Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

кількості білка в системі;

рН середовища, при рН близько 5,4 звязування води мініма- льне. На практиці зміщення рН у нейтральний бік здійснюється введенням у фарш лужних фосфатів;

ступеня взаємодії білків одного з одним, у процесі посмертно- го задубіння в результаті утворення актоміозинового комплексу, що супроводжується блокуванням полярних груп, вологозвязу- вальна і емульгуюча здатність різко знижується;

наявності нейтральних солей, а саме кухонної солі, наявність якої підвищує розчинність актину і міозину, перешкоджає їх ком- плексуванню і, отже, збільшує водозвязування;

температури середовища; підвищення температури середо- вища понад 42 – 45 °С призводить до денатурації білків, їх агрегу- вання і зменшення кількості гідрофільних груп;

ступеня подрібнення мязової тканини; збільшення ступеня гомогенізації забезпечує руйнування мязових волокон, вихід з них білків і таким чином збільшує можливість контакту з водою.

4.6. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ М’ЯСА

Теплофізичні властивості мяса (теплопровідність, теплоємність і температуропровідність) визначають характер і швидкість пере- бігу теплових процесів, які застосовують для отримання продуктів з новими якісними показниками. Більшість мясопродуктів за нор- мальних умов класифікують як колоїдні капілярно-пористі тіла.

Складна будова, наявність фазових переходів, а також біологіч- ний характер походження роблять визначення теплофізичних і масо-вологообмінних характеристик дуже складним і здебільшого досить наближеним процесом.

Теплопровідність мяса залежить не тільки від його стану, а й від напрямку теплопотоку відносно поздовжньої осі мязових воло- кон: теплопровідність мязової тканини в напрямку, паралельно- му волокнам, становить близько 0,88 теплопровідності у напрям- ку, перпендикулярному до волокон. Коефіцієнт теплопровідності мязової тканини пісної яловичини дорівнює 0,5 Вт/(м К), свинини напівжирної — 0,33, курятини — 0,41 Вт/(м К).

Ж. Фурьє встановив закон теплопровідності й поклав в основу лінійний звязок між тепловим потоком і температурним градієн- том:

g = −λ θ,

де gr тепловий потік, Вт; λ — коефіцієнт теплопровідності,

Вт/(м К); θ градієнт температур, К/м.

Теплоінерційні властивості продукту характеризуються коефі- цієнтом температуропровідності, м2/с:

82

Розділ 4. Морфолоãічний і хімічний сêлад … м’яса і м’ясних продóêтів

а = λ/Cρ,

де С питома теплоємність, Дж/(кг К); ρ густина продукту, кг/м3.

Коефіцієнт температуропровідності практично не залежить від вологості продукту, якщо вона більша за гігроскопічну. За волого- сті, нижчої за гігроскопічну, вологість значно впливає на тепло- ємність.

Аналогічно теплопровідності, де перенесення теплоти відбува- ється від більш нагрітого до менш нагрітого тіла, маса також пе- реноситься за наявності різниці потенціалу перенесення речови- ни. Рівняння перенесення речовини має такий вигляд:

quurm = λm θm,

uuur

де qm вектор густини потоку вологи, кг/м2; λm коефіцієнт вологопровідності, кг/м3 од.потенціалу; θm градієнт потенціа-

лу речовини, од.потенціалу/м.

Залежно від виду перенесення градієнт потенціалу речовини пропорційний градієнту тиску пари або градієнту капілярного по- тенціалу, або градієнту осмотичного тиску. Коефіцієнт потенціа- лопровідності, або коефіцієнт дифузії вологи, визначають за фор- мулою

am = λm/(Cmρ).

Теплофізичні показники мяса залежать від вмісту вологи та жиру.

Зведенні дані значень теплофізичних властивостей мяса наве- дено в табл. 4.3.

