Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЗ 1.doc
Скачиваний:
541
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

§ 10. Поняття юридичної особи як суб'єкта (учасника) правовідносин

Юридична особа (лат. шіІуегБІїаз personaru.ni) — організація,; створена шляхом об'єднання осіб і (або) майна, зареєстрована у вста­новленому законом порядку, наділена цивільною правоздатністю і діє­здатністю, яка має право здобувати і здійснювати майнові й особисті не-майнові права, виконувати обов'язки, бути позивачем і відповідачем у суді, арбітражному або третейському суді4.

Юридична особа — не всякий колективний суб'єкт, а колективний суб'єкт у певній галузі діяльності — господарській, соціально-культур­ній, змістом якої є товарно-грошові відносини, участь у цивільному (майновому) обороті. Правовим статусом юридичні особи наділяються за законом.

За законодавством України юридичною особою може бути також ^товариство, створене однією особою. Вона діє на основі статуту, за­твердженого цією особою.

Ознаки юридичної особи — підстави визнання організації юриди­чною особою — можна розділити на дві групи:

ТАБЛИЦА

1. Статусоутворюючі

— ознаки, наявність яких необхідна і достатня для визнання організації юридичною особою:_

1.1. Організаційна єдність і автономія, тобто має чітку внутрішню структуру, органи управління і відповідні підрозділи для виконання за­вдань і функцій, закріплених статутом.

1.2. Майнова відокремленість, тобто майно, що перебуває в її розпоря­дженні (власності, господарському віданні або оперативному управлінні), відособлено від майна її учасників і засновників (самостійний баланс — кошторис витрат, статутний фонд і банківський рахунок). Важливий не факт наявності майна як такого, а сам принцип функціонування організа­ції по розпорядженню, користуванню і володінню ним.

1.3. Державна реєстрація — легалізуються підготовлені реквізити (статут, кругла печатка, штампи, найменування та ін.), видається посвід­чення про державну реєстрацію5. Наприклад, у бланку посвідчення про державну реєстрацію юридичної особи — підприємця відзначають­ся: найменування юридичної особи; ідентифікаційний код Єдиного дер­жавного реєстру підприємств і організацій України6; місцезнаходження юридичної особи; місце проведення державної реєстрації; дата прове­дення державної реєстрації; прізвище і ініціали державного реєстратора. Посвідчення про державну реєстрацію підписується державним реєстра-тором і засвідчується його печаткою_

2. Ознаки, похідні від статусу

— ознаки, які виникають у організації внаслідок наділення її статусом юридичної особи:___

2.1. Самостійна майнова відповідальність за своїми обов'язками. Наприклад, стягнення кредиторів звертаються на відособлене майно

організації. Майнова відповідальність нерозривно пов'язана з майновою відокремленістю.

2.2. Цивільна дієздатність — здатність від свого імені здобувати і здійснювати майнові та особисті немайнові права, нести обов'язки._

5 Свідоцтво про державну реєстрацію — документ установленого зразка, що за­свідчує факт внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію юридичної або фізичної особи.

6 Ідентифікаційний код є єдиним для всього простору держави і зберігається протя­гом усього періоду існування організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]