та бездіяльності, щодо яких подано скаргу:

  2. об'єктивно, всебічно і вчасно розглянути скаргу;

  3. за клопотанням суб'єкта звернення за скаргою надати письмове роз'яснення щодо рішення, прийнятого за результа­ тами розгляду скарги, та направити прийняте рішення відпо­ відним органам, посадовим особам, яких стосується його вико­ нання;

  4. забезпечити поновлення порушених прав;

  5. вжити заходів щодо відшкодування у встановленому зако­ ном порядку матеріальних збитків, завданих у результаті пору­ шення прав і законних інтересів суб'єкта звернення за скаргою;

  6. вирішити, в межах своїх повноважень, питання про від­ повідальність осіб, з вини яких було допущено порушення;

220

ПРОВАДЖЕННЯ У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ

7) у разі визнання скарги необгрунтованою роз'яснити по-Іімдок вирішення порушеного у скарзі питання;

К) роз'яснити порядок оскарження адміністративного акта, процедурного рішення, прийнятих за результатами розгляду мдмініетративної справи за скаргою.

За рішенням суб'єкта розгляду скарги адміністративне про-ипдження за скаргою може бути тимчасово зупинене за таких підстав:

1) визнання в судовому порядку фізичної особи, яка подала

  • кпргу, безвісно відсутньою — провадження зупиняється до

  • касування рішення суду про визнання фізичної особи безвіс­ но відсутньою (ст. 45 ЦК України);

2) хвороба фізичної особи, яка подала скаргу, в результаті чого не може брати участь в адміністративному провадженні

провадження зупиняється до одужання чи встановлення за х порою особою опікунства або піклування;

  1. реорганізація юридичної особи — провадження припи­ няється за заявою до визнання правонаступника;

  2. з інших підстав, визначених законодавством (відряджен­ ня, стихійне лихо тощо).

Провадження за скаргою може бути закрите на будь-якій • індії у разі:

  1. якщо суб'єкт звернення за скаргою у письмовій формі підмовився від продовження адміністративного провадження;

  2. коли учасники провадження за скаргою досягли згоди за умови, що дії учасників не суперечать законам та не порушу­ ють права, свободи, законні інтереси інших фізичних чи юри­ дичних осіб.

За результатами розгляду адміністративної справи за скар-іою суб'єкт розгляду скарги приймає у формі адміністративно-і о акта одне з таких рішень:

  1. залишити рішення органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, керівників, посадових осіб об'єд­ нань громадян, засобів масової інформації, підприємств, уста­ нов, закладів незалежно від форм власності при здійсненні ними владних управлінських функцій без змін, їхні дії визнати правомірними, а скаргу залишити без задоволення;

  2. залишити адміністративний акт, процедурні рішення за результатами розгляду адміністративної справи за заявою або ш ініціативою органа владних повноважень без змін, а скаргу

- без задоволення;

221