Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 16

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

важень законодавець виділяє три види огляду — особистий ог­ляд, огляд речей, огляд транспортних засобів.

Особистий огляд може провадитись посадовими особами органів:

  • Служби безпеки України; • -

  • внутрішніх справ;

  • військової служби правопорядку в Збройних Силах Ук­ раїни;

  • воєнізованої охорони; ,

  • цивільної авіації;

  • митних установ і органів прикордонної служби.

Огляд речей (ручної кладі, багажу, знарядь полювання) здійс­нюють, крім зазначених осіб, також посадові особи прикор­донних органів, державні інспектори з питань інтелектуальної власності, посадові особи органів лісоохорони, рибоохорони, а також органів, які здійснюють державний нагляд за додержан­ням правил полювання. Огляд речей, як правило, проводиться у присутності особи, у власності (володінні) якої вони є. У не­відкладних випадках може бути здійснено огляд під час відсут­ності власника (володільця), але за участю двох понятих.

Огляд транспортних засобів може проводитись працівника­ми міліції, військовослужбовцями та працівниками Державної прикордонної служби України.

Про особистий огляд, огляд речей та транспортних засобів складається протокол (акт) або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне затримання чи в протоколі про адміністративне правопорушення. Відсутність такого запису чи протоколу про особистий огляд чи огляд речей є підставою для сумніву щодо наявності доказових матеріалів.

Вилучення речей і документів (ст. 265 КУпАП; ст. 377 МКУ), що були знаряддям або безпосереднім об'єктом правопорушен­ня може проводитись посадовими особами органів, які мають право здійснювати адміністративне затримання, особистий ог­ляд та огляд речей, а також посадовими особами органів дер­жавної контрольно-ревізійної служби в Україні, органів дер­жавної податкової служби України, органів виконавчої влади у | сфері захисту прав споживачів. Вилучені речі й документи зберігаються до розгляду справи про адміністративне правопо­рушення як речові докази, а після розгляду справи, залежно від результатів її розгляду, їх у встановленому порядку конфіску­ють, або повертають володільцеві, або знищують, а при оплат-ному вилученні речей — реалізують.

424

При вилученні речей і документів складається протокол або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне затримання чи адміністративне правопорушення з точним за­значенням назви речей, їх кількості, міри, ваги, номерів, якщо вони є, та особливих ознак цих речей, транспортних засобів та документів.

Відстороненню водіїв від керування транспортними засоба­ми, річковими і маломірними суднами та огляди на стан сп'яніння (ст. 266 КУпАП) підлягають особи, щодо яких є до­статні підстави вважати, що вони перебувають у стані сп'яніння. Направлення зазначених осіб для огляду на стан сп'яніння проводиться в порядку, встановленому Інструкцією про поря­док направлення громадян для огляду на стан сп'яніння в за­кладах охорони здоров'я та проведення огляду з використан­ням технічних засобів, затвердженою наказом МВС, МОЗ і Мін'юсту України від 24 лютого 1995 р. № 114/38/15-36-18.

Привід особи, яка притягається до адміністративної відпо­відальності, якщо її присутність є обов'язковою (ч. 2 ст. 268 КУпАП), здійснюється органом внутрішніх справ у разі ухи­лення її від явки на виклик органу внутрішніх справ або судді районного, районного у місті чи міськрайонного суду.

З метою додержання законності застосування заходів забез­печення провадження в справах про адміністративні правопо­рушення законодавець передбачає можливість оскарження за­інтересованою особою адміністративного затримання, особис­того огляду, огляду речей, вилучення речей і документів до вищестоящого органу (вищестоящій посадовій особі), який за­стосував ці заходи, або до суду (ст. 267 КУпАП).

Згідно з митним законодавством особа митного органу, у провадженні якої знаходиться справа про порушення митних правил, може витребувати документи, необхідні для розгляду справи, які повинні бути надіслані не пізніше як у п'ятиденний строк (ст. 376 МКУ). Посадові особи митних органів, які мають достатні підстави вважати, що на території або в приміщенні підприємств чи у транспортних засобах, що їм належать, знахо­дяться товари, що є безпосереднім предметом порушення мит­них правил, можуть проводити митне обстеження (ст. 378 МКУ), а також, за рішенням посадової особи митного органу, в провадженні якої знаходиться справа, можуть пред'явити правопорушнику товари, транспортні засоби та документи для впізнання (ст. 379 МКУ).

425

ГЛАВА їй