Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Якщо на підприємстві немає міздрильних машин, то шкури свиней обробляють уручну. Видалення прирізів уручну проводять так само, як і зі шкур ВРХ.

Шкури свиней повинні бути звільнені від підшкірно-жирової клітковини на чепраку врівень з цибулинами щетини і мати рів- номірну по всій площі товщину за рахунок шару жиру на полах, залишкова кількість якого не повинна перевищувати 6 % від маси парних шкур.

Зрізування дерми і цибулин щетини не допускається. Бахрому жиру по краях шкури обрізають. Кількість прирізів жиру на сви- нячих шкурах визначають зовнішнім оглядом.

Підшкірно-жирову клітковину, зібрану в цеху консервування шкур, використовують для витоплювання технічного жиру.

Сортування шкур. Шкури сортують за навальністю, масою і площею. Сортування шкур за навальністю проводять, оглядаючи їх з боку шерсті. Чисті шкури направляють на консервування су- хим засолюванням, а навальні для попереднього розмочування навалу.

Шкури без навалу, які солять мокрим засолюванням (тузлуку- ванням), підлягають промиванню. Їх промивають водою у перфоро- ваних барабанах, ваннах, на столах, стелажах та іншими способами. На столах або стелажах шкури промивають з обох боків так, щоб за- бруднення з боку волосу не потрапляло на міздрову частину шкури.

Свинячі шкури промивають тільки з боку щетини. Для цього їх поштучно розстеляють на широкому похилому столі щетиною вго- ру і зрошують водопровідною водою з душа. Під час промивання зі шкур спеціальними скребачками (душ-скребачка) зчищають бруд, кров і залишки навалу.

11.2.ТЕХНОЛОГІЯ КОНСЕРВУВАННЯ ШКУРО-ХУТРОВОЇ СИРОВИНИ

Шкури ВРХ, ДРХ, коней і свиней можна консервувати сухим засолюванням або мокрим (тузлукуванням) з подальшим підсо- люванням (або без підсолювання). Крім того, шкури ДРХ консер- вують кислотно-сольовим способом.

11.2.1. Сухосольовий спосіб консервування

Сухосольовий спосіб сухе засолювання, яке проводять солін- ням шкур, розстилаючи їх на стелажах і піддонах для кожного виду шкур окремо. Проте за незначної кількості шкур ВРХ і коней їх засолюють разом, так само як і шкури ДРХ.

Дуже бактеріально забруднені шкури консервують на окремих стелажах, як і шкури кнурів.

При консервуванні сухим засолюванням обряджені шкури роз- стеляють міздряним боком угору так, щоб головна (вороткова) части-

212

Розділ 11. Оброблення шêóро-хóтрової сировини

на кожної наступної (верхньої) шкури була на головній частині по- передньої (нижньої), а огузкова на огузковій. Старанно розправ- ляючи кінці, зморшки і загини шкур, посипають поверхню рівним шаром чистої сухої кухонної солі або сумішшю кухонної солі й анти- септика. Кожний штабель може формуватися впродовж трьох діб.

Шкури ДРХ для консервування укладають в одинарні або укрупнені штабелі одна на другу, міздряним боком угору, голов- ною частиною в один бік. Штабелі повинні мати невеликий схил до країв для стікання розсолу. Овчини з дуже забрудненою вовною (за наявності навалу) засолюють з укладанням шкур міздряним боком до міздряного. У цьому разі шкури з вовняного боку також посипають сіллю.

Іноді шкури укладають на соляну подушку заввишки 7 – 10 см. За всіх способів укладання штабель зверху посипають суцільним шаром солі (закривають). На нього кладуть штабельну картку або бирку із зазначенням номера штабеля, виду і кількості шкур, дати початку і закінчення комплектування (закриття) та розбирання штабеля, прізвища засолювача.

Сухе засолювання свинячих шкур можна проводити механізо- ваним способом у барабані марки Я8-ФКМ (рис. 11.4), сумішшю для соління, що складається з силіцієфториду натрію і кухонної солі (помелу № 1 або № 2) або їх суміші в будь-якому співвід- ношенні.

