Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія радянської держави.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
2.93 Mб
Скачать

3. Ялтинська конференція і перемога

На початку 1945 р., коли близькість перемоги над Німеччиною вже не викликала сумнівів, союзники вирішили зустрітися, щоб у світлі пової полі­тичної і військової ситуації остаточно визначити основні риси післявоєнно­го світового устрою. Ці питання стали предметом переговорів па Ялтинській конференції (4-11 лютого 1945 р.), під час якої, як і в Тегерані, Сталін вправ­но грав на протиріччях між англійцями та американцями і на довірі, яку від­чував до нього Рузвельт. Протягом тижня був вирішений, частіше за все на користь СРСР, ряд фундаментальних питань, що передусім стосувалися прин­ципів діяльності ООН, засновницька конференція якої повинна була відкри­тися 25 квітня у Сан-Франциско. Радянський Союз, який вимагав для себе протягом усіх попередніх переговорів про формування цієї нової міжнарод­ної організації, що проходили в Думбартон-Окс, 16 місць (по числу союзних республік), заявив, що задовольняється чотирма, а потім і трьома місцями (РРФСР, Україна та Білорусія). Він також погодився з американською про­позицією про те, що «жоден постійний член Ради Безпеки не може користу­ватися правом вето при розгляді конфлікту, в якому він бере участь». На думку Рузвельта, радянська позиція «була великим кроком уперед, який буде позитивно сприйнятий народами всього світу». В обмін на ці поступки, не­значні в очах Радянського Союзу, але важливі для американського президе­нта, що бажав до кіпця довести свій проект ООН як найважливішого елеме­нт а нової рівноваги, реалістичного і мирного, для післявоєнного миру, ра­дянська сторона домоглася бажаних результатів майже по всіх інших пунк­тах:

- Східний кордон Польщі пройде по «лінії Керзона». Люблінський комі­тет, до якого будуть додані «інші демократичні польські лідери в Польщі і за кордоном», складе ядро майбутнього уряду національної єдності. Цей уряд займеться найшвидшою організацією вільних виборів. Весь процес буде здій­снюватися під наглядом - з Москви - комісії, що включає в себе Молотова і послів США та Великобританії в СРСР.

- Не викликав великих суперечок принцип військової окупації Німеччи­ни. За пропозицією Черчілля Сталін погодився на виділення французької зони за рахунок англійської і американської окупаційних зон. Навпаки, питання про майбутнє Німеччини, про її можливе розчленування, по якому були роз­біжності між Рузвельтом (за розділ) і Черчіллем (проти розділу), було пере­дане на розгляд спеціальної комісії.

- Побоюючись можливого затягнення війни з Японією, Рузвельт запро­понував Сталіну дуже вигідні умови в обмін па відкриття СРСР військових дій проти Японії через три місяці після капітуляції Німеччини: приєднання до СРСР Курильських осі ровів і південного Сахаліну, право па оренду Порт-Артура, інтернаціоналізація порту Дайрен і експлуатація залізничного ком­плексу Маньчжурії.

- Нарешті, західні союзники визнали обґрунтованість пред'явлених СРСР вимог по репараціях: 10 млрд. долл. (половина загального об'єму репарацій з Німеччини), отримання яких складалося б із вивозу товарів і капіталів, ви­користання робочої сили. Однак надалі міжсоюзницька комісія, яка працю­вала в Москві, не змогла досягти угоди на цій основі.

За три тижні до відкриття Ялтинської конференції радянські війська роз­горнули свій останній наступ, виручивши таким чином західних союзників, яких несподіваний німецький контрнаступ в Арденнах захопив зненацька. З перших же днів радянського наступу німецька оборона була прорвана на широкому фронті. На початку лютого Червона Армія зайняла Сілезію, а 10 березня форсувала Одер. Прикритий військами Рокоссовського на півночі і військами Конєва на півдні, Жуков 12 квітня кинув двохмільйонне угрупо­вання на штурм берлінського укріпленого району, який захищали 1 мли. ні­мецьких солдат. 25 квітня сталася зустріч радянських та американських військ на Ельбі. 30 квітня два радянських розвідники встановили Червоний прапор над рейхстагом. 2 травня генерал Чуйков прийняв капітуляцію берлінського гарнізону. За межами Німеччини останні значні бої сталися в Богемії. Оскі­льки Сталін домігся від американців, що їх війська не підуть далі Пльзені, радянські частини увійшли до повсталої Прати, яку щойно залишили німці. За кілька годин до цього в Берліні в присутності радянських, англійських, американських та французьких представників фельдмаршал Кейтель підпи­сав Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини.

Розділ IX

Тріумфальний сталінізм

І. ПОВЕРНЕННЯ ДО ДОВОЄННОЇ МОДЕЛІ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