Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЗ 1.doc
Скачиваний:
541
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Глава 14 система права

§ 1. Система права: поняття, ознаки, структура

Система права — це об'єктивно зумовлена системою суспільних відносин внутрішня структура права, котра виражається в єдності і по­годженості чинних правових норм, логічно розподілених по галузях підгалузях та інститутах.

Система права входить до правової систему і є базовою. На відміну від правової системи система права — правова катего­рія, що означає внутрішню будову права, його внутрішню структуру. Це науково організована сукупність правових норм, розподілених ПО групах — правових інститутах, зведених у підгалузі, які, у свою чергу, утворюють галузі — цілісні нормативні утворення. Вкажемо, що сис­тема права складається з норм права, які містяться не лише в законо­давчих актах, але і в усіх джерелах (формах) права, що діють у дер­жаві.

Ознаки системи права:

1. Об'єктивність — реально зумовлена існуючою системою суспі­льних відносин; не створюється за суб'єктивним розсудом людей, існує в зв'язку із соціальним середовищем функціонування, тобто з елемен­тами, що сприяють її розвитку, але знаходяться поза структурним утво­ренням.

2. Органічна цілісність — структурна єдність і взаємозв'язок пра­вових норм, їх взаємна погодженість і цілеспрямованість.

3. Структурна диференціація (внутрішній розподіл) — складаєть­ся з неоднакових за змістом й обсягом структурних елементів, які ло­гічно поєднують і розподіляють нормативний матеріал відповідно до його функціональної спрямованості.

4. Структурна ієрархічність — наявність певних рівнів ієрархії. Зверху вниз — галузі, інститути права, норми права.

5. Стабільність — зумовлена стабільним складом базових галузей права.

6. Динамізм — визначається динамічним складом інститутів права і правовідносин, що їх формують.

Дослідження системи права і її підсистем необхідно починати з по­переднього розгляду питання про структурні елементи і критерії побудо­ви системи. Під структурою системи розуміється єдність елементного складу системи і взаємодія складових її елементів. Структура — це спосіб зв'язку елементів у системі, які забезпечують її спрямоване фу­нкціонування і стійкість (стабільність).

Структурні елементи системи права:

норми права;

інститути права;

підгалузі права;

галузі права.

Кожний з елементів має свою структуру і входить з нею в систему права та в її підсистеми. Систему права можна образно представити у вигляді «російської матрьошки», де галузь права є найбільшою струк­турною одиницею, до неї входить підгалузь права, потім — інститут права. Норма права — «цеглинка» системи права, первинний компо­нент, з якого складаються інститути і галузі права. Не може існувати норма права, котра не входила 6 у певний інститут і галузь права. Лише будучи включеною в загальну систему права, норма здобуває якість, властиву праву в цілому. Норми права, входячи в систему права, теж будуються системно: вони складаються з елементарних «регуляти­вних часток» —дозволів, зобов'язань, заборон, заохочень, рекоменда­цій, покарань та ін. Це — прості правові засоби, що діють на мікрорівні. Вони й утворюють норму права як складний правовий засіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]