Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 3. Переробêа забійних тварин

3.1.4. Оглушення свиней газовою сумішшю

Газова суміш на 65 – 80 % складається з діоксиду вуглецю, 0,02 % хлороформу і 20 – 35 % повітря. Анестезію газовою суміш- шю виконують у герметизованій камері впродовж 45 с. Тварина поринає у глибокий сон і залишається у нерухомому і розслабле- ному стані 1 – 3 хв. За цей час її піднімають на підвісний шлях, забивають і знекровлюють.

Незважаючи на те, що оглушення вуглекислим газом має деякі переваги (відсутність переломів кісток і крововиливів у мязову тканину, добре знекровлення), цей спосіб широко не застосовують через труднощі його здійснення і шкідливого впливу залишкового СО2 на обслуговуючий персонал.

Для піднімання свиней використовують нахилені ланцюгові елеватори Г6-ФЕЦ. Попередньо на задню ногу в ділянці цівки на- кладають путовий ланцюг, кільце, що утворилося, затягують і гак, до якого кріпиться путовий ланцюг, накидають на приймальну ділянку рейки нахиленого елеватора.

3.2. ЗАБІЙ І ЗНЕКРОВЛЕННЯ ТВАРИН

Перед знекровленням на стравохід піднятих на підвісний шлях тварин (ВРХ) накладають лігатуру, щоб запобігти забрудненню вмістом шлунку. Для цього розрізають шкіру в ділянці шиї, відо- кремлюють стравохід від прилеглих тканин і перекривають його затискачем або перевязують шпагатом.

Кров від ВРХ і свиней на харчові й лікувальні потреби збира- ють порожнистим ножем або використовують спеціальні установ- ки (закритий спосіб).

У разі використання вакуумних установок унеможливлюється забруднення крові, збільшується її вихід, поліпшуються санітарно- гігієнічні умови збирання і подальшої переробки крові.

Під час знекровлення порожнистий ніж через розріз шкіри вво- дять у ділянку шиї, направляють його вздовж трахеї з таким розрахунком, щоб лезо перерізало великі кровоносні судини і ввійшло у праве передсердя. Кров через порожнисту трубку ножа шлангом подається у приймач.

Для збирання харчової крові в закритий спосіб використовують установки В2-ФВУ-50 і В2-ФВУ-100 продуктивністю відповідно 50 і 100 шт. за годину (рис. 3.7).

Коли тварини надходять на конвеєр знекровлення, оператор витягує із тримача порожнистий ніж, який підключений до пер- шого збірника крові. У збірник через ніж подається розчин стабі- лізатора крові. Оператор вводить ніж у кровяне русло тварини і кров через ніж і гнучкий шланг подається в перший збірник крові. Через 25 – 30 с оператор витягує ніж і вводить його в кровяне русло іншої тварини. На конвеєрі встановлено світловий датчик,

35

63

Частина

 

аêперероб первинна і Забій .ІІ

 

…ролівê ,птиці ,добиóх

Рис. 3.7. Схема установки В2-ФВУ-100 для збирання харчової крові:

1 майданчик обслуговування; 2 порожнистий ніж; 3 пневмошафа; 4 тримач; 5 вузол кровозбірника; 6 розчиновий вузол; 7 блок витримування; 8 насос; 9 вакуумний насос; 10 фільтр; 11 пульт керування; 12, 13 ежектори