Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 2. Транспортóвання забійних тварин і птиці на м’ясопереробні підприємства

забою і поліпшує умови електрооглушення. Душування свиней перед оглушенням заспокоює тварин, знижує їхній опір при під- гоні та зменшує кількість туш з вадами якості мяса. Тому перед подаванням тварин у передзабійні загони їх миють, використову- ючи щітки і камери, які мають душове обладнання з висхідними і низхідними струменями води, або із шланга з температурою води 20 – 25 °С. Із цеху передзабійного утримання худобу подають у передзабійні накопичувальні загони, розраховані на двогодинну безперервну роботу лінії забою і розбирання туш. Для переробки однорідної сировини худобу сортують за віковими групами і жи- вою масою.

Звільнені від худоби загони ретельно очищають і промивають водою, потім дезінфікують і тільки в чисті загони приймають нову партію худоби.

Контрольні запитання і завдання

1. Які основні завдання транспортування забійних тварин і птиці на мясопереробні підприємства? 2. Види автомобільного транспорту. Особливості транспортування тварин на автомобілях. 3. Транспортування забійних тва- рин залізничним та водним транспортом. 4. Організація спеціального надхо- дження худоби із спеціальних господарств. 5. Документи до приймання худо- би згідно з правилами. 6. Який порядок приймання забійних тварин за жи- вою масою та за кількістю і якістю мяса. 7. Скотобази мясокомбінатів. При- значення, порядок приймання й утримання тварин і птиці. 8. Передзабійна підготовка забійних тварин і птиці.

27

Частина ІІ

3АБІЙ І ПЕРВИННА

ПЕРЕРОБКА ХУДОБИ, ПТИЦІ, КРОЛІВ ТА ПРОДУКТІВ ЗАБОЮ

Переробказабійнихтварин

Морфологічнийіхімічнийсклад, функціонально-технологічні властивості тапоживнацінність мясаімяснихпродуктів

Обробленнясубпродуктів

Обробленнякишкової сировини

Виробництвохарчовихтваринних жирів

Переробкакровітапродуктиз крові

Зберіганняіобробленняендокринно- ферментної сировини

Зберігання, консервування мяса тамяснихпродуктів

Обробленняшкуро-хутровоїсировини

Розділ 3. Переробêа забійних тварин

Розділ 3

ПЕРЕРОБКА ЗАБІЙНИХ ТВАРИН

На підприємствах мясної промисловості худобу переробляють з дотриманням Правил ветеринарно-санітарної експертизи мяса і мясних продуктів.

Забій худоби і розбирання туш здійснюють відповідно до схеми технологічних процесів на потоково-механізованих лініях (рис. 3.1 – 3.3).

Подавання худоби на переробку

Оглушення і піднімання тварин на шлях знекровлення

Знекровлення

Знімання шкур

Видалення із туш внутрішніх органів

Розбирання туш на півтуші

Зачищення туш

Ветеринарно-санітарна експертиза туш і органів (на відповідних ділянках)

Клеймування, зважування і передача туш у холодильник

Рис. 3.1. Технологічна схема пере- робки великої рогатої худоби (ВРХ)

Подавання худоби на переробку

Піднімання тварин на шлях знекровлення

Знекровлення

Знімання шкур

Видалення із туш внутрішніх органів

Зачищення туш

Ветеринарно-санітарна експертиза туш і органів (на відповідних ділянках)

Клеймування, зважування і передача туш у холодильник

Рис. 3.2. Технологічна схема пере- робки дрібної рогатої худоби (ДРХ)

На мясокомбінатах невеликої потужності недоцільно перероб- ляти худобу на конвеєрних лініях окремо для кожного виду, оскі- льки для цього потрібна велика виробнича площа. Для механіза- ції забою худоби і розбирання туш на малих підприємствах вико- ристовують універсальні конвеєри, які передбачають переробку трьох видів худоби.

До забою тварин підготовляють у цеху передзабійного утри- мання, який розміщується безпосередньо поблизу цеху забою і розбирання туш. У цеху є приміщення для ВРХ, овець і свиней, загони, ваги, розколи, душові пристрої. Перед подаванням на за- бій тварин оглядають і термометрують.

Для запобігання забрудненню мяса і погіршенню санітарного стану цеху тварин ретельно миють: свиней під душем теплою (20 – 25 °С) водою, кінцівки ВРХ обмивають у басейні або зі шланга.

Для забезпечення ритмічної роботи лінії переробки худоби тварин після передзабійного витримування за 1,5 – 2,0 год до за- бою подають у передзабійний загін.

29