Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
687
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

темою трубопроводів припливно-витяжної вентиляції, системою кондиціювання повітря та бактерицидними лампами. Забезпе- чення достатньої циркуляції кондиційованого повітря запобігає утворенню плісняви на поверхні батонів, стінках, підлозі і стелі камер дозрівання. За недостатньо активної циркуляції повітря та при густому навішуванні ковбас на вішалах у готовому продукті виникає затхлий присмак.

Низька температура сушіння і висока вологість під час дозрі- вання ковбас можуть спричинити брак у забарвленні ковбас. За- гальна тривалість дозрівання ковбас 25 – 30 діб, суджука — 10 – 15 діб. Масова частка вологи в сирокопчених ковбасах — 25 – 35 %.

12.10.2. Другий спосіб виробництва сирокопчених ковбас

За цим способом виготовляють ковбаси із використанням пото- ково-механізованої лінії приготування та наповнення оболонок фаршем.

Підготовка сировини. Знежиловану яловичину і свинину в шматочках і смуги шпику підморожують протягом 8 – 12 год до температури –2…–3 °С. Перед приготуванням фаршу блоки по- дрібнюють на шматки розміром від 20 до 50 мм.

Недостатнє охолодження мяса і шпику, а також надмірне на- грівання їх під час переробки може стати причиною сірого забарв- лення фаршу.

Приготування фаршу. Для приготування фаршу використо- вують потоково-механізовану лінію Я2-ФАБ (див. рис. 12.19) або «Кремер-Гребе», яка складається із кутера, призначеного для по- дрібнення підмороженого мяса. Підморожене мясо перерізається без значного деформування, що забезпечує отримання якісної площини перерізання. При цьому волокна перерізаються рівно і не мнуться. Завдяки цьому під час сушіння волога вільно вихо- дить з волокон і цей процес прискорюється.

Спочатку в чашу кутера завантажують яловичину або нежирну свинину в шматках. Приблизно через 0,5 – 1,0 хв до мяса додають кухонну сіль (3,5 %), спеції, виноматеріали, 10 г нітриту натрію у ви- гляді 5%-го розчину, а потім напівжирну або жирну свинину і продо- вжують кутерувати ще 0,5 – 1,0 хв. В останню чергу додають подріб- нену грудинку або шпик, розсипаючи їх рівномірно по поверхні фа- ршу, і кутерують 0,5 – 1,5 хв за знижених обертів ножового вала.

Кутерування продовжують до отримання певного малюнка фа- ршу і рівномірного розподілення шматочків шпику (грудинки) по всьому обєму.

Температура фаршу після кутерування не повинна перевищу- вати –1°С.

Загальна тривалість подрібнення (приготування фаршу) ста- новить 2,0 – 3,5 хв залежно від сировини.

Наповнення оболонок фаршем. Фарш із кутера вивантажу-

ється у вакуумний прес. Після вакуумування і ущільнення у вакуум-

312

Розділ 12. Виробництво êовбасних виробів

пресі відбувається наповнення порожніх циліндрів фаршем, транс- портування їх по напрямних і заповнення оболонок фаршем так са- мо, як за другим способом виготовлення варено-копчених ковбас.

Процес підготування оболонки, режими шприцювання і пе- ревязування батонів здійснюють аналогічно першому способу.

Термічне оброблення. Батони, заповнені фаршем за другим способом, зазнають осаджування, копчення і сушіння за режима- ми аналогічно процесам, що відбуваються за першим способом.

Пакування і зберігання сирокопчених ковбас. Сирокопче-

ні ковбаси пакують у деревяні, пластмасові, алюмінієві, картонні ящики або ящики з інших матеріалів, дозволених до використан- ня Міністерством охорони здоровя України. Попередньо ящики вистилають жиростійким пакувальним папером (пергаментом або підпергаментом).

Тара для ковбас має бути чистою, сухою без плісняви та сто- роннього запаху. Тара, яку використовують багато разів, повинна мати кришку. Маса брутто становить не більше ніж 30 кг.

У кожен ящик або контейнер вкладають ковбасу одного на- йменування й однієї партії виготовлення. Допускається у кількос- ті 5 % від партії докладати для місцевої реалізації нецілі батони сирокопчених ковбас масою не менш як 250 г. Зрізаний кінець обгортають серветкою із целофану, що закріплюється на батоні. Сирокопчені ковбаси відпускають з температурою від 0 до 12 °С.

Ковбаси зберігають за температури 12 – 15 °С і відносної воло- гості повітря 75 – 78 % не більше ніж 4 місяці, –2…–4 °С не бі- льше ніж 6 місяців, від –9 °С не більш як 9 місяців.

