Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЗ 1.doc
Скачиваний:
541
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

§ 8. Види галузей процесуального права

Процесуальне право як підсистема права (або правова спільність),! може бути представлено такими видами його галузей: ^

Цивільно-процесуальне право — система юридичних норм, що, регулюють судочинство у справах про захист порушених і оспорювані, них прав, свобод і законних інтересів громадян, організацій та інших суб'єктів цивільних, трудових та інших правовідносин. Норми цивільного процесуального права регулюють не лише порядок розгляду і ви рішення судом цивільних справ, але й порядок виконання судових рі­шень. Державній діяльності по захисту права в цивільному судочинстві, властивий диспозитивний характер, оскільки: а) вирішальною основою, процесу стає особистий інтерес суб'єкта, він сам захищає своє суб'єктивне право; б) вирішення спору відбувається без оперативного реагування держави. Особливості методу правового регулювання цивільного процесуального права (окрім зазначеного диспозитивного характеру) виявляються в підставах припинення провадження у справі: відмовлення

позивача від позову; утвердження судом укладеної сторонами мирової угоди; неприпустимість правонаступництва в спірних правовідносинах після смерті громадянина, який був однією зі сторін у справі.

Адміністративно-процесуальне право — система юридичних норм, що регулюють правовідносини, які складаються під час здійснення ад­міністративного судочинства в результаті оскарження в суді будь-яких рішень, дій чи бездіяльності представників влади. Регламентації юридич­них норм адміністративно-процесуального права підлягають процесуаль­ні форми, порядок і методи реалізації матеріальних норм адміністратив­ного права, тобто адміністративний процес в його широкому і вузькому розумінні. Слід розділяти адміністративний процес і адміністративне судочинство (адміністративну юстицію).

Кримінально-процесуальне право — система юридичних норм, які регулюють суспільні відносини, що виникають у зв'язку з виробниц­твом по кримінальних справах, шляхом створення особливої процедури їх порушення, розслідування, розгляду і вирішення. Інакше: це система юридичних норм, що регулюють порядок діяльності правоохоронних органів (органів досудового слідства, прокуратури) і судів у зв'язку з розкриттям злочинів, розслідуванням кримінальних справ, їх розгля­дом у суді, і винесенням вироку, перевіркою законності вироку в касацій­ному (апеляційному) порядку і в порядку судового нагляду. Типовою властивістю методу кримінально-процесуального регулювання вважа­ється особлива процедура порушення, розслідування, розгляду і вирі­шення кримінальних справ, що орієнтує суб'єктів на поведінку, котра відповідає завданням кримінального процесу.

Окрім зазначених галузей процесуального права, існують господар­сько-процесуальне право, конституційно-процесуальне право, між­народно-процесуальне право та ін.

Процесуальні галузі права мають свій предмет регулювання — організаційні відносини, що формуються в результаті діяльності упов­новажених суб'єктів по застосуванню норм матеріального права. Ці відносини за рівнем не збігаються з предметом регулювання матеріаль­ного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]