Таблиця 4.3. Теплофізичні властивості мяса

Вид мяса

W1, %

Ж, %

ρ, кг/м

3

С,

λ,

а 108,

 

Дж/(кг К)

Вт/(м К)

м2/с

Яловичина:

 

 

 

 

 

 

 

вищий сорт

1062

 

3517

0,455

12,3

І сорт

1087

 

3601

0,49

12,5

Філе пісне

75

0,9

1158

 

3517

0,50

12,6

Свинина напівжирна

1030

 

3056

0,33

10,6

Ніжки пісні

72

6,1

1158

 

3475

0,50

13,0

Курятина

1030

 

3307

0,41

12,0

Мясо курчат

69 – 75

1070

 

3559

0,415

10,9

Індиче мясо

1070

 

3517

0,519

13,8

Ковбаса Любитель-

1012

 

3770

0,46

12,5

ська (варена)

 

Сосиски Молочні

70,6

15,4

1030

 

3900

0,48

12,4

83

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Підвищення вологості зумовлює характерні зміни теплофізич- них властивостей не тільки мяса, а й продуктів його переробки.

4.7. ЕЛЕКТРОФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ М’ЯСА

Мясо можна розглядати як двофазну систему. Одна з фаз міжклітинна тканина зображується напівпровідником з пере- важальними діелектричними властивостями, причому вважають, що ця фаза дуже стійка в живому організмі і мінлива в мертвому. Друга фаза це внутрішньоклітинна речовина, що є електролітом.

Електрофізичні властивості відображають структурно-механічні й біохімічні зміни в мясі. Структурно-механічні характеристики є функцією багатьох факторів, серед яких важливе значення мають вологість і ступінь подрібнення продукту. Ці самі показники впли- вають і на електрофізичні характеристики. Меншою мірою, проте цілком визначено впливає на електрофізичні властивості зміна стану тканин унаслідок біохімічних процесів. Насправді, якщо роз- глядати клітини в живому організмі певною мірою електрично ізо- льованими одна від одної (наприклад, оболонка еритроцита має діелектричну сталу, яка дорівнює 2) можна вважати, що в резуль- таті післязабійних процесів, що відбуваються в мязовій тканині, діелектричні властивості клітинних оболонок мають порушуватися, а внаслідок деструкції тканин утворюватися низькомолекулярні речовини, які «згладжуватимуть» ємнісний ефект.

Електропровідність клітинних утворень незначно впливає на загальну електропровідність системи (всього 2 – 4 %). Безпосеред- ньо через клітину проходить невеликий струм.

Визначені дані питомої електропровідності для подрібненого мяса і мясного соку, що отримали пресуванням мяса під тиском 203 105 Па, вказують на їх подібність як за абсолютним значен- ням, так і за температурою (табл. 4.4).

Таблиця 4.4. Питома електропровідність складових мяса

(Й.О. Рогов та ін., 1988)

Температура, °С

Питома електропровідність z 102, См/см

подрібненої яловичини

мясного соку

 

25

0,62

0,65

30

0,65

0,69

35

0,68

0,74

40

0,72

0,77

45

0,75

0,80

Подібна картина спостерігається при вимірюванні електропро- відності крові.

Електропровідність крові залежить від вмісту вологи:

84

Розділ 4. Морфолоãічний і хімічний сêлад … м’яса і м’ясних продóêтів

Вміст вологи, %

86,6

82,5 – 78,9

76,3

72,5

70,2

66,6

Електропровідність

0,17

0,28 – 0,36

0,25

0,41

0,38

0,32

крові z102, См/см

4.8. ЗМІНИ ВЛАСТИВОСТЕЙ М’ЯСА ПІД ЧАС АВТОЛІЗУ

Після забою тварини, через припинення потрапляння кисню, відсутність кислотних перетворень і кровообігу, гальмування син- тезу і виробництва енергії, накопичення в тканинах кінцевих продуктів обміну і порушення осмотичного тиску в клітинах у мясі відбувається саморозпад зажиттєвих систем і самовільний розвиток ферментних процесів, які зберігають свою каталітичну активність тривалий час.

У результаті їх розвитку тканинні компоненти розпадаються, змінюються якісні характеристики мяса (механічна міцність, рі- вень водозвязувальної здатності, смак, колір, аромат) і його стій- кість до мікробіологічних процесів.

Властивості мяса змінюються у певній послідовності відповідно до основних етапів автолізу (парне мясо посмертне задубіння (Rigor mortis) — послаблення посмертного задубіння і визріван- ня глибокий автоліз). Його якісні показники при цьому істотно відрізняються. Парне нормальне мясо (до 3 год після забою) має добру консистенцію і високу водозвязувальну здатність (рис. 4.6).