Рис. 11.4. Барабанний апарат Я8-ФКМ для соління шкур свиней:

1 рама; 2 барабан; 3 зовнішня лопать; 4 труба для подавання води; 5 внутрішня лопать; 6 піддон; 7 цапфа; 8 підшипникова опора; 9 муфта; 10 електродвигун; 11 редуктор; 12 клинопасова передача; 13 огородження приво- ду; 14 стопор; 15 шафа керування; 16 пересувна огорожа; 17 кришка люка

213

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Сировину обробляють за дві стадії: засолювання і підсолюван- ня, між якими розсіл, що утворюється, відводять. Обряджені шку- ри завантажують у барабани поштучно за допомогою конвеєра або вручну. Суміш для соління добавляють не менше ніж за 3 – 4 прийоми у міру завантаження шкур. Барабан заповнюють шку- рами і сумішшю для соління не більше ніж на 0,55 його обєму, причому суміші для соління завантажують 20 – 25 % від маси шкур. На стадії засолювання барабан обертається з частотою (36±1) хв–1 протягом 2,0 – 2,15 год при безперервному зрошуванні його поверхні водопровідною водою. Температура сировини на стадії засолювання має становити 15 – 25 °С.

Після закінчення стадії засолювання барабан зупиняють, пе- ремикають на обертання з частотою (18±2) хв–1 і крізь отвори в кришці відводять розсіл. Після цього в барабан завантажують су- міш для соління в кількості 10 – 15 % від маси парних шкур і при закритому люку обертають ще 10 – 15 хв. Підсолену сировину ви- вантажують на стелаж за частоти обертання (18±2) хв–1, склада- ють на двосхилий піддон або візок для стікання на 3 – 6 год і по- дають на сортування.

Вміст вологи в консервованих шкурах ВРХ, коней і ДРХ має бути 46 – 48 %, а свиней не більше ніж 48 %.

Сухосольовим способом урозстил, у теплий період року, коли їх відвантаження в мокросольовому вигляді не дозволяється, консе- рвують також шкури ДРХ.

Шкури ДРХ консервують у штабелях не менш як 2 доби, після чого штабель розбирають, шкури обтрушують від солі і розвішують на жердини для сушіння.

На жердинах шкури розвішують уздовж лінії хребта міздряним боком угору, ретельно розправляючи передні та бокові ділянки шкур: головну частину, поли і лапи.

Шкури розмішують на жердинах так, щоб у двох паралельних рядах головна частина їх спрямовувалась у різні боки, тобто голов- на частина шкур одного ряду розміщувалася напроти хвостів шкур другого ряду.

Для сушіння застосовують обчищені від кори, без сучків, рівні, гладенькі, круглі жердини діаметром 5 – 6 см.

Жердини зі шкурами розміщують на відстані не менш як 20 см одна від одної в один, два і більше ярусів без контакту шкур верх- ніх і нижніх ярусів. Жердини зі шкурами верхніх ярусів розмі- щують у проміжках між жердинами нижніх.

У процесі сушіння шкури час від часу переміщують на жерди- нах, опускаючи по черзі то один, то другий край, щоб підсушува- лися також ділянки шкур, що стикаються з жердиною. Для зруч- ності виконання цієї операції рекомендується кінці жердин робити три- або чотирикутними, щоб, повертаючи їх від однієї грані до іншої, можна було пересувати шкури на жердинах.

214

Розділ 11. Оброблення шêóро-хóтрової сировини

Шкуро-хутрову сировину сушать в умовах, що унеможливлю- ють потрапляння прямих сонячних променів на шкури.

Сушіння проводять в опалюваному приміщенні або під навісом на свіжому повітрі. Температура повітря в приміщенні 20 – 30 °С, відносна вологість 50 – 60 %. Приміщення для сушіння обладну- ють вентиляцію.

Забороняється сушити сировину під залізними дахами без теп- лової ізоляції, на землі, дротах і мотузках, розвішувати шкури ближче ніж 1 м від нагрівальних приладів.

Після того, як шкури просохнуть із міздряного боку, їх зніма- ють із жердин, не очікуючи повного просушування огузкової та головної частин, і підсушують у розгорнутому вигляді на жерди- нах, розстеляючи їх волосяним боком угору і періодично перевер- таючи із волосяного боку на міздряний, і навпаки. Положення шкур змінюють кілька разів, пересуваючи при цьому недосушені ділянки на висушені доти, доки шкури не підсохнуть рівномірно з обох боків по всіх площі.

