Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Розділ 7

ВИРОБНИЦТВО ХАРЧОВИХ ТВАРИННИХ ЖИРІВ

Сировиною для виробництва тваринних топлених жирів є жи- рова тканина забійних тварин (жир-сирець), отримана у цехах забою, субпродуктовому, кишковому, ковбасному, консервному, а також кістки забійних тварин, допущені до перероблення ветери- нарно-санітарним наглядом.

Залежно від сировини тваринні жири поділяють на яловичий, свинячий, баранячий, кістковий, пташиний, а також збірний, який отримують із суміші менш якісної яловичої, свинячої і бара- нячої сировини.

Харчові тваринні жири використовують у кулінарії, для вироб- ництва маргарину, кондитерських виробів, других швидкозамо- рожених страв, у ковбасному та консервному виробництві. Крім цього, харчові топлені жири використовують у парфумерно-косме- тичній промисловості для виробництва мила, кремів, жирних кис- лот.

Якість топлених жирів залежить від органолептичних показ- ників (колір, запах, смак, консистенція, прозорість) і фізико- хімічних (масова частка вологи, кислотне число) показників. Хар- чові топлені жири випускають вищого і І сортів, за винятком збір- ного, а пташині жири І і ІІ сортів.

7.1. СКЛАД І ВЛАСТИВОСТІ ЖИРІВ

Тваринні жири є сумішшю триацилгліцеридів вищих жирних кислот і супутніх речовин, до яких належать фосфатиди, стеари- ди, токофероли, пігменти, продукти гідролізу гліцеринів тощо.

Триацилгліцериди це складні ефіри, утворені із гліцерину і високомолекулярних жирних кислот. До складу жирів входять насичені (міристинова, пальмітинова, стеаринова) і ненасичені (олеїнова, лінолева, ліноленова, арахідонова) кислоти. У незнач- ній кількості у жирах містяться жирні кислоти (оцтова, масляна, валеріанова, пропіонова та ін.) і натуральні домішки, які мають антиокисні властивості і надають жиру кольору.

Фосфатиди сполуки, що складаються із гліцерину, жирних кислот, фосфатної кислоти й азотної основи (холіну). Найпошире- нішими фосфатидами є лецитин і кефалін. Лецитин є добрим ему- льгатором, сприяє утриманню води у жирі, легко окиснюється, набуває властивостей антиоксиданту; у процесі виробництва фос- фатиди розпадаються.

Стеариди утворюються холестерином і жирними кислотами; ліпохроми (пігменти) — каротин, що впливає на колір яловичого

132

Розділ 7. Виробництво харчових тваринних жирів

жиру; ксантофіл (жовтого кольору) — спиртова похідна каротину. Ці пігменти містяться в яловичому, кістковому і у малих кількос- тях у баранячому жирах. У незначних кількостях у тваринних жирах є жиророзчинні вітаміни: А у яловичому; Е свинячо- му; найменше вітаміну К.

Технічні домішки азотисті та мінеральні речовини, а також вода. Їх кількість залежить від ступеня очищення жирової сиро- вини і режиму витоплювання жиру.

Консистенція. Консистенція харчових тваринних жирів може бути твердою, мазеподібною і рідкою залежно від співвідношення у них насичених і ненасичених жирних кислот. Яловичий і бара- нячі жири за кімнатної температури тверді, свинячий мазепо- дібний, кістковий рідкий.

Густина. Густина жирів залежить від густини жирних кислот, що входять до складу триацилгліцеридів і температури. При 15 °С вона становить 915 – 961 кг/м3.

Вязкість жирів значно перевищує вязкість води. З підвищен- ням температури жиру вязкість зменшується, а тягучість збіль- шується. При 50 °С вязкість жиру у 2,8 раза вища, ніж при 90 °С.

Розчинність. Жири у воді практично не розчиняються. Сви- нячий жир розчиняється у воді на 0,05 – 0,45 % (утворює емуль- сію). Здатність жиру емульгувати залежить від температури топ- лення жиру, а також від вмісту фосфатидів (з їх збільшенням лег- ше утворюється емульсія).

При виробництві тваринних жирів утворення емульсії не ба- жане, оскільки збільшується втрата жирів, прискорюється їх гід- ролітичний розпад.

Жири розчиняються в ефірі, бензині, хлороформі, карботетра- хлориді, дихлоретані та інших органічних розчинниках. Малороз- чинний жир у етиловому спирті.

Температура плавлення. Оскільки жири є складною суміш- шю різних триацилгліцеридів, вони не мають єдиної точки плав- лення. Перехід жиру із твердого стану у рідкий здійснюється у певному інтервалі температур. Так, температура плавлення яло- вичого жиру — 42 – 52 °С, баранячого — 46 – 55, свинячого — 28 – 48 °С. Температура плавлення залежить від вгодованості тварин, статі, типу відгодівлі, кліматичних умов. Чим нижча температура плавлення жиру, тим краще цей жир засвоюється організмом.

