Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 5

СУТНІСТЬ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОЦЕСУ ТА ЙОГО ЗМІСТ

Таке поєднання забезпечує на сучасному етапі економічність утримання судових органів. Кодекс адміністративного судо­чинства України (ст. 18) встановлює предметну підсудність ад­міністративних справ цих судів.

По-друге, порядок та умови розгляду адміністративних справ, прийняття рішення, перегляд рішення та інші процесу­альні дії мають бути побудовані на зразок загального судового процесу, за принципами верховенства права, законності, рів­ності усіх учасників процесу перед судом і законом, загальності сторін, гласності і відкритості, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження.

По-третє, предметом розгляду адміністративними судами можуть бути адміністративно-правові спори, які виникли у сфері публічного управління за позовом громадян, юридичних осіб, а в передбачених законом випадках і за позовом органу владних повноважень або його посадової особи.

Наявність адміністративно-правового спору є важливим критерієм для виокремлення спеціального виду судового захис­ту прав і свобод громадян у сфері державного управління. Од­нак адміністративно-правовий спір або спір про права має міс­це і в інших провадженнях адміністративного процесу — про­вадження у справах про адміністративні проступки, провадження про застосування заходів примусу, провадження про звернення громадян, реєстраційно-дозвільні провадження та ін. У даному випадку в спорі є сторона, яка вважає, що вона має право і обстоює його, є також сторона, яка розглядає це право і виносить відповідне рішення, яке теж може стати спір­ним. Тому спір є важливим критерієм визначення адміністра­тивної юстиції, але не основним, як на це посилаються дослід­ники1. Щодо позову та його структури, то застосовуються розроблені і добре відпрацьовані в цивільному та господарсько­му судочинстві його предмет та зміст.

Адміністративна юстиція характеризується особливим по­рядком вирішення адміністративно-правових спорів. Ця особ-

1 Педько Ю. С. Адміністративна юстиція як форма судового захисту прав громадян у державному управлінні // Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / За заг. ред. В. Б. Авер'янова. — К.: Факт, 2003. — С. 234. 234—235; Адміністративна процедура та адмі­ністративні послуги: Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Авт.-упо-ряд. В. П. Тимощук. — К.: Факт, 2003. — С. 17; Адміністративна юстиція: Європейський досвід і пропозиції для України / Авт.-упоряд. І. Б. Ко-ліушко, Р. О. Куйбіда. — К.: Факт, 2003. — С. 57.

144

ливість полягає в тому, що: а) вирішення адміністративних справ потребує досконалого знання адміністративного законо­давства, а також особливостей державного управління та інших сфер діяльності, тоді як для вирішення цивільної чи кримі­нальної справи достатньо знання матеріального права; б) спе­цифіка адміністративних спорів вимагає необхідність урівнян-ня положення сторін у суді, оскільки управлінські відносини з самого початку передбачають юридично нерівне становище сторін, де застосовуються імперативні відносини типу «влада— 11 ^порядкування».

Таким чином, адміністративна юстиція (судочинство) це діяльність адміністративних судів щодо розгляду і вирішення ад­міністративних справ, пов'язаних із захистом прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Запровадження адміністративної юстиції (адміністративно­го судочинства) для розгляду спорів у сфері управлінської діяльності на професійній основі — це ще один крок до розбу­дови сучасної правової держави, громадянського суспільства та захисту прав і свобод людини.