Висушені шкури складають у сухому приміщенні в коло (кри- ничкою) — полами і лапами назовні. Через 2 дні сировину огля- дають, недосушені шкури підсушують. Вміст вологи в сухосоленій сировині 20 %.

Готову сировину сортують, складають у штабелі або тюки для відвантаження. Щоб уникнути ламання, розгинати і складати шкури слід дуже обережно, не допускаючи сильних перегинів по хребтовій лінії.

Забороняється тюкувати або складати в штабелі шкури відразу після сушіння без дводобового витримування, а також шкури з недосушеними ділянками.

11.2.2. Консервування шкур тузлукуванням

Тузлукування шкіряної сировини полягає в тому, до шкури за- нурюють у насичений розчин кухонної солі або кухонної солі з ан- тисептиком (силіцієфторид натрію).

Для тузлукування шкур застосовують протиструминні шнекові апарати безперервної дії, підвісні барабани періодичної дії, під- вісні конвеєри для тузлукування шкур у чанах та інше обладнан- ня, характеристики якого наведено в табл. 11.1 та на с. 217.

Тузлукування шкіряної сировини проводять на підприємствах мясної промисловості, що мають потрібні приміщення, обладнан- ня, очисні споруди і забезпечені в достатній кількості водою. На тузлукування направляють тільки промиті шкури ВРХ і свиней, якщо туші свиней не промивали перед зняттям з них шкур.

Після промивання вологу зі шкур видаляють на валковій ма- шині, вручну скребачкою або шкури складають для стікання на козли або козли-візки волосяним боком угору і якомога більшою кількістю для кращого віджимання вологи. Стікання триває не

215

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

менш як 20 – 30 хв. Після промивання і видалення поверхневої вологи шкури направляють на тузлукування.

Таблиця 11.1. Характеристики основного обладнання, що застосо-

вується при консервуванні шкіряної і шубно-хутрової сировини

Технічні показники

Шнекові протиструминні апарати

 

безперервної дії

 

 

ПШАК-5

ПШАК-8

ПШАК-12

Внутрішній діаметр барабана, мм

3000

 

3000

 

3000

Кількість секцій

4

 

6

 

9

У тому числі:

 

 

 

 

 

для тузлукування

3

 

5

 

8

для зливання розсолу

1

 

1

 

1

Довжина однієї секції, мм

1200

 

1200

 

1200

Геометричний обєм однієї секції, м3

7,85

 

7,85

 

7,85

Кількість сировини, що завантажуєть-

 

 

 

 

 

ся в одну секцію, т (при рідинному ко-

1,03

 

1,03

 

1,03

ефіцієнті 2,5 – 3,0)

 

 

Робочий обєм однієї секції, м3

3,60

 

3,60

 

3,60

Тривалість циклу консервування, год:

7,00

 

7,00

 

7,00

великої сировини

 

 

свинячих шкур

4,00

 

4,00

 

4,00

Габаритні розміри, мм:

 

 

 

 

 

довжина

5000

 

8000

 

12 000

ширина

4570

 

4570

 

4570

висота

4245

 

4245

 

4245

 

Підвісні

барабани періодичної дії

 

БХА-1,4

 

БХА-1,8

 

БХА-2,2

Розміри барабана, мм

 

 

 

 

 

внутрішня довжина

1400

 

1800

 

2200

внутрішній діаметр

2500

 

2500

 

2500

Маса сировини, що завантажується, т

1,0

 

1,5

 

1,8

Частота обертання барабана, хв–1

12

 

12

 

12

Потужність електродвигуна, кВт

3,7

 

4,5

 

4,5

Габаритні розміри, мм:

 

 

 

 

 

довжина

3400

 

3400

 

4000

ширина

3000

 

3200

 

3200

На великих підприємствах завантаження шкур механізоване, а на невеликих його проводять уручну. При консервуванні на кон- веєрній лінії шкури навішують на гачки рухомого конвеєра. Після консервування шкури автоматично скидаються з гачків.