Температура застигання. Температура застигання жирів на 4 – 10 °С нижча за температуру плавлення. Оскільки жири є су- мішшю багатьох компонентів, температуру їх застигання важко визначити. Тому визначають температуру застигання кислот, яку називають титром жиру.

Температура димлення це температура, за якої в процесі нагрівання відбувається візуально помітне утворення диму. Її значення залежить від виду жиру і наявності в ньому вільних жирних кислот (кислотне число). Так, прикислотномучисліжиру 0,04

133

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

температура димлення 226 °С, а при кислотному числі 100 –

95°С.

7.2. ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИРОСИРОВИНИ

Залежно від виду сировини жир-сирець поділяють на ялови- чий, баранячий і свинячий, а за анатомічним походженням на дві групи. До першої групи належать: сальник, нирковий, жир брижі, жирові обрізки з ковбасного і консервного цехів, щупова жирова тканина, підшкірна, з ліверу, хвоста, вимені, голови, жир- не вимя молодняку, курдюк свиней і підшкірний жир з овець. Друга група охоплює жир-сирець зі шлунків, жирові обрізки від зачищення туш, кишковий жир, солоний і міздровий шпик, який отримують при машинному міздрінні свинячих шкур.

Для виробництва харчових топлених жирів використовують лише доброякісну сировину від тварин, мясо яких визнано при- датним для харчових потреб.

Наявність у жирі-сирці води і ферменту ліпази може спричини- ти гідролітичний розпад тригліцеридів, швидкість якого залежить від температури. Слід ураховувати дію на жир кисню повітря, в ре- зультаті чого у топленого жиру значно збільшується перекисне чи- сло. З метою попередження цих змін жир-сирець потрібно негайно подати на переробку і лише у крайніх випадках законсервувати.

Жирова сировина не повинна бути забрудненою кровю, мати залишки вмісту кишок і шлунку, а також сторонніх прирізів.

У ковбасному і консервному виробництві кісткові харчові жири виробляють з кісток усіх видів тварин після обвалювання мясних туш. Кістковий жир отримують також із кісткового залишку після механічного дообвалювання кісток.

Трубчасті кістки після знежирення використовують для вироб- ничих потреб. Із плоских кісток отримують жир, желатин і клей. Кістки складного профілю після знежирення направляють на ви- робництво клею і кормового борошна.

Оскільки жир, який міститься у кістках, швидко гідролізується, для отримання харчового жиру високої якості кістки потрібно пе- редавати на витоплювання свіжими, чистими, без прирізів мяса не пізніше ніж через 6 год, а кісткового залишку — 1 год після об- валювання. За потреби кістки зберігають не більш як 24 год за температури 3 – 4 °С.

7.3. ТЕХНОЛОГІЯ ХАРЧОВИХ ТВАРИННИХ ЖИРІВ

Харчові тваринні жири витоплюють на установках періодичної і безперервної дії (рис. 7.1, 7.2).

Основними підготовчими операціями є сортування і звільнення жирів від небажаних домішок, попереднє подрібнення і проми- вання, охолодження, стікання і тонке подрібнення.

134

Розділ 7. Виробництво харчових тваринних жирів

Підготування жиру-сирцю

Витоплювання жиру за встановленим режимом

Відокремлення витопленого

Передавання шквари

жиру від шквари

 

на переробку

Очищення жиру

 

 

Охолодження

Охолодження

Зливання в ємкості або

і пакування в тару

і переохолодження

контейнери для

 

 

безтарного зберігання

Визначення якості

Визначення якості

і транспортування

наливним способом,

 

 

визначення якості

Зважування,

Фасування

 

маркування,

 

 

передавання

Пакування порцій

 

на зберігання

 

 

у тару, маркування,

 

передавання

 

 

на зберігання

 

Рис. 7.1. Технологічна схема витоплювання жиру із мякої сировини

Підготування твердої сировини

Знежирення кісток

Відокремлення жирової емульсії

Сушіння знежирених

від знежирених кісток

кісток

Очищення жиру

 

 

Охолодження,

Охолодження

Зливання в ємкості

пакування в тару

і переохолодження

для безтарного

 

 

зберігання

Визначення якості

Визначення якості

і транспортування

наливним способом.

 

 

Визначення якості

Зважування,

Фасування

 

маркування,

 

 

передавання

Пакування порцій

 

на зберігання

 

 

у тару, маркування,

 

передавання

 

 

на зберігання

 

Рис. 7.2. Технологічна схема витоплювання жиру із твердої сировини

Жир-сирець передають на переробку у розсортованому вигляді (за видами худоби і анатомічними ознаками).

135