Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 18. Виробництво тваринних êормів та êормовоãо і технічноãо жирів

Хімічний склад сировини залежить від походження сировини, виду і вгодованості тварин і птиці, ступеня підготовки її до пере- робки. Усереднені дані масової частки хімічних речовин у мяку- шевій частині мяса наведено в табл. 18.4.

Таблиця 18.4. Масова частка хімічних речовин у мякушевій частині мяса, %

Мясо

Волога

Білки

Жири

Зола

Яловичина

67,7

18,9

12,4

1,0

Баранина

67,6

16,3

15,3

0,8

Свинина

51,6

14,6

33,0

0,8

Курятина

61,9

18,2

18,4

0,8

Качок

45,6

15,8

38,0

0,6

Гусей

45,0

15,2

39,0

0,8

Водночас залежно від вгодованості вміст вологи в яловичині коливається від 61,5 до 74,1 %, обвалені у ковбасному цеху кістки мають вологу від 35 до 55 %, а відходи жирової тканини містять до 95 % жирів. У звязку з цим крім інструментальних методів ви- значення хімічного складу застосовують математичні методи роз- рахунку хімічного складу за орієнтовними показниками вмісту основних речовин. Склад основних видів сировини наведено на рис. 18.1.

Рис. 18.1. Орієнтовний хімічний склад сиро- вини для виробництва технічних фабрикатів:

1 середня нехарчова сировина (близько 30 % кісток); 2 суцільні туші рогатої худоби; 3 су- цільні туші свиней; 4 кістки рогатої худоби; 5 кістки свиней; 6 серед- ня нехарчова жирова сировина); S (ТЧ) — зне- жирена суха речовина; W (В) — вміст вологи; F (Ж) — вміст жиру

18.4.ТЕХНОЛОГІЧНІ СХЕМИ ПЕРЕРОБКИ НЕХАРЧОВОЇ СИРОВИНИ

Технологічну схему переробки нехарчової сировини підбирають з урахуванням виду сировини та її кількості.

Принципова технологічна схема переробки твердої і мяку- шевої сировини така: приймання → зважування → подрібнення → передавання (передування) в приймальні бункери → термічне оброблення сировини → приймання жиру і подальше його оброб- лення → приймання шквари та її оброблення.

601

Частина IV. Виробництво технічної продóêції з тваринної сировини

Принципова технологічна схема переробки твердої і мяку- шевої сировини визначається продуктивністю підприємства. При продуктивності 30 – 100 т мяса за зміну рекомендується схема з використанням горизонтальних вакуумних котлів із знежиренням шквари пресуванням або з проміжним відбиранням жиру центри- фугуванням. На підприємствах великої продуктивності доцільно використовувати безперервно діючу установку К7-ФКЕ. Врахову- ючи специфіку сировини, бажано виробництво здійснювати на установках з герметизацією технологічних процесів і повного ізо- лювання «брудного» сировинного відділення від «чистого» відді- лення пакування готового борошна (варених кормів) і жиру.

18.4.1.Приймання та підготовка нехарчової сировини до переробки

Основною вимогою до приймання та підготовки нехарчової си- ровини до переробки є своєчасне передавання її без втрат від міс- ця збирання до цеху технічної продукції за умови забезпечення санітарних вимог і максимальної механізації процесу. Затриман- ня сировини в транспортних засобах і накопичувальних бункерах призводить до її швидкого псування і зниження якості кормів і гідролізу жиру.

Збирання і транспортування сировини. Залежно від роз-

міщення цеху технічної продукції сировину з цехів-постачаль- ників доставляють по трубопроводах, спусках, пневмотранспор- том, у підлогових візках, перекидних підвісних ковшах і на рамах. Поверховість виробничої споруди зумовлює спосіб транспортуван- ня сировини. Транспортування сировини повязане зі значними труднощами, оскільки на переробку надходять відходи різних роз- мірів (від окремих органів до цілих туш), різні за механічними властивостями (мякушеві, тверді, рідкі) і хімічним складом. Крім того, сировину збирають у різних цехах і в різних точках цеху. Збирати сировину доцільно, проводячи сортування її за вмістом жиру (жировмісна, жирова), що спрощує подальшу переробку, адже відпадає потреба у подальшому її розбиранні. Застосування на наступній стадії оброблення сировини центрифуг для знежи- рення мясо-кісткової шквари виключає необхідність проведення сортування сировини за ступенем вмісту жиру.

Найпростішим способом транспортування сировини по верти- калі є подавання її по спусках.

Спуск виготовляють із ніржавної або оцинкованої сталі. Він має вигляд циліндричної труби, діаметр якої залежить від виду сиро- вини. Труба зєднана з головкою спуску за допомогою сполучної муфти. Головка спуску закривається кришкою. На кінці труби є шибер. При транспортуванні сировини на значні відстані як по го- ризонталі (до 500 м), так і по вертикалі по закритих трубах діамет- ром 125 – 200 мм застосовують передувні баки (табл. 18.5). Залежно

від продуктивності цеху вони мають місткість від 0,063 до 3,2 м3.

602

Розділ 18. Виробництво тваринних êормів та êормовоãо і технічноãо жирів

Передування сировини з передувних баків здійснюють стисненим повітрям або парою (для шквари), яка подається до них під тиском через одне або кілька сопел залежно від вязкості сировини. Пере- дувні баки належать до апаратів періодичної дії. Передування си- ровини без урахування терміну її накопичення триває до 3 хв і за- лежить від тиску повітря і продуктивності компресора. Витрати по-

вітря на передування 1 т сировини у середньому становлять 10 м3.