Рис. 4.6. Зміни функціональних властивостей мяса під час автолізу:

а водозвязувальної здатності, напруженості зрізу та модуля пружності під час автолізу; б активної кислотності рН та вмісту адинозинтрифосфорної кислоти

Упродовж першої доби після забою розвиток автолізу призво- дить до різкого зниження водозвязувальної здатності, зростання механічної міцності, зниження рН від 6,5 – 7,0 до 5,5 – 5,6, погір- шення смаку і запаху.

85

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

На стадіях визрівання мясо частково відновлює свої властивос- ті, хоча і не досягає рівня парного. Після двох або більше діб збе- рігання у мясі істотно поліпшуються всі ці характеристики, при- чому збільшення температури середовища прискорює процес виз- рівання.

Основою автолітичних перетворень мяса є зміни вуглеводної системи, системи ресинтезу АТФ, стану міофібрилярних білків, що входять у систему скорочення.

Оскільки кисень не потрапляє в організм тварин після забою, ресинтез глікогену в мясі відбуватися не може, тому починається його анаеробний розпад, який здійснюється у результаті фосфоро- лізу і амілолізу з утворенням молочної кислоти і глюкози (рис. 4.7). Швидкість гліколізу можна регулювати: введення хлориду натрію в парне мясо пригнічує процес, використання електрости- мулювання прискорює. Інтенсивний зажиттєвий розпад гліко- гену може спричинити стресові ситуації у тварин.

 

Анаеробний розпад

 

Упродовж

Фосфороліз

Амілозіз

Упродовж

24 год

 

 

6 – 8 діб

90 % глікогену

 

 

10 % глікогену

 

 

+ Н2О

 

 

Піровиноградна

Полісахариди

 

 

кислота

 

 

 

 

Мальтоза

 

 

Молочна

Глюкоза

 

 

кислота

 

Рис. 4.7. Скорочена схема анаеробного розпаду глікогену

Через 24 год гліколіз припиняється внаслідок вичерпання за- пасів АТФ і накопичення молочної кислоти, яка приглушує фос- фороліз.

Ферментативний розпад глікогену є пусковим механізмом для розвитку наступних фізико-хімічних і біохімічних процесів. Нако- пичення молочної кислоти призводить до зміщення рН у кислий бік від 7,2 – 7,4 до 5,4 – 5,8 (див. рис. 4.6), у результаті чого:

збільшується стійкість мяса до дії гнильних мікроорганізмів;

знижується розчинність мязових білків (ізоточка рН 4,7 – 5,4), рівень їх гідратації, водозвязувальна здатність;

набухає колаген сполучної тканини;

підвищується активність катепсинів (оптимум діяльності рН 5,3), що спричинює гідроліз білків на пізніших стадіях автолізу;

86

Розділ 4. Морфолоãічний і хімічний сêлад … м’яса і м’ясних продóêтів

руйнується бікарбонатна система мязової тканини з виділен- ням вуглекислого газу;

створюються умови для інтенсифікації реакцій кольороутво- рення внаслідок переходу в міоглобіні двохвалентного заліза в тривалентне;

змінюється смак мяса;

активізується окиснення ліпідів.

На першій стадії автолізу важливе значення має рівень вмісту в мясі енергоємної АТФ, внаслідок дефосфорилування (розпаду) якої здійснюється фосфороліз глікогену. Одночасно енергія дефо- сфорилування забезпечує скорочення міофібрилярних білків.

Для мяса в післязабійний період характерне безперервне зни- ження концентрації АТФ (див. рис. 4.6). Внаслідок зменшення запасів АТФ у мясі не вистачає енергії для відновлення стану ре- лаксації волокон, що скоротилися.

Накопичення молочної (і фосфорної) кислоти, як зазначалося, істотно впливає на стан мязових білків, що, в свою чергу, визна- чає технологічні властивості мяса, консистенцію, водо- звязувальну здатність, емульгуючі й адгезійні показники.

Сутність цих змін повязана переважно з утворенням актоміо- зинового комплексу і залежить від наявності в системі енергії і

йонів кальцію (Са++).

