Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 11. Оброблення шêóро-хóтрової сировини

Усю шкіряну сировину, незалежно від тривалості накопичення, складають на підтоварники окремо за способами консервування.

Шкури, засолені мокрим способом, до відвантаження можуть бути складені у штабелі заввишки 2 м. У теплий період року шта- белі слід накривати рогожею або мішковиною, зволоженою конце- нтрованим сольовим розчином.

У теплий період року накопичення в штабелях допускається не більше ніж 1 місяць. Якщо сировина зберігається понад 1 місяць, то штабель розбирають, шкури оглядають і за потреби підсо- люють, знову складають або пакують у тюки для відправлення.

Якщо у теплий період року тюковану сировину не буде відван- тажено протягом 20 днів, то її потрібно розтюкувати, проглянути і в разі потреби вдруге підсолити, а сировину, засолену сухим спо- собом, — підсушити.

При тривалому зберіганні шкіряної сировини на мясокомбінатах потрібно здійснювати постійний контроль за станом шкур у штабе- лях, систематично реєструвати температуру в середині штабеля і в приміщенні. Якщо температура в середині штабеля перевищує тем- пературу приміщення, то такий штабель беруть під особливий на- гляд. За підвищення температури в середині штабеля до 27 °С і ви- ще штабель негайно розбирають, підсолюють шкури, засолені мок- рим способом, або підсушують при засолюванні сухим способом. Така сировина підлягає негайному відправленню для переробки.

Перед відвантаженням перевіряють надійність пакування. Сировину, засолену мокрим способом, яка має ознаки бакте-

рійного псування, відвантажують після переконсервування. Відвантаження шкур. Консервовану сировину транспортують

автомобільним, залізничним, морським та річковим транспортом. Шкіряну сировину, шубні і хутрові овчини відвантажують згідно з договором і вимогами стандартів. Кожна партія сировини супро- воджується ветеринарним свідоцтвом, описом сировини в кожному тюку, якщо в ньому більше ніж одна шкура. На кожній шкурі має бути нанесене клеймо, що засвідчує забій тварин на мясокомбінаті. Перевозять сировину відповідно до ветеринарно-санітарних правил і правил перевезення вантажів, що діють на транспорті,

який використовується.

11.4. ТЕХНОЛОГІЯ ОБРОБЛЕННЯ ЩЕТИНИ-ШПАРКИ

Процес оброблення щетини-шпарки складається з промивання, звільнення від епідермісу і сушіння. Щетину-шпарку оброблять одним із наведених способів.

Перший спосіб. Щетину-шпарку промивають водою тем- пературою 25 – 30 °С упродовж 15 – 20 хв і звільняють від води за допомогою центрифуги.

Щоб очистити від епідермісу, щетину обробляють 30-кратною кількістю 2%-го розчину сульфонафтенової кислоти за температу-

227

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

ри 62 – 65 °С упродовж 6 – 7 год, після чого кислоту нейтралізують 0,5%-м розчином каустичної соди або їдкого калі.

У деяких випадках використовують 0,01%-й розчин сульфіду натрію, яким обробляють щетину-шпарку при 65 – 70 °С протягом 2 год, і промивають щетину, змінюючи воду не менше ніж 3 рази, знижуючи температуру води від 40 до 20 °С.

Після промивання водою температурою 20 – 30 °С протягом 15 – 20 хв з інтенсивним перемішуванням її обробляють розчином тринатрійфосфату з концентрацією 1,5 % при 60 – 65 °С протягом 20 – 25 хв. Рідинний коефіцієнт при обробленні розчином тринат- рійфосфату дорівнює 10. Після оброблення тринатрійфосфатом щетину промивають 20 – 30 хв у проточній воді до нейтральної реакції, контролюючи процес промивання за фенолфталеїном.

Другій спосіб. Щетини-шпарку у кількості 200 – 300 кг за- вантажують у перфоровану корзину, яку за допомогою тельфера опускають у чан, куди подають 1000 л розчину, що містить 6 г/л метасилікату натрію в концентрації 0,6 і 0,4 % кальцинованої со- ди. Щетину витримують 20 – 30 хв при перемішуванні, двічі-тричі піднімаючи і опускаючи корзину із щетиною.

Із перфорованої корзини щетину частинами по 3 – 4 кг заван- тажують у мийну машину безперервної дії. Під час промивання в машину безперервно подають воду температурою 70 – 80 °С. В мі- ру промивання щетину з мийної машини завантажують у візок з перфорованим дном. Її промивають протягом 40 – 50 хв до нейт- ральної реакції за фенолфталеїном.