Таблиця 18.5. Технічна характеристика передувних баків

Показник

 

Тип бака

 

К7-ФПЕ

Р3-ФПД

Р3-ФПГ

 

Геометричний обєм, м3

0,1

0,75

3,2

Робоча місткість, м3, не менш як

0,063

0,63

3,0

Робочий тиск, МПа, не більше ніж

0,392

0,392

0,392

Маса передувної сировини за

50

400

3000

1 цикл, кг

Тривалість циклу передування, хв,

3

3

3

не більше ніж

Габаритні розміри, мм:

670

1100

1720

довжина

ширина

512

900

1600

висота

900

2055

2395

Маса

200

460

2190

Передувні баки використовують для транспортування по тру- бах умовним діаметром 150 мм для попередньо подрібненої мякушевої, мясо-кісткової сировини, шляму, крові, міздри техніч- них зачисток та ін. Основою передувного бака (рис. 18.2) є верти- кальна циліндрична посудина 1 із завантажувальним бункером 2 у верхній частині горловини 3 із затвором. У верхній частині кор- пусу вмонтовано електроконтактні датчики рівня. Знизу корпусу передбачено патрубок 5 для витискування передувної маси.

Бак працює за допомогою ручного і дистанційного керування, яке здійснюють із пульта 10.

Стиснене повітря надходить до пульта керування, а з нього че- рез кран керування до передувного бака та пневмоциліндра 4 по- вороту затвора, який герметизує внутрішній обєм бака.

При заповненні бака датчики рівня сигналізують про достатній рівень. Стиснене повітря надходить у пневмоциліндр 4. Шток ци- ліндра через важелі повертає вісь затвору. Внутрішній обєм бака герметизується. Після цього через патрубок подавання повітря для передування в середину бака надходить стиснене повітря, яке щільніше притискує затвор і тисне на продукт, примушуючи його рухатися по трубах.

Тиск повітря рп, Па, повинен перевищувати втрати тиску р:

рп р = р1 + р2 + р3 + р4,

(18.1)

де р1 = ±γН втрати тиску на піднімання (опускання) маси з пи-

603

Частина IV. Виробництво технічної продóêції з тваринної сировини

Рис. 18.2. Передувний бак К7-ФПЕ:

1 циліндрична посудина; 2 зава- нтажувальний бункер; 3 горловина бака із затвором; 4 пневмоциліндр; 5 патрубок для розвантажування сировини; 6 патрубок для підведен- ня стисненого повітря; 7 патрубок подавання повітря для відкривання затвора; 8 патрубок для закривання затвора; 9 патрубок для подавання повітря в бак для передування; 10 електричний пульт керування; 11 манометр; 12 розподільний кран

томою вагою γ на висоту Н, Па; р2 втрати на створення швидкіс- ного напору, Па,

p

=

ρv2

;

(18.2)

2

 

2

 

 

р3 втрати тиску на подолання тертя маси об труби, Па,

p3

=

32flv

+ ξ;

(18.3)

d2

 

 

 

 

604

Розділ 18. Виробництво тваринних êормів та êормовоãо і технічноãо жирів

р4 втрати тиску на подолання опору при вході маси з труби (за-

нурення труби на висоту h) або в посудину зі стисненим середо- вищем;

р4 = γh;

(18.4)

ρ густина маси, кг/м3; v швидкість руху маси, м/с; f коефі- цієнт динамічної вязкості, Па с; l, d відповідно довжина і діа- метр труби, м; ξ сума втрат на подолання місцевих опорів

(повороти, звуження, вентилі та ін.).

При одноповерховому розміщенні обладнання транспортуван- ня здійснюють таким чином. Мякушеві нехарчові відходи та кон- фіскати з цехів мясо-жирового корпусу надходять у передувні ба- ки, звідки передуваються в приймальний бункер. З нього сирови- на надходить на магнітний сепаратор для видалення великих ме- талевих предметів, а потім на різально-мийну машину для вида- лення забруднень і вмісту травного каналу.

Мясо-кісткову сировину плоскочашковим підіймачем подають у подрібнювач через завантажувальний бункер. Подрібнену мяку- шеву та мясо-кісткову сировину шнеком завантажують у бункер, звідки вона самопливом надходить у передувний бак-мірник, а з нього з водою передувається у водовіддільник і розподільник за- вантаження горизонтальних вакуумних котлів.

Технічну кров із бака насосом транспортують у збірник, а з ньо- го у бак для варіння. До нього із збірника надходить також шлям. Після коагуляції кров і шлям зневоднюють на центрифузі. Зневоднений коагулят надходить у бак-мірник, з якого направля- ється в горизонтальні вакуумні котли.

Кістки, що надходять із мясопереробного та субпродуктового цехів, плоскочашковим підіймачем завантажуються в бункер, а з нього в дробарку для подрібнення. Подрібнені кістки потрап- ляють у передувний бак-мірник, яким вони з водою передувають- ся у водовіддільник і розподільник завантаження, а з них у котли.

При двоповерховому розташуванні обладнання нехарчову си- ровину транспортують так. Мякушева сировина та кістки, що на- дійшли з цеху первинної переробки худоби, надходять по спусках на приймальні столи сировинного відділення цеху технічної про- дукції, розміщеного в підвалі. Для звільнення сировини від кани- ги (вмісту передшлунків) і видалення забруднень її промивають у мийній машині холодною водою. По спуску діаметром 600 мм у сировинне відділення крім кісток подають також забраковані час- тини туш. Кістки подрібнюють на дробарці. Подрібнена до часто- чок розміром 50 мм сировина з дробарки надходить у похилий шнековий конвеєр. Із похилого шнека сировина потрапляє на го- ризонтальний шнек, яким завантажується в передувний бак. З нього сировина по трубопроводу стисненим повітрям передуваєть- ся в проміжні баки або в горизонтальні вакуумні котли.

605