Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 16

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО АДМІНіаРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

  1. заявляти клопотання про надання йому додаткових ма­ теріалів, необхідних для дачі висновку;

  2. з дозволу органу (посадової особи), в провадженні якого перебуває справа про адміністративне правопорушення, стави­ ти особі, яка притягається до відповідальності, потерпілому, свідкам запитання, що стосуються предмета експертизи;

  3. бути присутнім при розгляді справи;

  4. на відшкодування витрат, пов'язаних з явкою до органу (до посадової особи), в провадженні якого перебуває справа про адміністративне правопорушення;

  5. за ним зберігається середній заробіток за місцем роботи за час відсутності, пов'язаної з явкою до органу (до посадової особи), в провадженні якого перебуває справа про адміністра­ тивне правопорушення.

Експерт зобов'язаний з'явитися на виклик органу (посадо­вої особи) і дати об'єктивний висновок у поставлених перед ним питаннях.

Перекладач — особа, яка вільно володіє мовою, на якій спілкується особа, що притягається до адміністративної від­повідальності, або потерпілий чи інші учасники у справі. Він призначається органом (посадовою особою), у провадженні якого перебуває справа про адміністративне правопорушення, якщо учасники у справі не володіють мовою, якою ведеться , провадження. Перекладачем може бути запрошена особа, яка і володіє сурдоперекладом. Перекладач має право на відшкоду­вання витрат, пов'язаних з явкою до органа (посадової особи), у провадженні якого перебуває справа про адміністративне правопорушення, а також на збереження заробітної плати у зв'язку з явкою до слухання справи.

Перекладач зобов'язаний: з'явитися до органу (посадової особи) і зробити повно й точно доручений йому переклад.

16.4. Органи (посадові особи), які розглядають справи про адміністративні правопорушення

Законодавством України закріплена єдина система органів, уповноважених розглядати і вирішувати справи про адміністра­тивні правопорушення та накладати на винних осіб адміністра­тивні стягнення. Система цих органів, враховуючи специфіку різноманіття адміністративних правопорушень, побудована з! метою забезпечення:

430

  1. вирішення справ про адміністративні правопорушення за загальними правилами, що встановлені державою і закріп­ лені в КУпАП;

  2. виконання конституційних норм щодо права людини на свободу, особисту недоторканність та непорушності права при­ ватної власності;

  3. галузевої компетентності органів при здійсненні ними адміністративної юрисдикції у сфері публічних відносин;

  4. швидкого реагування на вчинені правопорушення;

5) профілактики , правопорушень, виховання громадян у дусі додержання законів, зміцнення законності та широкої участі громадськості для застосування заходів громадського впливу.

Згідно зі ст. 213 КУпАП справи про адміністративні право­порушення розглядаються:

  1. адміністративними комісіями при виконавчих комітетах сільських, селищних, міських рад;

  2. виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад;

  3. районними, районними у місті, міськими чи міськрайон- ними судами;

  4. органами внутрішніх справ, органами державних інспек­ цій та іншими органами (посадовими особами), уповноваже­ ними на те КУпАП.

Адміністративні комісії відповідно до чинного законодав­ства утворюються: а) при виконавчих комітетах сільських, се­лищних, міських рад згідно зі ст. 38 Закону України «Про міс­цеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 р.; б) при виконавчих комітетах (держадміністраціях) районних у місті рад, у разі надання районній у місті раді відповідних повнова­жень міською радою, згідно зі ст. 25 Закону України «Про міс­цеві державні адміністрації» від 9 квітня 1999 р.

Адміністративні комісії утворюються на строк повноважень цих рад як колегіальні органи спеціально утворені для розгляду справ про адміністративні правопорушення, віднесених зако­нодавством до їх відання.

До складу комісій входять: голова комісії, заступник голови комісії, члени комісії, кількісний склад яких встановлює від­повідна рада, залежно від обсягу роботи комісії. Зазначені осо­би, як правило, працюють на громадських засадах. До складу комісії можуть входити депутати рад; представники державних

431