Безпосередньо після забою кількість АТФ у мясі велика, Са++ звязаний з саркоплазматичною сіткою мязового волокна, актин перебуває в глобулярній формі і не звязаний з міозином, що зу- мовлює послабленість волокон, велику кількість гідрофільних центрів і високу водозвязувальну здатність актину і міозину. Зміщуння рН мяса в кислий бік запускає механізм перетворення міофібрилярних білків:

змінюється проникність мембран міофібрил;

іони кальцію виділяються з каналу саркоплазматичного ре- тикулума, концентрація їх у саркоплазмі зростає;

іони кальцію підвищують АТФ-активність міозину;

глобулярний Г-актин переходить у фібрилярний (Ф-актин);

енергія розпаду АТФ використовується при взаємодії міозину

зфібрилярним актином з утворенням актоміозинового комплексу

(рис. 4.8).

Результатом скорочення є зростання твердості мяса, зменшен- ня еластичності й рівня водозвязувальної здатності. Зміщення рН

укислий бік і руйнування лізосомальних мембран сприяє збіль- шенню загальної активності тканинних ферментів катепсинів. При цьому виникають умови для протеолітичного гідролізу мязових білків на стадії визрівання мяса. Крім цього, за наявнос-

ті Са++ мязова протеаза зумовлює дезінтеграцію структур міофіб- рил у ділянці Z-ліній. Під впливом тканинних ферментів та утво- рених під час розпаду АТФ легко гідролізованих фосфатів посту- пово відбувається дисоціація актоміозинового комплексу.

87

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Розпад глікогену

Розпад АТФ

Глюкоза

 

Молочна

Фосфатна

Енергія

 

 

кислота

кислота

 

 

Саркоплазматичний

 

 

 

 

ретикулум

 

 

 

 

Са++

 

 

Г-актин

 

АТФ-

 

 

 

активність

 

 

 

 

 

 

Ф-актин

+

Міозин

 

Актоміозиновий

 

 

 

 

комплекс

 

 

 

 

Скорочення

Рис. 4.8. Схема утворення актоміозинового комплексу і скорочення мязів

Слід зазначити, що характер розвитку автолізу в білих і черво- них мязових волокнах мяса дещо відрізняється.

Червоні волокна характеризуються повільним скороченням і значною тривалістю процесу на відміну від білих.

У процесі тривалого визрівання мяса істотно поліпшуються ор- ганолептичні й технологічні характеристики.

На ранніх стадіях автолізу мясо не має вираженого смаку і за- паху. Залежно від температури зберігання смак і аромат мяса зявляється лише на 3 – 4-ту добу, завдяки накопиченню продук- тів ферментативного розпаду білків і пептидів (глютамінова кис- лота, треонін, сірковмісні амінокислоти), нуклеотидів (інозин, гі- поксантин та ін.), вуглеводів (глюкоза, фруктоза, піровиноградна і молочна кислота), ліпідів (низькомолекулярні жирні кислоти), а також креатину, креатиніну та інших азотистих екстрактивних речовин.

Термін визрівання мяса залежить від виду тварин, частини туші, вгодованості й температурного режиму зберігання.

Як правило, в мясі з нормальним розвитком автолізу його ніж- ність і водозвязувальна здатність досягають оптимуму через 5 – 7 діб зберігання за температури 0 – 2 ºС, органолептичні показни- ки на 10 – 14-ту добу. В звязку з цим тривалість витримування вибирають залежно від способу подальшого технологічного вико- ристання сировини.

88

Розділ 4. Морфолоãічний і хімічний сêлад … м’яса і м’ясних продóêтів

Сировина на 13 – 15-ту добу визрівання придатна для виготов- лення практично будь-яких видів ковбас, напівфабрикатів і соле- них виробів.

Найкращий вид сировини для натуральних напівфабрика- тів мясо з періодом витримування 7 – 10 діб визрівання. Парне мясо рекомендується використовувати для виробництва емульго- ваних (варених) ковбас і солених виробів зі свинини. Білки парно- го мяса мають найбільшу водозвязувальну і емульгуючу здат- ність, розварюваність колагену максимальна.

Ці обставини забезпечують високий вихід готової продукції і знижують вірогідність утворення дефектів за теплового оброблен- ня. В перші години після забою мясо бактерицидне і вміщує не- значну кількість мікроорганізмів.

З економічного погляду використання парного мяса також має істотні переваги завдяки зниженню витрат холодильних ємкостей і енергетичних витрат. Проте робота з парним мясом потребує як високої оперативності технологічного процесу (інтервал від момен- ту забою до стадії термооброблення готових виробів не повинен перевищувати 3 год), так і використання спеціальних способів, спрямованих на затримання ходу гліколізу і процесу взаємодії актину з міозином.

