Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 14

ПЕРЕГЛЯД СУДОВИХ РІШЕНЬ

  • справа не підлягає касаційному розгляду в порядку ад­ міністративного судочинства;

  • справа не переглядалася у апеляційному порядку;

  • є ухвала про закриття касаційного провадження у зв'язку з відмовою цієї особи від касаційної скарги на це саме судове рішення;

  • є ухвала про відхилення касаційної скарги цієї особи або про відмову у відкритті касаційного провадження за касацій­ ною скаргою на це саме судове рішення.

У літературі висловлюється думка, що за аналогією суддя-доповідач постановляє ухвалу про відмову у відкритті касацій­ного провадження, якщо настала смерть фізичної особи чи припинено юридичну особу, які звернулися із касаційною скаргою, якщо спірні правовідносини не допускають правонас-тупництва1. Так, дійсно, правилами ст. 109 КАС України перед­бачено відмову у відкритті адміністративного провадження за вказаними підставами. Проте законодавець у касаційному про­вадженні не робить відповідних посилань за аналогією. Мож­ливо, на стадії касаційного оскарження перегляд справи здійс­нюється за фактичними матеріалами і справа вирішується за суттю з метою доведення справи до її логічного завершення навіть за відсутності скаржника.

Копія ухвали про повернення касаційної скарги або про відмову у відкритті касаційного провадження разом із додани­ми до скарги матеріалами направляються особі, яка подавала касаційну скаргу, а касаційна скарга залишається у суді каса­ційної інстанції.

Ухвалу про відкриття касаційного провадження суддя-до-повідач постановляє у разі відсутності зазначених у законі пе­решкод і одночасно витребує адміністративну справу із ад­міністративного суду, в якому вона знаходиться.

Копії ухвали про відкриття касаційного провадження над­силаються особам, які беруть участь у справі, разом із копіями касаційної скарги, інформацією про їх права та обов'язки і встановлюється строк, протягом якого можуть бути подані за­перечення на касаційну скаргу. Власне з цих дій судді-допові-дача починається підготовка справи до касаційного розгляду.

Підготовка справи до касаційного розгляду здійснюється суд-дею-доповідачем протягом десяти днів після відкриття касацій-

1 Основи адміністративного судочинства в Україні: Навч. посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік / За заг. ред. Н. В. Александ-рової, Р. О. Куйбіди. — К.: Конус-Ю, 2006. — С. 118.

372

ного провадження шляхом вчинення ним низки процесуальних дій, а саме:

  • з'ясовує склад осіб, які беруть участь у справі;

  • надсилає копії ухвали про відкриття касаційного прова­ дження особам, які беруть участь у справі;

  • встановлює строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на касаційну скаргу;

  • вирішує письмово заявлені клопотання осіб, які беруть участь у справі;

  • вирішує питання про можливість попереднього розгляду справи або письмового провадження у суді касаційної інстанції;

  • вирішує питання про зупинення виконання судових рі­ шень, які оскаржуються;

  • вирішує інші питання, необхідні для касаційного розгля­ ду справи. На нашу думку, до інших питань щодо підготовки справи до касаційного розгляду можна віднести: а) прийняття іаперечення на касаційну скаргу, зміст і форма якого встанов­ лені ст. 216 КАС України; б) вирішення питання про приєд­ нання до касаційної скарги — ст. 217 КАС України тощо.

Після проведення підготовчих дій суддя-доповідач допові­дає про них колегії суддів, яка постановляє ухвалу про закін­чення підготовки та призначення справи до попереднього роз­гляду у суді касаційної інстанції.

Попередній розгляд справи здійснюється колегією суддів про­тягом п'яти днів після складення доповіді суддею-доповідачем без повідомлення осіб, які беруть участь у справі (ст. 220і КАС України). Попередній розгляд запроваджено з метою приско­рення розгляду адміністративних справ у суді касаційної інс­танції. В цьому зв'язку суддя-доповідач доповідає колегії суддів про наявність обставин, необхідних для ухвалення судового рі­шення судом касаційної інстанції, якщо за результатами до­повіді судді-доповідача буде встановлено, що:

  • відсутні підстави для скасування або зміни судового рі­ шення, тобто суди першої та апеляційної інстанції не допусти­ ли порушення матеріального чи процесуального права при ух­ валенні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій, каса­ ційний суд відхиляє касаційну скаргу і залишає судове рішення без змін;

  • є підстави, які тягнуть за собою обов'язкове скасування судового рішення, тобто суди першої та апеляційної інстанції допустили порушення норм матеріального чи процесуального

373