Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЗ 1.doc
Скачиваний:
541
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Глава 20. Правовідносини. Юридичний факт

254

5) функціонують на підставі того ж принципу, що й у сфері регулю­вання поведінки фізичних осіб і діяльності громадських об'єднань: «до­зволено все, окрім прямо забороненого законом» (загальнодозвільний тип (режим) правового регулювання); у разі виходу діяльності за межі товарного виробництва і обігу та переходу до сфери дії публічного пра­ва (державна реєстрація підприємств, стягування податків та ін,), всту­пає в дію принцип «дозволено лише те, що прямо передбачено законом» (спеціально-дозвільний тип (режим) правового регулювання).

У сфері управління державною власністю відбувається поєднання імперативного і диспозитивного методів правового регулювання — виникають адміністративно- і цивільно-правові відносини.

§ 11. Правосуб'єктність (правоздатність і дієздатність)

юридичних осіб

Правосуб'єктність юридичних осіб — це правоздатність і дієздат­ність державних і недержавних організацій: державних органів, держав­них підприємств і установ, громадських об'єднань, комерційних (госпо­дарських) корпорацій, релігійних організацій та ін., передбачена норма­тивно-правовими актами й іншими джерелами (формами) права.

Яким є співвідношення правоздатності і дієздатності у юриди­чної особи?

Загальним правилом є таке: правоздатність і дієздатність юридичної особи збігаються в часі і виникають у момент її створення, тобто в мо­мент її державної реєстрації, коли вноситься запис до Єдиного державно­го реєстру юридичних осіб. Наданням ідентифікаційного коду (складова частина реєстрації) визначається формальна індивідуалізація юридичної особи. Правоздатність і дієздатність юридичної особи закінчується із закінченням строку дії ліцензії і внесенням до того ж реєстру запису про його припинення. Тоді ж вилучається ідентифікаційний код.

Правоздатність юридичних осіб є спеціальною (на відміну від фі­зичних осіб, що мають загальну правоздатність): вона визначається в їх статутах і законодавчих актах. Дієздатність здійснюється через орга­ни комерційних об'єднань як юридичних осіб (президент корпорації, генеральний директор, рада директорів).

В юридичній науці довгий час панувала думка про те, що правосу­б'єктність юридичної особи відрізняється від правосуб'єктності фізи­чної особи. Вважалося, що в юридичної особи правоздатність і діє­здатність виникають одночасно і не можуть бути обмежені, тоді як у фізичної особи правоздатність і дієздатність виникають не одночасно, і дієздатність обмежується.

Однак сформоване раніше уявлення про повний збіг правоздатності і дієздатності юридичної особи не виправдовує себе в даний час — в умовах трансформації суспільства до ринкових відносин. Виявилося, що юридична особа не завжди без всяких умов може використовувати ті права, які має. Дієздатність юридичної особи може змінюватися без зміни її правоздатності. Так, підприємство-боржник, що перебу­ває на межі банкрутства чи стало банкрутом, не має можливості реалі­зувати свої права на власний розсуд. Його дієздатність обмежується. Цю обмежену дієздатність юридичної особи-боржника заповнює (на­приклад, відповідно до законодавства України і Росії) арбітражний керуючий (англ. arbitration manager)11, який має широкі повноваження щодо управління підприємством-боржником. Своїми діями він дає мо­жливість підприємству-боржнику брати участь у цивільному обороті через здійснення всіх операцій, що не заборонені законом.

Отже, правоздатність і дієздатність юридичної особи як суб'єкта правовідносин (наприклад, господарської організації) може не збігати­ся цілком, як не збігаються правоздатність і дієздатність фізичної осо­би. Правда, у колективних суб'єктів правовідносин (юридичних осіб) така розбіжність правоздатності і дієздатності є винятковою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]