Після оброблення за першим або другим способом і видалення зайвої вологи (стіканням або центрифугуванням) щетину сушать на стрічковій сушарці, укладаючи її на стрічку сушарки шаром завтовшки 4 – 5 см. Сушіння проводять повітрям температурою

75– 80 °С.

Оброблена щетина містить не більше ніж 12 % вологи, близько 3 %

жиру і не більш як 10 % сторонніх домішок. Суху щетину складають у мішки зі щільної тканини, зашивають їх шпагатомі маркують.

Маса упакованого мішка не повинна перевищувати 40 кг. Упа- ковану щетину зберігають у сухому провітрюваному приміщенні за температури 15 – 18 °С на підтоварних піддонах на висоті 20 – 30 см від підлоги.

11.5. ТЕХНОЛОГІЯ ОБРОБЛЕННЯ ВОЛОСУ ХУДОБИ

Волос із хвостів (кисті) ВРХ замочують у холодній воді для розмякшення бруду і навалу. Після розмочування кисті проми- вають у чанах або інших ємкостях, оснащених мішалками, у воді температурою 20 – 30 °С і при рідинному коефіцієнті 4 – 5.

Промиті кисті хвостів вивантажують і складають для стікання на 30 – 40 хв або центрифугують, після чого обстригають волос ножицями або машинкою для обстригання волосу. Не плутаючи волос, його складають на сітки шаром 3 – 5 см у корзини або ящи-

228

Розділ 11. Оброблення шêóро-хóтрової сировини

ки з дном, укритим тканиною, і сушать у сушарці за температури повітря 30 – 35 °С. Сухий волос містить не більше ніж 18 % вологи.

Висушений волос завдовжки не менш як 10 см звязують у пуч- ки і складають у мішки зі щільної тканини. Волос завдовжки мен- ше ніж 10 см складають без звязування в пучки.

Маркування і пакування проводять відповідно до стандарту. Маса завантаженого мішка не повинна перевищувати 40 кг.

Вушний волос (волос з вух великої рогатої худоби) отримують у процесі оброблення вух ВРХ. Вуха шпарять водою температурою 65 – 68 °Спротягом 8 – 10 хв і видаляють волос шкребкомабо висмикують.

За домовленістю зі споживачем допускається машинне обстри- гання вушного волосу. Перед обстриганням вуха промивають теп- лою водою температурою 20 – 25 °С і після стікання волос зістри- гають ножицями. Обстрижений волос обробляють 5 – 10%-м роз- чином кальцинованої соди впродовж 6 – 7 год, промивають теплою водою і віджимають. Зібраний вушний волос складають прапорця- ми в один бік і сушать за температури 35 – 40 °С протягом 4 – 5 год.

Висушений волос звязують у пучки діаметром 15 – 20 мм. Пакування, маркування і зберігання проводять так само, як і

волосу з хвостів ВРХ.

Кінський волос зістригають з хвостів, грив, холок і нижньої частини ніг (щітки). Його розділяють на жорсткий (твердий) — волос дорослих тварин і мякий волос лошат.

Сортують на відрубок (волос, зрізаний з нижньої частини хвос- та живих коней), косицю-оригінал, підкіс-оригінал волос зав- довжки відповідно більше або менше за 45 см і жилку волос завдовжки понад 60 см. Мякий волос зрізують із холок, грив, щі- ток і хвостів лошат. Брудний жорсткий та мякий волос складають рівними, однаковими за довжиною рядами в касети мийного апа- рата і промивають водою температурою 25 – 28 °С протягом 1,5 – 2,0 год.

Касети з промитим волосом вивантажують з мийного апарата і після стікання в касетах сушать за температури 30 – 35 °С у сушарці.

Після закінчення сушіння волос завдовжки 10 см і більше звязу- ють у пучки. Волос завдовжки менш як 10 см у пучки не звязують і пакують разом з очосом.

Контрольні запитання і завдання

1. Як класифікують шкуро-хутрову сировину? 2. Будова і хімічний склад шкур свиней і ВРХ. 3. Технологічні стадії підготовки шкуро-хутрової сирови- ни. 4. Промислові способи консервування шкуро-хутрової сировини. 5. Сухо- сольовий спосіб консервування. 6. Мокросольовий спосіб консервування. 7. Кислотно-сольовий спосіб консервування шубних і хутрових овчин. 8. Ме- тоди очищення тузлуку. 9. Технологія оброблення щетини-шпарки. 10. Техно- логія оброблення волосу худоби.

229

Частина ІІІ

ПЕРЕРОБКА

М’ЯСА ТА М’ЯСНОЇ СИРОВИНИ

Виробництвоковбасних виробів

Виробництвомяснихбанкових консервів

Напівфабрикатиташвидкозаморожені готовістрави

Розробленняівиробництво комбінованих мяснихпродуктів

Яйцятаяєчніпродукти