Перед завантаженням кожної партії шкур і в процесі тузлуку- вання контролюють концентрацію тузлуку за його питомою вагою (густиною), кількістю разів його використання, а також врахуван- ням рідинного коефіцієнта.

216

Розділ 11. Оброблення шêóро-хóтрової сировини

Технічні характеристики обладнання для консервування

Підвісний конвеєр для тузлукування шкур у чанах

 

Розміри чана, мм:

 

 

довжина ...........................................................................................

 

9600

ширина .............................................................................................

 

8600

висота .................................................................................................

 

600

Загальна довжина конвеєрного ланцюга, м ....................................

 

220

Довжина конвеєрного ланцюга над чаном, м ..................................

 

132

Загальна кількість гачків конвеєра, шт. ........................................

 

1150

Максимальна кількість шкур, що містяться в тузлуку, шт.

.......... 560

Швидкість руху конвеєра, м/хв:

 

 

максимальна ..................................................................................

 

0,530

мінімальна .....................................................................................

 

0,105

Відстань між гачками конвеєра, мм ..................................................

 

250

Кількість тузлуку в чані, м3 ................................................................

 

100

Тривалість консервування, год:

 

 

великих шкур ........................................................................................

 

9

свинячих шкур ......................................................................................

 

7

Місткість чана, м3 ...............................................................................

 

5 – 8

Барабан марки Я8-ФКМ для оброблення свинячих шкур

сухими сумішами для соління

 

 

Технічна продуктивність, шкур за цикл ..........................................

 

200

Тривалість циклу, год .............................................................................

 

3

Частота обертання барабана при засолюванні, с–1 ..................

 

3,6 ± 0,1

Частота обертання барабана при підсолюванні, с–1

...............

1,8 ± 0,1

Габаритні розміри установки, мм ............................

3500 × 2000 × 2000

Габаритні розміри барабана, мм:

 

 

довжина ...........................................................................................

 

2000

діаметр .............................................................................................

 

1280

Витрати електроенергії за цикл, кВт год ...........................................

 

23

Витрати води за цикл, м3 .....................................................................

 

0,4

Агрегат марки Я1-ФПГ для нанесення на овчини

 

сумішей для соління

 

 

Технічна продуктивність, шкур за годину .......................................

 

300

Швидкість руху стрічкового конвеєра, м/хв ....................................

 

13,3

Споживання електроенергії, кВт год .................................................

 

8,5

Габаритні розміри, мм................................................

4400 × 2400 × 3200

Кількість суміші для соління, нанесеної на 1 дм2 .............................

 

40

Маса, т ..................................................................................................

 

3,12

Піддон марки Я8-ФТВ для витримування

 

 

в розсолі овчин

 

 

Маса сировини, розміщеної на піддоні, кг .......................................

 

500

Габаритні розміри, мм..................................................

2200 × 1400 × 400

Маса піддона, кг ....................................................................................

 

130

Густину тузлуку визначають ареометром.

Режими тузлукування і наступного підcолювання шкур наве- дено в табл. 11.2.

217

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Таблиця 11.2. Режими тузлукування і підcолювання шкур

Процеси і параметри

Норми шкур

ВРХ

свиней

 

і коней

 

 

Кухонна сіль, г/л

312

312

Силіцієфторид натрію, г/л

0,75 –1,0

0,75 –1,0

Температура тузлуку, °С

Не нижче

Не вище

 

ніж +5

ніж +25

Густина тузлуку, г/см3

1,19 – 1,20

1,19 – 1,20

Рідинний коефіцієнт обєм робочої рідини, що

3

3

припадає на одиницю маси сировини

Тривалість тузлукування, год:

 

 

у шнекових і підвісних барабанах

7

4

на конвеєрних лініях

9

7

у чанах

18 – 20

18

Вміст вологи в тузлукованих шкурах, %

54

56

Витрати солі або сухої суміші для соління при

 

 

підсолюванні тузлукованих шкур, % від маси

15

15

парних

Тривалість витримування шкур у штабелях піс-

2

2

ля підсолювання, діб

Вміст вологи в тузлукованих шкурах після підсо-

46 – 48

Не більше

лювання і витримування, %

 

ніж 48

П р и м і т к а: для тузлукування шкур у шнекових апаратах густина тузлуку на вході в головну секцію апарата становить 1,19 – 1,20, на виході з апарата — 1,13 – 1,14 г/см3.

