Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 2

Залежно від того, як у статті викладено елементи норм (всі або їх частина), можна визначити способи викладання норми у статті адміністративно-процесуального акта. Традиційно пра­вова наука визначає такі способи викладання норми у статті: прямий, відсильний, бланкетний, які мають місце і в адміністра­тивному процесуальному праві. Так, за прямими способом усі елементи норми містяться у статті нормативно-процесуального акта; за відсильним — одні елементи правової норми викладені в одній статті, а решта — в інших статгях цього ж нормативного акта; за бланкетним — одні елементи правової норми викладені у статті одного, а інші — у статтях іншого нормативного акта.

Наявність усіх способів викладання норм адміністративно­го процесуального права пояснюється тим, що воно є части­ною всієї правової системи України та системи права України.

2.2. Джерела адміністративного процесуального права

З теорії права відомо, що джерела (або форма) права — це конкретні форми зовнішнього вираження загальнообов'язкових правил поведінки, встановлених державою, через яке ці правила справляють свій владно-регулюючий вплив на суспільні відносини. Це визначення не є винятком і для адміністративного процесу­ального права з точки зору юридичного позитивізму, адже в Україні джерелом права офіційно визнається нормативний акт.

Ринкова економіка і розбудова громадянського суспільства вимагають нових форм упорядкування суспільних відносин. Такими формами дедалі частіше стають правові договори та прецедентне право, необхідність визнання яких як джерел пра­ва України досить ґрунтовно доводить доктор юридичних наук Л. Петрова1. Звичайно, важко уявити, щоб розгляд і вирішення індивідуальних адміністративних справ здійснювалися на під­ставі правових договорів. Інша справа, що такі договори мо­жуть укладатися (застосовуватися) в управлінській діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а не в адміністративних процесуальних відносинах.

Водночас в адміністративному процесі при розгляді й вирі­шенні індивідуальних адміністративних справ набули значного поширення у застосуванні роз'яснення, які даються постанова-

1 Петрова Л. Національна доктрина права // Юридичний вісник Ук­раїни. — 2001. — № 30. —СІ, 6—7.

58

НОРМИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА

ми Пленуму Верховного Суду України та пленумів Вищих спе­ціалізованих судів. Ці постанови мають деякі ознаки преце-дентного права. Не будучи носіями норм права, вони певною міроюдійснюють вплив на вирішення конкретних справ. Вони не мають нормативного характеру, але є обов'язковими для судів, інших органів і посадових осіб, котрі застосовують нор­ми права, щодо яких зроблені такі роз'яснення. Наприклад, постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами скарг на постанови у справах про адміністра­тивні правопорушення» (п. 10) роз'яснюється судам, що, пере­віряючи обгрунтованість притягнення громадян до адміністра­тивної відповідальності за порушення законодавства про охо­рону рибних запасів, суди повинні враховувати, що сам факт перебування на водоймі у безпосередній близькості до неї із забороненими знаряддями лову, вибуховими чи отруйними ре­човинами, відповідно до Правил рибальства у внутрішніх водо­ймах України, є підставою для застосування адміністративного стягнення, передбаченого ст. 85 КУпАП. Хоча у законодавстві про адміністративну відповідальність поки що не передбачено відповідальності за замах на правопорушення. Однак це окреме питання матеріального права і може бути темою дискусії, нау­кового обґрунтування1. Таких роз'яснень, узагальнюючих су­дову практику з метою однакового розуміння і правильного застосування норм як матеріального, так і процесуального пра-»а, тільки у сфері адміністративних (управлінських) та ад­міністративно-процесуальних правовідносин понад 20 назв2. Особливістю їх застосування є те, що у разі перегляду ад­міністративної справи в порядку оскарження чи опротестуван-ня апеляційний чи касаційний суд обов'язково звертає увагу па дотримання судом першої інстанції роз'яснень Пленуму

1 Про практику розгляду судами скарг на постанови у справах про адміністративні правопорушення: постанова Пленуму Верховного Суду України від 24 червня 1988 р. № 6 // Адміністративна відповідальність: 36. законодавства України про адмін. відповідальність / Упоряд.: Е. Ф. Демсь- кий, В. І. Махно. — К.: Магістр-ХХІ сторіччя, 2005. — С. 332—338.

2 Див. напр.: Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя: постанова Пленуму Верховного Суду України від 1 листопада 1996 р. № 9 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 2004. — № 11. — С. 20; Про практику розгляду судами скарг на постанови у справах про адміністративні правопорушення: постанова Пленуму Верховно­ го Суду України від 24 червня 1988 р. № 6 // Адміністративна відповідальність: 36. законодавства України про адмін. відповідальність / Упоряд.: Е. Ф. Дем- ський, В. І. Махно. - К.: Магістр-ХХІ сторіччя, 2005. - С. 332-338.

59