Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 1. Сировина м’ясної промисловості Уêраїни

Розділ 1

СИРОВИНА М’ЯСНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Основною сировиною мясної та птахопереробної промисловості є сільськогосподарські тварини велика та дрібна рогата худоба, свині, коні, всі види свійської птиці кури, качки, гуси, індики, а також кролі.

Якість і кількість мяса всіх видів худоби і птиці залежать від їх породи, віку, статі, вгодованості, а також від умов перевезення та передзабійного утримання худоби і птиці.

Сировиною для мясної промисловості є худоба не тільки мясних порід, а й породи інших напрямів, яка відпрацювала за власним призначенням або вибракувана з виробничого стада господарств.

Кожний напрям продуктивності для мясної промисловості ви- значають за екстерєрними особливостями тварини або птиці, се- редніми розмірами тулуба та іншими показниками.

Показниками мясної продуктивності тварин (птиці) є їх жива маса, забійна маса, забійний вихід, якість і кількісне співвідно- шення певних тканин мясних туш. Живу масу худоби визначають зважуванням під час приймання худоби на мясокомбінат. Забій- на маса це маса парної туші після повного її оброблення. За- бійний вихід мяса визначають як відношення забійної маси туші до прийнятої живої маси худоби (птиці), виражене у відсотках.

1.1. ПОРОДИ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ

Мясо великої рогатої худоби має важливе значення для харчу- вання населення та приготування мясних продуктів. У мясному балансі України частка яловичини і телятини становить понад 40 %. Рівень мясної продуктивності (забійна маса, забійний вихід) тварин залежить насамперед від особливостей порід, живої маси та ступеня їх відгодівлі, а якість мяса від особливостей порід, статі, віку та вгодованості худоби.

Усі породи великої рогатої худобі за господарським значенням поділяють на молочні, мясні і комбіновані (мясо-молочні, мо- лочно-мясні). За останні 40 років в Україні сталися істотні зміни у співвідношенні порід. Так, із-за кордону завезено численні гру- пи худоби різних порід, які використовують для поліпшення віт- чизняних порід.

В Україні найпоширенішими є червона степова, чорно-ряба та симентальська породи великої рогатої худоби. В окремих областях і районах поширені лебединська, бура карпатська, червона полі- ська, українська білоголова породи. Тільки в окремих господарст- вах збереглося поголівя таких порід, як українська білоголова, сіра українська та пінцгау.

7

Частина І. Сировинна база м’ясної промисловості Уêраїни…

Нині в Україні створюються нові молочні та мясні породи й типи великої рогатої худоби: українська мясна, волинська мясна та ін. З метою створення нових мясних порід худоби в Україну імпортують такі мясні породи, як абердин-ангуську, герефордсь- ку, кіанську, шароле, лімузин.

Худоба мясних порід має відмінні органолептичні властивості мяса. Порівняно з молочними породами вона більш скоростигла, має компактний, бочкоподібний, добре розвинений мускулистий тулуб з короткими ногами. Груди тварин широкі, мускулисті з ви- пуклим підгруддям. Худоба добре і швидко вгодовується. Вже в 15 – 18-місячному віці передзабійна жива маса бичків становить 450 – 600 кг. Вихід мясної туші — 55 – 60 %. Їх мясо характеризу- ється чудовими смаковими властивостями і біологічною повноцін- ністю. Воно ніжне і має виражену мармуровість. Водночас мясні породи порівняно з молочними мають менш розвинені органи травлення і дихання, що позначається на виході субпродуктів.

ВУкраїні лише з кінця ХХ ст. почали створювати мясні породи

здосить розвиненою мускулатурою (як шароле), здатні інтенсивно нарощувати живу масу без надмірного відкладання жиру (як кі- анські), які мали достатню молочність (як симентали) та добре пристосовувалися до місцевих кліматичних умов (як сіра україн- ська порода).

