Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 17

н я можуть складати не тільки посадові особи, які мають де­ржавний статус, а й представники громадських організацій, позаштатні громадські інспектори, власники підприємств та уповноважені ними особи, адміністрація підприємств. На під­ставі цього робить логічний висновок, що іноземці й особи без громадянства (власники підприємств), представники громадсь­ких утворень і адміністрації підприємств, позаштатні й громад­ські інспектори опиняються у числі суб'єктів з юрисдикційни-ми функціями, що мають право: порушувати справи про ад­міністративні проступки; здійснювати від імені держави офіційну кваліфікацію певної групи протиправних діянь; вста­новлювати дані про особу правопорушника; опитувати право­порушника і свідків; оцінювати докази за своїм внутрішнім переконанням на підставі дослідження всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю; роз'ясню­вати правопорушникові його права і обов'язки; надсилати ор­гану (посадовій особі), уповноваженому розглядати справу про адміністративне правопорушення. І як висновок В. К. Колпа-ков вказує, що зазначені положення ст. 255 КУпАП не відпові­дають правовим реаліям українського сьогодення і потребують перегляду. Він пропонує на законодавчому рівні: по-перше, на­давати право складання протоколу про адміністративний про­ступок лише представникам органів публічної лади; по-друге, ввести до КУпАП норму, яка б встановлювала, що справа по­рушується особою, уповноваженою розглядати справи про адмі­ністративні правопорушення і про порушення справи ця особа виносить мотивоване рішення, яке оформляється окремим до­кументом або відповідним записом у першому за терміном складання документі про виявлення ознак адміністративного проступку1. З чим ми повністю погоджуємося.

Про вчинення адміністративного правопорушення скла­дається протокол уповноваженою на те особою, перелік яких визначено ст. 255 КУпАП, ст. 359 МКУ, ст. 13 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», ст. 12 Закону України «Про боротьбу з корупцією», ст. 47 Зако­ну України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ст. 29 Закону України «Про привати­зацію державного майна». До них належать як спеціально упов­новажені складати протоколи особи, так й посадові особи ор-

1 Колпаков В. К. Адміністративно-деліктний правовий феномен: Мо­нографія. — К.: Юрінком Інтер, 2004. — С. 416—417.

454

ПРОВАДЖЕННЯ В СПРАВАХ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

ганів виконавчої влади, що розглядають справи, віднесені до їх відання.

За загальним правилом, протокол складається за кожним фактом адміністративного проступку окремо на кожну особу правопорушника в одному примірнику. Але у відомчих норма­тивних актах з оформлення матеріалів про адміністративні пра­вопорушення з метою забезпечення прав і інтересів правопо­рушника і потерпшого та відшкодування завданої правопору­шенням шкоди передбачається складання протоколу в двох-трьох примірниках. Наприклад, п. 2.1 Інструкції з органі­зації провадження та діловодства у справах про адміністративні правопорушення правил, норм і стандартів, що стосуються за­безпечення безпеки дорожнього руху1, передбачено, що на ви­могу учасника провадження видається копія протоколу, в Ме­тодичних вказівках про притягнення до адміністративної від­повідальності порушників законодавства у сфері захисту рослин2 протокол і рішення складаються у двох примірниках (п. 6.4), а в Інструкції про порядок і стягнення штрафів за по­рушення санітарного законодавства3 протокол складається у трьох примірниках (п. 2.4), один із яких передається в триден­ний термін посадовій особі, яка уповноважена розглядати спра­ву, другий — порушнику, третій — зберігається у особи, що склала протокол.

При вчиненні однією особою двох або більше адміністра­тивних правопорушень (у випадку коли матеріали будуть роз­глядатися однією посадовою особою одночасно), можна скла­дати про всі правопорушення один протокол, в якому вказу­ються всі факти з посиланням на відповідні нормативно-правові акти, що були порушені. При розгляді такого протоколу, поса­дова особа, що виносить постанову, накладає стягнення в ме­жах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених (ст. 36 КУпАП).

1 Інструкція з організації провадження та діловодства у справах про адміністративні правопорушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху: Затверджена наказом МВС Украї­ ни від 22 жовтня 2003 р. № 1217 // ОВУ. - 2003. - № 44. - Ст. 2333.

2 Методичні вказівки про порядок притягнення до адміністративної відповідальності порушників законодавства у сфері захисту рослин: Затвер­ джені наказом Міністерства аграрної політики України від 6 вересня 2000 р. № 170.

3 Інструкція про порядок накладення і стягнення штрафів за порушен­ ня санітарного законодавства: Затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 квітня 1995 р. № 64.

455