Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 2

рядність адміністративних процесуальних норм щодо матеріаль­них можна визнати лише умовно.

Як і іншим правовим нормам, адміністративним процесу­альним нормам теж притаманна певна структура. Класична мо­дель правової норми базується на ідеї — триелементній побу­дові правової норми, відповідно до якого вона складається з гіпотези, диспозиції та санкції. Така структура найбільш повно відповідає і нормі адміністративного процесуального права з точки зору логічності її побудови1.

Однак С. С. Алексєєв відокремлює логічну структуру нор­ми від структури норми-припису, остання з яких складається з двох елементів — гіпотези і диспозиції або диспозиції і санкції. На існування двочленної структури правових норм права звер­тає увагу і А. М. Колодій2.

Гіпотеза — це частина правової норми, в якій міститься вказівка на ті умови, за яких настає чинність правил, що вста­новлені в диспозиції.

Диспозиція — це частина правової норми, в якій у вигляді владного примусу визначається те, як повинні (чи можуть) вес­ти себе суб'єкти—учасники суспільних процесуальних відно­син.

Санкція — це частина правової норми, яка містить вказівку на ті правові наслідки, що настають через порушення правила, зафіксованого у диспозиції, чи умови, зазначені в гіпотезі.

Більшість адміністративних процесуальних норм містить права й обов'язки учасників процесу, форми та методи діяльнос­ті осіб, уповноважених розглядати та вирішувати індивідуальну адміністративну справу. Специфіка таких норм полягає в тому, що вони у більшості випадків містять лише правила поведінки — диспозицію, характерною ознакою якої є імперативність. У них, як правило, відсутня така частина норми, як санкція, наявність якої перетворює процесуальну норму на матеріальну.

Норми адміністративного процесуального права можна класифікувати за наступними критеріями:

за змістом норми поділяються на регулятивні і дефіні­тивні. Регулятивні встановлюють правила поведінки учасників адміністративно-процесуальних відносин, у тому числі і ор-

! Апексєев С. С. Общая теория права: В 2 т. — М.: Юрид. лит., 1981. — Т. 1. — С. 53-63.

2 Колодій А. М. Принципи права України: Монографія. — К.: Юрінком Інтер, 1998. - С. 73.

56

НОРМИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА

ганів, уповноважених розглядати адміністративні справи. Де­фінітивні норми визначають завдання проваджень, встановлю­ють принципи процесу, формулюють визначення понять пра­воздатності та дієздатності, процесуальних строків, доказів, судових витрат тощо;

  • за сферою застосування норми адміністративного проце­ суального права поділяються на загальні, спеціальні, виняткові. Загальні норми мають значення для всіх видів провадження, всіх стадій процесу і містяться в загальних розділах адміністра­ тивно-процесуальних актів. Спеціальні норми регулюють права, обов'язки, умови і порядок процесуальних дій суб'єктів пра­ вовідносин щодо окремих видів проваджень, здійснення пев­ них процедур. Виняткові норми в адміністративному процесу­ альному праві спрямовані на врегулювання особливих видів проваджень, умови виняткової підсудності та ін. Наприклад, провадження в окремих категоріях справ, провадження за ви­ нятковими обставинами, провадження за нововиявленими об­ ставинами та ін.;

  • за методом впливу на відносини адміністративні проце­ суальні норми поділяються на імперативні і диспозитивні. Імпе­ ративні встановлюють зобов'язання, заборону, примушування вчинення тих чи інших дій учасниками адміністративного про­ цесу. Диспозитивні встановлюють права учасників адміністра­ тивного процесу на вчинення дій на власний розсуд, однак спрямованих на повне, об'єктивне, справедливе вирішення ад­ міністративних справ.

Можна зазначити й інші підходи до класифікації норм ад­міністративного процесуального права. Норми адміністратив­ного процесуального права можуть класифікуватися за їх дією у часі та просторі, за сферою публічних відносин, за змістом повноважень тощо. Наприклад, за змістом повноважень ад­міністративні процесуальні норми поділяються на:

— норми, що зобов'язують, установлюють (диктують) суб'єктам певну поведінку (обов'язок щодо прийняття ад­ міністративного позову чи скарги);

  • норми, що уповноважують, наділяють суб'єкта процесу­ альними правами (право на складання протоколу про ад­ міністративне правопорушення);

  • норми, що зобов'язують утриматися від вчинення пев­ них дій під страхом застосування примусу (неявка без поваж­ них причин в суд).