Такими способами є:

швидке заморожування обваленого парного мяса (без або пі- сля попереднього подрібнення) введенням твердої вуглекислоти;

обвалювання парного мяса, швидке подрібнення і соління з введенням 2 – 4 % хлориду натрію;

введення розсолів через кровоносну систему одночасно із зне- кровленням під час забою тварин;

інєктування розсолів у відруб безпосередньо після розбиран- ня парних туш;

використання сублімаційного сушіння парного мяса.

Усе це дає змогу ліквідувати або звести до мінімуму наслідки посмертного задубіння.

Під час автолізу також змінюються білки сполучної тканини. Так, розварюваність колагену в парному мясі максимальна, а на стадії задубіння різко зменшується. Під час визрівання мяса сту- пінь термічної дезагрегації колагену поступово підвищується.

Специфічні властивості мяса під час автолізу з вадами

DFD і PSE. Нині питання цілеспрямованого використання сиро- вини з урахуванням характеру автолізу набуло особливого зна- чення, оскільки істотно зросла кількість тварин, які потрапляють на переробку після відгодівлі на промислових комплексах. У цих тварин після забою в мязовій тканині виявляються значні відхи- лення від звичайного розвитку автолітичних процесів.

У звязку з цим розрізняють мясо з високим кінцевим зна- ченням рН (DFD) і ексудативне мясо (PSE) з низьким значен- ням рН.

89

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Мясо з ознаками DFD (темне, тверде, сухе) через 24 год після забою має рівень рН понад 6,3, темне забарвлення, грубу структу- ру волокон, високу водозвязувальну здатність, підвищену лип- кість. Воно характерне для молодняку великої рогатої худоби, який зазнає впливу різних видів тривалого стресу до забою вна- слідок зажиттєвого розпаду глікогену. Кількість утвореної після забою молочної кислоти в мясі таких тварин невелика, міофібри- лярні білки в мясі DFD добре розчиняються.

Високе значення рН обмежує тривалість його зберігання, тому мясо DFD є непридатним для виробництва сирокопчених виробів.

Проте завдяки високій водозвязувальній здатності його доціль- но використовувати для виробництва емульгованих (варених) ков- бас, солених виробів, швидкозаморожених напівфабрикатів.

Ексудативне мясо PSE (бліде, мяке, водянисте) характеризу- ється світлим забарвленням, мякою пухкою консистенцією, виді- ленням мясного соку внаслідок зниження водозвязувальної здат- ності, кислим смаком.

Ознаки PSE найбільше має свинина, яку отримують після за- бою тварин з інтенсивною відгодівлею і обмеженим рухом при утриманні.

Поява ознак PSE може зумовлюватися генетичними наслідка- ми, впливом короткочасних стресів, надмірною збудженістю тва- рин.

Найчастіше мясо з ознаками PSE отримують у літній період часу. Насамперед ексудативності підлягають найцінніші частини туші: довгастий мяз і окости.

Після забою таких тварин у мязовій тканині відбувається інтен- сивний розпад глікогену, посмертне задубіння настає швидше.

Упродовж 60 хв значення рН мяса знижується до 5,2 – 5,5, проте оскільки у цей період температура сировини зберігається на високому рівні, відбувається конформація саркоплазматичних біл- ків і їх взаємодія з білками міофібрил. У результаті цього зміню- ються стан і властивості мязових білків, різко знижується водо- звязувальна здатність сировини.

Мясо з ознаками PSE через низькі значення рН (5,0 – 5,5) і во- дозвязувальної здатності є непридатним для виробництва емуль- гованих (варених) ковбас, варених і сирокопчених окостів, що при- зводить до погіршення органолептичних характеристик готових виробів (світле забарвлення, кислуватий присмак, жорстка конси- стенція, знижена соковитість), зниження їх виходу.

Однак у поєднанні з мясом нормальної якості або із соєвим ізо- лятом воно стає придатним для виготовлення емульгованих і си- рокопчених ковбас, січених і панірованих напівфабрикатів та ін- ших видів мясних виробів.

Контроль за якістю сировини, яку отримують при первинній переробці худоби, здійснюють визначенням рН мяса через 1 – 2 год після забою.

90