Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЗ 1.doc
Скачиваний:
541
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Глава 16. Норми права в системі соціальних норм

399

Оскільки ознаки права уже вказувалися, перелічимо специфічні ознаки норми права:

1. Правило поведінки регулятивного характеру — норма права вводить нове правило, фіксує найтиповіші соціальні процеси і зв'язки; впливає на суспільні відносини, поведінку людей; є модель (зразок, еталон, масштаб) регульованих суспільних відносин. Регулятивність норми права підкреслює її дія, «праця», яка повинна призвести до пев­ного результату.

2. Загальнообов 'язкове правило поведінки — норма права виходить під держави і тому повинна сприйматися як керівництво до дії, котре не підлягає обговоренню щодо доцільності.

3. Правило поведінки загального характеру — норма права має за­гальний (без зазначення конкретного адресата — неперсоніфікований) характер, тобто поширюється на усіх, хто стає учасником відносин, ре­гульованих нормою. Як регулятор суспільних відносин, норма має ба­гаторазовість застосування (наприклад, заборона хуліганства).

4. Формально визначене правило поведінки представницько-зобо-»'язуючого характеру, — норма права точно позначає обставини, що спричиняють правові наслідки, якості, властиві учасникам правовідно­син; закріплює їх права і обов'язки, а також юридичну відповідальність (санкції"), котра застосовується у випадках їх порушення. Надаючи пра­на одним, норма права покладає обов'язки на інших (наприклад, мо­лоді люди мають право на навчання, обов'язок інших — забезпечити це право). Формальну визначеність норма права отримує після викладен­ня її в законах, інших писаних джерелах права.

5. Правило поведінки, ухвалене в суворо встановленому порядку,корма права видається уповноваженими на те суб'єктами в межах їх компетенції і відповідно до певної процедури: розробка, обговорення, прийняття, набуття чинності, зміна або скасування чинності.

6. Правило поведінки, забезпечене всіма заходами державного впливу, аж до примусу, — держава створює реальні умови для добро­вільного здійснення суб'єктами зразків поведінки, сформульованих у нормі права; застосовує способи переконання і примусу до бажаної поведінки, зокрема, ефективні санкції у разі невиконання вимог норми права.

Риси норми права як класичного припису:

1) відтіняє, підкреслює кількісну і якісну сторони поведінки (вид і міру поведінки);

2) вбирає в себе всі основні властивості права (нормативність, фор­мальну визначеність, стабільність, владність);

3) слугує системою мінімальних правових засобів,(дозволів, ЗО в'язань, заборон), використовуваних суб'єктами права для досягне приватних і публічних цілей;

4) має чітко виражену структуру: диспозиція, гіпотеза, санкція1, и Поряд із цим норма права має внутрішній зміст:

• є об'єктивно існуючою соціально визнаною справедливою мір^ свободи, якої дотримуються суб'єкти права у їх взаєминах;

• є результатом владної діяльності держави, яка полягає в узага ненні і систематизації типових конкретних правовідносин, що виник" ють у громадянському суспільстві;

• має завжди загальний характер, тобто це такі приписи, що адрес вані безлічі індивідуально невизначених суб'єктів і розраховані на бйг тократність застосування за певних життєвих обставин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]