Після закінчення тузлукування вологість шкур ВРХ становить 52 – 54 %, шкур свиней — 53 – 56 %, а концентрація солі не пере- вищує 15 %, що потребує додаткового видалення вологи і підсолю- вання. Тому шкури складають на ґратчасті стелажі або козли і залишають на 2 год для стікання або віджимають з них поверхне- ву вологу на валковій машині. Після стікання (віджимання) шку- ри ВРХ і свиней складають у штабелі по 75 шкур ВРХ і по 250 шкур свиней в одному штабелі, підсолюючи кожну шкуру сухою сумішшю для соління або сіллю і витримують у штабелях не мен- ше ніж 2 доби.

Кількість солі на підсолювання, як і при сухому засолюванні, становить 15 % від маси парних шкур, а загальна кількість витрат солі на весь процес засолювання — 25 % від маси парних шкур.

На закриті штабелі кладуть штабельні картки або прикріплю- ють бирку із зазначенням номера штабеля, виду і кількості шкур, дати закриття штабеля, прізвища засолювача.

Після закінчення консервування штабелі розбирають, шкури сортують згідно із стандартом і підготовляють їх до відвантаження.

При тузлукуванні шкур у чанах шкури на ґратах опускають у чани з тузлуком (рідинний коефіцієнт 1 – 3) на 18 – 20 год для

218

Розділ 11. Оброблення шêóро-хóтрової сировини

шкур ВРХ і свиней, а для овчин на 6 год, після чого ґрати із шку- рами піднімають. Шкури витримують на ґратах протягом 2 діб без додаткового підсолювання.

У процесі тузлукування сольовий розчин втрачає до 10 % солі і для його подальшого використання потребує підсилення, тому пе- ред завантаженням наступної партії його підсилюють, додаючи сіль у кількості 10 % від маси парних шкур, силіцієфторид нат- рію — 0,2 % від маси парних шкур, а також потрібну кількість роз- чину солі для забезпечення рідинного коефіцієнта.

Один і той самий тузлук без очищення можна використовувати не більше ніж 5 разів. Перерви у використанні тузлуку допуска- ються до 10 днів, залежно від забруднення сольового розчину, на- явності запаху затхлості та плісняви.

Після 10-денної перерви використання неочищеного тузлуку не допускається. Забруднений тузлук, незалежно від кратності його використання, для консервування шкур застосовувати не можна.

11.2.3.Кислотно-сольовий спосіб консервування шубних

іхутрових овчин

Консервування проводять завчасно приготовленою сумішшю для консервування, яка складається з кухонної солі (85 %), алю- мокалієвих галунів (7,5 %), хлориду амонію (7,5 %) або сульфату амонію (7,5 %).

Кислотно-сольова суміш для засолювання має бути однорідною, для чого компоненти ретельно перемішують у змішувачі або вручну.

Суміш для консервування наносять на міздряний бік овчин рів- номірним шаром, на потовщених ділянках і краях шкури суміш втирають руками.

Шкури укладають у штабелі так само, як і при консервуванні овчин мокросольовим способом. Тривалість консервування 5 діб. Для нанесення солі застосовують агрегат Я1-ФПГ, а для витриму- вання овчин у розсолі піддон Я8-ФТВ.

Повторне консервування овчин кислотно-сольовим способом не дозволяється.

У законсервованих кислотно-сольовим способом овчинах вміст вологи має становити 35 – 45 %. Норма вмісту оксиду алюмінію в шкіряній тканині овчин кислотно-сольового консервування 0,6 – 2,0 % (у перерахунку на абсолютно суху речовину).

Приготування розсолів та сумішей для соління. Суміші для соління і тузлучних розчинів готують, як правило, в окремих приміщеннях. З метою механізації процесу забору і переміщення солі застосовують навантажувач марки МВС-4Б. Сумішшю для консервування шкур сухим засолюванням, підсолювання шкур після тузлукування і при пакуванні є суміш кухонної солі і одного із антисептиків.

