Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 15

рішень про стягнення майна чи грошових коштів з боржника (глави 5—6 Закону), про зобов'язання відповідача—суб'єкта владних повноважень вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення (ст. 76 Закону), про примусове виселення зі службо­вого житла, якщо це пов'язано з відносинами публічної служби (ст. 79 Закону), про примусовий розпуск (ліквідацію) об'єднання громадян (ст. 82 Закону) тощо.

Однак, як зазначають автори навчального посібника1, прак- ; тика може виявити недостатність положень Закону «Про вико- | навче провадження» для ефективного виконання судових рі­шень в адміністративних справах. Цілком ймовірно, зазначають вони, що виконання судових рішень адміністративних судів ви­магатиме вироблення спеціальних процедур у виконавчому '■ провадженні. На підтвердження цієї думки, не вдаючись до поглибленого аналізу, слід зазначити, що у ст. 19 КАС України передбачено підсудність адміністративних справ щодо примусо­вого розпуску, ліквідації політичної партії, а ст. 82 Закону «Про виконавче провадження» встановлені загальні умови виконання рішення про заборону діяльності лише об'єднання громадян, але правовий статус політичних партій і об'єднань громадян суттєво різниться і може виникнути питання щодо механізму виконання рішення адміністративного суду про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії, про заборону (при­мусовий розпуск, ліквідацію) політичної партії, оскільки Зако­ном «Про виконавче провадження» умови і порядок виконання рішення про заборону політичної партії не врегульовано.

Підставою для здійснення провадження примусового вико­нання рішень є виконавчий лист як один із видів виконавчих документів. Згідно зі ст. 19 Закону «Про виконавче проваджен­ня», у виконавчому документі повинні бути зазначені:

  1. назва документа — виконавчий лист, дата видачі та най­ менування адміністративного суду, прізвище та ініціали судді, що видав лист;

  2. дата і номер судового рішення, за яким видано виконав­ чий лист;

  3. найменування стягувача і боржника, їх адреси, дата і міс­ це народження боржника, його місце роботи (для громадян), номери рахунків у кредитних установах (для юридичних осіб);

1 Основи адміністративного судочинства в Україні: Навч. посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік / За заг. ред. Н. В. Александ-рової, Р. О. Куйбіди. — К.: Конус-Ю, 2006. — С. 137.

402

ВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ У СПРАВАХ АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА

  1. резолютивна частина судового рішення;

  2. дата набрання чинності рішенням;

  3. строк пред'явлення виконавчого листа до виконання. Виконавчий лист має бути підписаний суддею і скріплений

печаткою.

Згідно зі ст. 258 КАС України за заявою осіб, на користь яких ухвалено судове рішення, видається один виконавчий лист за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно. Якщо судове рішення ухвалене на користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд може видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку частину судового рішення треба виконати з кожним із них.

У разі коли суд припустився помилки при оформленні ви­конавчого листа або видав його помилково, стягувач (позивач) або боржник (відповідач) мають право звернутися до суду, який видав виконавчий лист, із заявою про виправлення помилки у виконавчому листі або про визнання його таким, що не підля­гає виконанню, та стягнути на користь боржника безпідставно одержане стягувачем за таким виконавчим листом (ч. 2 ст. 259 КАС України).

Суд розглядає таку заяву в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу, якою вносить виправлення до виконавчого листа, а у разі якщо його було видано помилково або якщо обов'язок боржника відсутній повністю чи частково у зв'язку з його при­пиненням добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин, суд визнає виконавчий лист та­ким, що не підлягає виконанню повністю або частково. Якщо стягнення за таким виконавчим листом уже відбулося повністю або частково, суд одночасно на вимогу боржника стягує на його користь безпідставно одержане стягувачем за виконавчим листом (ч. 4 ст. 259 КАС України).

У разі втрати оригіналу виконавчого листа адміністратив­ний суд, який видав виконавчий лист, за заявою стягувача або поданням державного виконавця може видати його дублікат. Заява (подання) про видачу дубліката розглядається протягом десяти днів у судовому засіданні з повідомленням стягувача або державного виконавця, що звернулися із заявою (поданням), та осіб, які беруть участь у справі.

Виконавчий лист (дублікат виконавчого листа) можна пред'явити до виконання протягом трьох років із наступного

403