Сирокопчені ковбаси реалізують також упакованими у картон- ні коробки масою нетто не більше ніж 2 кг, барєрні газонепро- никні плівки під вакуумом сервірувальної або порційної нарізки.

Ковбаси, фасовані сервірувальною нарізкою (скибочками) по 50, 100, 150, 200 і 250 г, а також порційною нарізною масою від 200 до 400 г і упаковані під вакуумом у прозору полімерну газоне- проникну плівку, зберігають за температури від 0 до 6 °С протя- гом 25 діб, цілими шматками — 45 діб.

12.10.3.Особливості виробництва напівсухих сирокопчених ковбас

Приймання і підготовка сировини для виробництва напівсухих сирокопчених ковбас не відрізняється від підготовки сировини для виготовлення сирокопчених ковбас.

На стадії подрібнення нежирної свинини і яловичини до куте- ра додають бактеріальні препарати у сухому або підмороженому стані. Бактеріальні препарати є сумішшю штамів молочнокислих мікроорганізмів. Після бактеріальних препаратів до фаршу дода- ють прянощі і лише через 0,5 – 1,0 хв розчин нітриту натрію, напівжирну і жирну свинину і кутерують ще 0,5 – 1,0 хв до отри-

313

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

мання рівномірної маси. Потім додають шпик і кутерують ще 1,0 – 1,5 хв. Загальна тривалість подрібнення 1,5 – 3,5 хв залежно від конструкції кутера. Температура фаршу наприкінці процесу подрібнення від –1 до –3 °С. Коефіцієнт завантаження сировини у чашу кутера 0,4 – 0,5. Наповнення фаршем оболонок аналогічне шприцюванню фаршу сирокопчених ковбас.

Термічне оброблення. Батони напівсухих сирокопчених ков- бас термічно обробляють двома способами.

Перший спосіб. Осаджування ковбас здійснюється за тем- ператури 4 – 8 °С протягом доби.

Після осаджування батони ковбаси коптять за температури (22 ± 2) °С протягом 1 – 2 діб і швидкості повітря 0,2 – 0,5 м/с у термоагрегатах з автоматичним регулюванням режимів.

Після копчення ковбасу сушать за температури (13 ± 2) °С і відносної вологості повітря (82 ± 3) % упродовж 5 – 7 діб. Швид- кість повітря в камері 0,05 – 0,1 м/с. Потім сушіння здійснюють за температури (11 ± 2) °С і відносної вологості повітря (77 ± 3) % упродовж 12 – 14 діб. Загальна тривалість сушіння 18 – 20 діб за- лежно від виду ковбас і діаметра батонів.

Другий спосіб. Цей спосіб передбачає суміщення операцій осаджування і копчення. Його здійснюють у термоагрегаті. Ковбас- ні батони на рамах відразу після шприцювання завантажують у термоагрегат з автоматичним і програмним контролем і регулю- ванням параметрів робочого середовища протягом 3 – 4 діб. Упро- довж доби ковбасу підсушують повітрям за температури (24 ± 2) °С, відносної вологості повітря (92 ± 3) % і швидкості його руху 0,2 – 0,5 м/с. На другу добу вологість повітря знижують до (88 ± 3) % і протягом 4 – 6 год до повітря додають частину диму. На третю до- бу температуру знижують до (20 ± 2) °С, відносну вологість повітря до (82 ± 3) %, а його швидкість до 0,05 – 0,1 м/с. Протягом третьої доби дають більше диму і збільшують тривалість оброблення ба- тонів димом до 8 – 12 год.

Ковбаси сушать за температури (18 ± 2) °С і відносної вологості повітря (82 ± 3) % упродовж доби, а потім температуру повітря знижують до (13 ± 1) °С, його відносну вологість до (77 ± 3) % і су- шать протягом 17 – 20 діб за швидкості повітря 0,05 – 0,1 м/с до досягнення стандартної вологості продукту.

Вихід сирокопченої напівсухої ковбаси становить 71 % до маси несоленої сировини.

Додавання бактеріальних препаратів (стартових культур) сприяє швидкому зниженню рН фаршу, внаслідок чого прискорю- ються реакція кольороутворення фаршу і активізація внутрішньо- мязових ферментів катепсинів, які руйнують первинну струк- туру мязових волокон і приводять до утворення нової вторинної структури сирокопчених ковбас. Ковбаси швидше утворюють при- таманну сирокопченим ковбасам структуру і набувають приємного кислуватого аромату. Термін доведення ковбас до стадії готовності скорочується на 10 діб.

314