Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 14

ПЕРЕГЛЯД СУДОВИХ РІШЕНЬ

Неоднакове застосування однієї й тієї самої норми ма­теріального чи процесуального права може проявлятися у са­мих різноманітних випадках. Наприклад, неоднакове визна­чення перебігу процесуального строку1; одноособове вирішен­ня суддею Вищого адміністративного суду України питання щодо повернення скарги після порушення касаційного прова­дження2 тощо.

Право на оскарження за винятковими обставинами може бути реалізоване протягом одного місяця з дня відкриття обста­вин, які можуть бути підставою для провадження за виняткови­ми обставинами. Днем відкриття таких обставин вважається:

  1. для обставин, пов'язаних з неоднаковим застосуванням однієї й тієї самої норми права — день прийняття судового рі­ шення;

  2. для обставин, пов'язаних з визнанням судового рішення міжнародною судовою установою, такими, що порушує міжна­ родні зобов'язання України, — день ухвалення Європейським судом з прав людини відповідного рішення про встановлення порушення Україною міжнародних зобов'язань.

Пропуск встановлених законом строків звернення зі скар­гою тягне за собою залишення скарги без розгляду. Проте за заявою (письмовим клопотанням) особи, яка подала скаргу, Верховний Суд України своєю ухвалою може поновити строк оскарження рішення, якщо знайде відповідні підстави для цьо­го. Заява (клопотання) про відновлення строку подається осо­бою та розглядається судом до вирішення питання про допуск1 касаційної скарги до провадження за винятковими обставина­ми або одночасно під час розгляду скарги про допуск її до провадження за винятковими обставинами. Отже, як бачимо,^ строк подання касаційної скарги є тим запобіжником, який1 забезпечує раціональну роботу суддів та перешкоджає перена-вантаженню Верховного Суду України адміністративними справами. У разі відмови у поновленні строку касаційна скарга подається особі, яка подала скаргу, про що також постанов­ляється ухвала.

1 Постанова Судової палати в адміністративних справах Верховного! Суду України від 11 квітня 2006 р. // Вісник Верховного Суду України. — | 2006. — № 9. — С. 14—15.

2 Постанова Судової палати в адміністративних справах Верховного І Суду України від 26 квітня 2006 р. // Вісник Верховного Суду України. — [ 2006. — № 9. — С. 14.

382

Касаційне провадження за винятковими обставинами скла­дається з кількох стадій:

  1. звернення зі скаргою щодо касаційного провадження за винятковими обставинами;

  2. допуск скарги до провадження за винятковими обстави­ нами;

  3. розгляд скарги за винятковими обставинами;

4) постановлення судових рішень за наслідками прова­ дження за винятковими обставинами.

Звернення зі скаргою щодо касаційного провадження за ви­нятковими обставинами здійснюється шляхом подання скарги безпосередньо до Верховного Суду України з дотриманням по­рядку, строку та вимог до касаційної скарги.

Касаційна скарга має бути викладена у письмовій формі з обгрунтуванням вимог особи, що подає касаційну скаргу, та дотриманням вимог до форми і змісту, встановленими ст. 213 КАС України. До касаційної скарги додаються:

  • копії касаційної скарги за винятковими обставинами від­ повідно до кількості осіб, які беруть участь у справі;

  • копії судових рішень, які оскаржуються;

  • судове рішення міжнародної судової установи про визнан­ ня судових рішень України такими, що порушують міжнародні юбов'язання України (відповідно до підстав оскарження);

  • документ про сплату судового збору (судовий збір не стя­ гується у разі оскарження рішень, що порушують міжнародні юбов'язання України).

Зазначені вимоги до форми і змісту касаційної скарги вста­новлені законом та мають юридичні наслідки. Тому недотри­мання цих вимог тягне за собою залишення скарги без руху або її повернення скаржникові.

Про залишення скарги без руху судця Верховного Суду Ук­раїни протягом десяти днів із дня отримання скарги постанов­ляє ухвалу, в якій зазначає недоліки скарги, спосіб їх усунення та встановлює строк, достатній для усунення недоліків. Копія ухвали невідкладно надсилається особі, що подала касаційну скаргу. Після усунення зазначених в ухвалі недоліків у встанов-нений судом строк скарга приймається та вважається поданою у день первинного її подання (ст. 108 КАСУ). Уразі неусунення недоліків суддя Верховного Суду України виносить ухвалу про повернення скарги, копія якої невідкладно надсилається особі, що подала скаргу, разом із касаційною скаргою й усіма додани-

383