Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 14

ПЕРЕГЛЯД СУДОВИХ РІШЕНЬ

Після закінчення апеляційного провадження справа не піз­ніш як у семиденний строк направляється до адміністративно­го суду першої інстанції, який її розглянув.

14.3. Перегляд судових рішень у касаційному порядку. Касаційне провадження

Перегляд судових рішень у касаційному порядку є третьою інстанцією з розгляду адміністративних справ, виступає як один із процесуальних засобів захисту прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб.

Касація (скасування) — це звернення до суду касаційної (вищої) судової інстанції з проханням переглянути та скасувати рішення суду першої інстанції після його апеляційного пере гляду та рішення апеляційної інстанції, які набрали законної сили, внаслідок порушення норм матеріального чи процесуаль ного права.

Завданням касаційного перегляду адміністративної спраші за касаційною скаргою на судове рішення першої інстанції піс ля його апеляційного перегляду та судове рішення апеляційної інстанції є:

  1. встановлення під час касаційного провадження пору шень норм матеріального чи процесуального права, допущених судами першої та апеляційної інстанцій, які призвели до не­ правильного вирішення адміністративної справи;

  2. виправлення помилок судів першої та апеляційної інс­ танцій в питаннях застосування норм матеріального чи про це суального права;

  3. забезпечення правильного та однакового застосування норм матеріального та процесуального права судами нижчою рівня;

  4. формування судової практики.

Касаційна інстанція не встановлює нових фактичних о(> ставин в адміністративній справі, не досліджує нових докаик які не досліджувалися в суді першої чи апеляційної інстанцій, не перевіряє доказів, які досліджувалися судами першої та ап ляційної інстанцій з порушеннями вимог КАС України. Каси ційна інстанція не може вважати доведеними чи недоведеним ті чи інші обставини, а приймає їх такими, якими визнали суди першої та апеляційної інстанцій (ст. 220 КАСУ).

364

Судом касаційної інстанції в адміністративних справах є Вищий адміністративний суд України (ст. 210 КАСУ), який розглядає в касаційному порядку справи, віднесені до його під­судності, а також інші справи, визначені процесуальним зако­ном. Суд касаційної інстанції перевіряє законність та обґрун­тованість рішень судів нижчого рівня, він переглядає судові рішення в межах касаційної скарги, але при цьому може вста­новлювати порушення норм матеріального чи процесуального права, на які не було посилання в касаційній скарзі, тобто пе­ревіряє справу за колом осіб і за колом правовідносин у повно­му обсязі.

Право на касаційне оскарження рішень суду першої інстан­ції, після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судових рішень суду апеляційної інстанції повністю або частково мають:

а) сторони (позивач, відповідач);

б) особи, які беруть участь у справ (треті особи, представ­ ники сторін та третіх осіб) або особи, які є іншими учасниками адміністративного процесу (свідок, експерт, спеціаліст, пере­ кладач);

в) особи, які не брали участі у справі, але суд вирішив пи­ тання про їх права, свободи, інтереси та обов'язки;

г) правонаступники відповідно до ст. 55 КАС України;

ґ) особи, яким законом надане право захищати права, сво­боди та інтереси інших осіб згідно зі ст. 60 КАС України.

Зазначені особи в будь-який час до закінчення касаційного розгляду справи мають право приєднатися шляхом подання письмової заяви до касаційної скарги, підтримуючи її вимоги (ст. 217 КАСУ).

Предметом касаційного оскарження є (можуть бути) поста­нови та ухвали судів першої або апеляційної інстанції. Проте, якщо постанови нижчих судових інстанцій всі можуть бути ос­каржені в касаційному порядку, то ухвала не кожна може бути окремо оскаржена. Обмеження кола ухвал суду першої та апе­ляційної інстанції, які можуть бути окремо оскаржені в каса­ційному порядку, ще більше, ніж існуючі обмеження оскаржен­ня в апеляційному порядку. В касаційному порядку підлягають оскарженню окремо лише ті ухвали, які перешкоджають по­дальшому провадженню у справі. До них належать ухвали про:

1) залишення позовної заяви (апеляційної скарги) без руху - статті 108, 189 КАС України;

2) повернення позовної заяви (апеляційної скарги) — стат­ ті 108, 189 КАС України; -

365