Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЗ 1.doc
Скачиваний:
541
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Глава 16. Норми права в системі соціальних норм

395

Поколіннями, що стали правовими нормами. Традиції — більш широке за змістом утворення, ніж звичаї. Традиції виявляються подвійно: 1) передають протягом сторіч правові цінності (категорії, норми, прин­ципи) від одного покоління до іншого у певній цивілізації (культурі); •2) перешкоджають становленню нових правових інститутів і відносин ■ або потребують від державної влади проводити політику компромісів. Чим більше розвинута соціально-економічна структура і правова куль-і тура суспільства, тим швидше наповняються правові традиції культур-і-іо-правовими цінностями.

Традиції нерідко знаходять зовнішнє вираження в нормах обрядів — дій або комплексів учинків людини, що стають правилами поведінки (весільні обряди, обряд вручення свідоцтва про народження та ін.). Обрядові церемонії, що відбуваються в урочистій обстановці, назива­ються ритуалами. Ритуал можна назвати різновидом звичаю або тра­диції, підтримуваної і забезпечуваної державою. Наприклад, інаугу­рація (лат. inauguro — присвячую) -— урочиста процедура вступу на посаду тільки-но обраного глави держави, головним моментом якої є прийняття ним присяги; присяга у системі Збройних сил, МВС, СБУ; стройові смотрита інші церемонії, що закріплені в ста­тутах, положеннях відомчих нормативних актів і забезпечуються, окрім морального впливу (громадського осуду), можливістю застосування заходів дисциплінарної відповідальності.

§ 6. Корпоративні норми і норми права

Корпоративні норми (лат. согрогаїіо — співтовариство, об'єднан­ня) — правила поведінки, що встановлені в статутах (положеннях) об'­єднань людей, створених для досягнення якої-небудь мети, а також міс­тяться в рішеннях, прийнятих цими об'єднаннями для врегулювання внутрішніх відносин між їх членами.

Корпоративні норми слід розрізняти за цілями об'єднання людей у корпорації:

• норми, що містяться в документах громадських — некомер-ційних, недержавних об'єднань (партій, профспілок, добровільних товариств, заснованих на членстві), тобто таких, що не ставлять за мету отримання прибутку;

• норми, що містяться в документах комерційних корпорацій, ' насамперед тих, котрі створюються на добровільних засадах для під­приємницької діяльності (господарських товариств — повних, команди-тних, акціонерних товариств — відкритих, закритих та ін.) і пересліду­ють мету одержання прибутку.

Якщо соціальна норма — це правило (зразок) поведінки, яке вира­жається у відношенні однієї людини до іншої, то корпоративна норма — правило поведінки, встановлене об'єднанням для своїх членів. Вона ви­значає обсяг, характер, межі можливого і дозволеного в їх поведінці.

Корпоративні норми комерційних об'єднань (корпорацій, асоціацій, консорціумів, концернів та інших об'єднань)2 розробляються органами управління цих організацій, регулюють відносини між працівниками ко­рпорації і кредиторами, працівниками корпорації і клієнтами, адресуються їх членам (засновникам, акціонерам, службовцям та ін.). Незважаючи на те, що корпоративні норми комерційних об'єднань діють усередині певної організації, як і норми суспільних некомерційних об'єднань, між ними є відмінності. Норми комерційних об'єднань породжують права і обов'я­зки, забезпечені юридичним механізмом державних органів, тоді як но­рми громадських організацій такого забезпечення не мають.

Спільне у корпоративних норм і норм права полягає в тому, що і ті, і інші:

• регулюють типові ситуації або вид відносин, а не окремий випадок чи конкретні суспільні відносини;

• мають багаторазове використання — розраховані на багаторазове повторення; ,

• мають однаковий неперсоніфікований характер, тобто застосову­ються відразу до багатьох, поіменно не вказаних, осіб;

• використовують письмову форму викладу — письмові акти, при­йняті в офіційно встановленому порядку уповноваженими органами (з'їздами, конференціями, зборами директорів корпорацій та ін., напри­клад, статути і правила внутрішньої організації акціонерного товариства та інші);

• реалізуються через відповідний-порядок і корпоративну дисципліну членів організації.

Відмінності між корпоративними нормами і нормами права:

Корпоративні норми

Норми права

1) встановлюються від імені конк­ретного об'єднання громадян і виража-

1) встановлюються від імені держави і виражають волю всьо-

2 У широкому розумінні система корпоративних норм комерційних організацій утворює корпоративне право. Вузьке розуміння використовується в правових систе­мах англо-американського типу. Корпоративне право там прирівнюється до акціонерно­го права, тобто до системи правил поведінки, які регулюють відносини, що складаються усередині акціонерного товариства — підприємства, статутний капітал якого поділений на рівні частини. Це пояснюється домінуванням акціонерних товариств над підприєм­ствами, заснованими на державній формі власності, а також над підприємствами, засно­ваними на приватній (індивідуальній) власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]