Норми витрат матеріалів для консервування різними способа- ми наведено в табл. 11.3.

219

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Таблиця 11.3. Норми витрат матеріалів на консервування

 

Витрати, кг на 1 т парної шкіряної сировини і

 

 

 

овчин

 

 

Операція

 

Алю-

Хлорид

Антисептики

Кухон-

(один із вказаних)

 

мока-

або

 

 

 

на сіль

лієві

сульфат

Силіціє-

Пара-

 

 

галуни

амонію

фторид

дихлор-

 

 

 

 

натрію

бензол

Консервування шкур сухим засолюванням урозстил

Консервування тузлукуван- ням великої, свинячої шкі- ряної сировини, шкур телят і лошат з розрахунку пятикратного використання розчину

Підсолювання великих і свинячих шкур після тузлу- кування

Підсолювання шкур опойка і виростка після тузлуку- вання

Консервування шкур сухо- сольовим способом

Консервування шубних і хутрових овчин кислотно- сольовим способом

Консервування овчин і коз- лин сухим засолюванням урозстил

Підсолювання шкур при пакуванні

400,0

10,0

4,0

320,0

2,4

150,0

3,8

1,5

150,0

1,5

200,0

425,0

37,5

37,5

500,0

12,5

5,0

50,0

1,2

0,5

 

 

 

 

 

Суміш для консервування хутрових і шубних овчин кислотно- сольовим способом складається із солі, алюмокалієвих галунів і хлориду або сульфату амонію.

Парадихлорбензол застосовують у суміші з кухонною сіллю для консервування шкіряної сировини, шубних і хутрових овчин, при тюкуванні сировини і відвантаженні у весняно-літній період. Він швидко випаровується, тому його перевозять і зберігають у щільно закритій тарі, як отруйну речовину.

Алюмокалієві галуни, хлорид або сульфат амонію застосовують при консервуванні кислотно-сольовим способом хутрових і шубних овчин.

Суміші для консервування і підсолювання шкур великої рога- тої худоби та свиней готують з використанням солі помелу № 2 і № 3, для овчин солі помелу № 1 або суміші однакових частин солі помелу № 1 і № 2.

Великі кристали солі та інших компонентів перед приготуван- ням суміші для соління подрібнюють до розміру часточок помелу

220

Розділ 11. Оброблення шêóро-хóтрової сировини

1 і № 2. Просіяні компоненти відважують і змішують у змішу- вальних барабанах або вручну, перелопачуючи суміш до рівно- мірного кольору. Правильно приготовлену суміш для кислотно- сольового консервування перевіряють відповідно до технологічної інструкції.

Приготування тузлуку. Насичений розчин кухонної солі (ту- злук) готують у солерозчиннику перемішуванням води і солі лопа- тями мішалок або барботуванням стисненим повітрям, яке пода- ється в нижню частину солерозчинника, або пропускаючи воду крізь шар солі.

Для приготування тузлукового розчину застосовують сіль різ- них помелів. Розчин, що виходить із солерозчинника, повинен ма- ти густину 1,19 – 1,20 г/см3, температуру 20 – 25 °С. Концентрація кухонної солі — 312 г/л (25,6%-й насичений розчин).

Щоб підвищити консервувальний ефект кухонної солі, в тузлу- ковий розчин добавляють антисептик силіцієфторид натрію у кількості 0,75 – 1,0 г/л.

Для приготування суспензії силіцієфториду натрію потрібну кількість його розмішують у невеликому обємі води, отриману су- спензію виливають у солерозчинник з тузлуковим розчином і су- міш старанно перемішують до повного розчинення.

Очищення тузлукових розчинів. Для очищення тузлуку за-

стосовують кілька методів.

Метод флотації (потоковий метод) показано на рис. 11.5. Відпрацьований тузлук перекачують у відділення очищення в піноутворювач. Перед входом в піноутворювач у тузлук вводять

Рис. 11.5. Схема очищення тузлуку методом флотації:

1 ємкість для коа- гулянту; 2 вентиль- дозатор; 3 повітря; 4 піноутворювач; 5 відстійник для відокремлення піни;

6 лотік

221