Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

1.4. Принципи адміністративного процесуального права та адміністративного процесу

Регулятивні властивості принципів права, незважаючи на їх абстрактний характер, без перебільшення потрібно віднести до основних найзагальніших вихідних положень, засобів, правил, що визначають природу і соціальну сутність юридичного яви­ща. Саме виникнення принципів права як загальносоціальних, зазначає А. М. Колодій, є необхідною умовою наступного їх закріплення у вигляді юридичних принципів і норм1. їх форму­вання і правове закріплення відбувається під впливом економі­ки, політики, моралі, ідеології, стану суспільного життя тощо. Такі категорії як добро, честь, совість, гідність, справедливість у всіх їх проявах є критеріями оцінки поведінки людей і знахо­дять своє відображення у нормах права, закріплюються ними і набувають сили закону, виконання їх є обов'язковим для усіх учасників суспільних відносин.

У теорії права принципи юридичного процесу розглядають­ся з точки співвідношення матеріального і процесуального права, що значною мірою визначає їх сутність2. Проте в юри­дичній літературі принципи адміністративного процесуального права як окремої галузі права не досліджувалися. Звичайна річ, адже адміністративний процес до цього часу на доктринально-му рівні науковці відносять до системи адміністративного пра-

1 Колодій А. М. Принципи права України: Монографія. — К.: Юрінком Інтер, 1998. — С. 11. •

2 Там само. — С. 87—91. . :-;..>

25

Глава 1

ва. Тому основні дослідження з цього питання розглядаються в контексті принципів адміністративного права1, державного уп­равління2 та окремих адміністративних проваджень3. Спроба О. В. Кузьменко розглянути принципи адміністративного про­цесуального права у своїй ґрунтовній роботі «Теоретичні засади адміністративного процесу» закінчилася, на жаль, системним аналізом принципів адміністративних проваджень, тобто прин­ципів діяльності суб'єктів владних повноважень, які названі адміністративно-процесуальними принципами4.

На наше глибоке переконання, не можна ототожнювати принципи галузі права, за якими формується і функціонує сис­тема, та зміст галузі права і принципи діяльності суб'єктів пра­вовідносин, її складових частин, за якими разом із способом здійснення процесуальних дій, гарантіями забезпечення ад­міністративно-процесуальної діяльності та правовим статусом суб'єктів адміністративного процесу формується структура адмі­ністративно-процесуального режиму (процесуальної форми). Отже, йдеться про наявність двох груп (видів) принципів: а) принципи адміністративного процесуального права: б) при­нципи адміністративного процесу, або адміністративно-проце­суальні принципи.

Принципи адміністративного процесуального права являють собою складову частину загальноправових принципів, відбива­ють соціально-політичний стан та потреби суспільства і держа­ви, закріплені Конституцією та іншими законами України, є підґрунтям формування і розвитку адміністративно-процесу­альної діяльності. До них належать принципи:

1 Адміністративне право України: Підручник / Ю. П. Битяк, В. М. Га-ращук, О. В. Дьяченко та ін.; За ред. Ю. П. Битяка. — К.: Юрінком Інтер, 2005. — С. 29—37.

1 Там само. — С. 12—14; Колпаков В. К, Кузьменко О. В. Адміні­стративне право України: Підручник. — К.: Юрінком Інтер, 2003. — С. 18-26.

3 Адміністративне право України: Підручник / Ю. П. Битяк, В. М. Га- ращук, О. В. Дьяченко та ін.; За ред. Ю. П. Битяка. — К.: Юрінком Інтер, 2005. — С. 206—209; Бандурка О. М., Тищенко М. М. Адміністративний процес: Підручник для вищих навч. закладів. — Рос. мовою. — К.: Літера ЛТД, 2001. — С. 33—37; Колпаков В. К, Кузьменко О. В. Адміністративне право України: Підручник. — К.: Юрінком Інтер, 2003. — С. 272—274; Колпаков В. К. Адміністративно-деліктний правовий феномен: Моногра­ фія. — К.: Юрінком Інтер, 2004. — С. 393—400.

4 Кузьменко О. В. Теоретичні засади адміністративного процесу: Моно­ графія. — К.: Атіка, 2005. — С. 147—155.

26

ПОНЯТТЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

  • верховенства права;

  • презумпції правомірності дій і вимог суб'єкта звернення та заінтересованої особи;

  • верховенства закону в системі адміністративно-процесу­ альних нормативних актів;

  • забезпечення і охорони інтересів особи і держави;

  • диференціації та спеціалізації адміністративного процесу;

— відповідності норм адміністративного процесуального права України положенням міжнародно-правових актів.

1. Принцип верховенства права. Цей принцип закріплено у ст. 8 Конституції/України, ст. 8 КАСУ та у низці інших установ­чих актів нашої держави. Вітчизняними теоретиками М. І. Ко-зюброю, А. М. Колодієм, Є. А. Назаренко, М. Й. Орзіхом, П. М. Рабіновичем неодноразово оприлюднювалися думки щодо витлумачення й визначення змісту принципу верховенства пра­ва. Його однозначне, уніфіковане розуміння має неабияке зна­чення для юридичної практики. В цьому зв'язку 2 листопада 2004 р. Конституційним Судом України було постановлено рі­шення, в якому викладене розуміння верховенства права. «Вер­ховенство права — це панування права в суспільстві. Верхо­венство права вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозахисну діяльність, зокрема у закони, які за своїм зміс­том мають бути проникнуті передусім ідеями соціальної спра­ведливості, свободи, рівності тощо. Одним з проявів верховен­ства права є те, що право не обмежується лише законодавством як однією із його форм, а включає й інші соціальні регулятори, зокрема норми моралі, традиції, звичаї тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим культурним рів­нем суспільства. Всі ці елементи права об'єднуються якістю, що відповідає ідеології справедливості, ідеї права, яка значною мірою дістала відображення в Конституції України.

Таке розуміння права не дає підстав для його ототожнення із законом, який іноді може бути й несправедливим, у тому числі об­межувати свободу та рівність особи. Справедливість — одна із ос­новних засад права, є вирішальною у визначенні його як регулятора суспільних відносин, одним із загальнолюдських вимірів права»1.

1 Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції Украї­ни (конституційності) положень статті 69 Кримінального кодексу України (справа про призначення судом більш легкого покарання) від 2 листопада 2004 р. № 15-РП-2004 // Офіційний вісник України. — 2004. — № 45. — Ст. 2975. - С. 41.

27