Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 14

ПЕРЕГЛЯД СУДОВИХ РІШЕНЬ

го провадження. Апеляційне провадження має неабияке зна­чення для реалізації та захисту прав, свобод, інтересів, а також уточнення обов'язків фізичних та юридичних осіб. По-перше, перегляд рішення суду першої інстанції в касаційному порядку може відбуватися лише після того, як справа переглядалася в апеляційному порядку (ст. 211 КАСУ), і, по-друге, апеляційне провадження є останньою інстанцією, яка може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні першої інстанції, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, оскільки ці питання не входять у межі перегляду судом каса­ційної інстанції (ст. 220 КАСУ), а отже, апеляційна інстанція є останньою інстанцією, яка розглядає ці питання.

В юридичній літературі апеляційне провадження визна­чається як нормативно врегульований комплекс взаємопов'я­заних і взаємообумовлених процесуальних дій з перегляду адмі­ністративної справи та судових рішень судів першої інстанції за апеляційними скаргами правомочних осіб щодо оцінки доказів і встановлених фактів у справі чи застосування матеріального та процесуального права1.

Апеляційне провадження складається з кількох стадій (еле­ментів, операцій, частин):

  1. апеляційне оскарження та відкриття апеляційного про­ вадження;

  1. підготовка справи до апеляційного розгляду;

  2. апеляційний розгляд справи у судовому засіданні;

4) судові рішення та їх ухвалення (постановлення).

Апеляційне оскарження та відкриття апеляційного прова­дження здійснюється шляхом подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення (ч. 2 ст. 186 КАСУ).

Копія апеляційної скарги одночасно з поданням скарги надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстан­ції, що, на нашу думку, створює певну систему контролю за проходженням оскаржуваного судового рішення зокрема та ад­міністративної справи у цілому.

1 Кодекс адміністративного судочинства України: Науково-практич­ний коментар; За ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитонової / С. В. Ківалов, О. І. Харитонова, О. М. Пасенкж, М. Р. Аракелян та ін. — Харків: Одіссей,

2005. -с. 371. ..■..,..* -: ■■;■:. ■

354

Про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції спочатку подається заява, у якій зазначаються:

  • найменування адміністративного суду апеляційної інс- тіїиції, до якої подається заява;

  • ім'я (найменування), поштова адреса особи, яка подає шіву, а також засоби зв'язку, їх номер, адреса електронної пошти, якщо такі є;

— постанова або ухвала, що оскаржується. Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеля-

пійної інстанції викладаються в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскарження рішення суду першої ін­станції є новелою у національному процесуальному праві. Цьо­го інституту до прийняття Цивільного процесуального кодексу України 18 березня 2004 р. та Кодексу адміністративного судо­чинства України 6 липня 2005 р. не було в судочинстві.

Заява про апеляційне оскарження рішення суду першої ін-ітанції характеризується самостійністю, є важливим, хоча і не основним, не єдиним елементом апеляційного провадження, ■і;і призначенням виконує кілька функцій:

  1. попереджає суд першої інстанції про намір реалізувати суб'єктивне право на оскарження, інформує його про те, що судове рішення буде оскаржене, а отже, не можна робити звер­ нення щодо його виконання;

  2. забезпечує прискорення набрання судовим рішенням за­ конної сили, якщо ніхто не має наміру оскаржувати його;

  3. прискорює виконання судових рішень. Адже неподання і; і я ви про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції цію апеляційної скарги у строки, встановлені законом, свідчить про те, що сторони погоджуються з рішенням суду і не збира­ ються його оскаржувати і рішення набирає законної сили.

Подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги через суд першої інстанції, а не безпосередньо до суду іінеляційної інстанції зумовлене тим, що матеріали справи і находяться у суді першої інстанції, до них приєднуються всі ініеляційні скарги або через три дні після закінчення строку па подання апеляційної скарги надсилаються разом зі спра-мою до адміністративного суду апеляційної інстанції (ст. 188 КАСУ), тим самим скорочується час на витребування ма­теріалів справи.

Заява про апеляційне оскарження рішення суду першої ін­станції є важливим, але не єдиним засобом відкриття апеляцій-

355