ВУкраїні створено такі мясні типи худоби: українську мясну, знамянський тип, волинський тип та поліську мясну породу. Найпродуктивнішою з них є українська мясна порода з двома внутрішньо-породними типами: придніпровський ПМ-1 і черні- гівський ЧМ-1.

1.2. ПОРОДИ СВИНЕЙ

Розведення свиней дає змогу в порівняно короткі строки виро- бляти велику кількість мяса. Свинина становить 35 – 40 % зага- льного виробництва мяса в країні. Цьому сприяють біологічні осо- бливості свиней. Свині відрізняються від інших видів домашніх тварин скороспілістю, кращим використанням поживних речовин корму, багатоплідністю, малою тривалістю поросності, більшим забійним виходом та високою якістю продукції. У 7 – 8-місячному віці підсвинок досягає живої маси 100 – 120 кг. Забійний вихід у відгодованих свиней 65 – 70 %.

Породи свиней, яких розводять в Україні, залежно від напряму продуктивності поділяють на такі групи: універсальна (велика біла), мясна та мясо-сальна (українська степова біла), беконна (ландрас і естонська беконна) та переважно сальна (миргородська, українська степова ряба).

Свині сального типу мають глибокий і широкий тулуб, значну глибину грудей, важку передню частину і повний мясистий окіст, важкі і мясисті ганаші.

8

Розділ 1. Сировина м’ясної промисловості Уêраїни

Свині мясного типу характеризується видовженим тулубом, полегшеним передом, меншою глибиною грудей і легким окостом. Промір обхвату грудей наближається до проміру обхвату тулуба або перевищує його. Свині дають високий вихід мяса — 62 – 63 %. Товщина шпику 22 – 24 мм. Мясо має високий вміст протеїну і відмінні смакові властивості.

Провідні племгосподарства України пропонують також україн- ську мясну, велику чорну, велику білу (УВБ-2), українську степо- ву рябу, дюрок української селекції та інші породи мясного на- пряму продуктивності. Тварини української селекції дають ніжне, соковите мясо з високим вмістом білка.

1.3. ПОРОДИ ОВЕЦЬ

Завдяки біологічним особливостям овець собівартість виробни- цтва баранини нижча, ніж яловичини і свинини. Згідно з госпо- дарською класифікацією всі породи овець поділяють на такі гру- пи: тонкорунні, напівтонкорунні, напівгрубововні і грубововні.

В Україні в основному розводять такі породи овець: асканійську, прекос, цигайську, латвійську темноголову, гірськокарпатську, кара- кульську, сокільську, романівську, кросбреди, чорноголові, полварс.

Мясна продуктивність овець залежить від годівлі. Утримання овець на природних гірських пасовищах з підгодівлею концентра- тами (по 400 – 500 г на голову за добу) сприяє формуванню у них добрих мясних властивостей. Забійний вихід становить 40 – 45 %. Від гірськокарпатських овець крім мяса, молока, вовни одержу- ють овчини. Цю породу овець розводять у Закарпатській, Івано- Франківській, Львівській і Чернівецькій областях. Для поліпшен- ня породи гірськокарпатських овець схрещували з цигайськими баранами.

1.4. ПОРОДИ КОНЕЙ

В Україні розводять понад 45 порід коней. За характером про- дуктивності коней поділяють на швидкоалюрних (верхові і рисис- ті) та крокових (ваговозні та місцеві).

Верхові породи коней (чистокровна верхова, українська верхо- ва, арабська чистокровна, ахалтекінська) мають суху будову тіла, легку голову, довгу шию, високі й сухі ноги.

Рисисті породи коней (орловська, російська) мають широку спи- ну, мязистий поперек, широкий сильний круп, довгі, мязисті ноги.

Ваговозні породи коней масивні, мають міцний скелет і добре розвинену мускулатуру. Головасередніхрозмірівздобрерозвиненоюмуску- латурою,шиякоротка,поперекширокий,рівний,крупроздвоєний.Середняжива масакобилстановить650кг,жеребців—780кг.Коніскороспілі.

9